Chiul în masă la bacalaureat

Chiul în masă la bacalaureat
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Dintre cei 4.399 de elevi care erau în aprilie în clasele terminale de liceu s-au înscris la Bacalaureatul din 2017 doar 2.904, ceea  ce înseamnă că aproximativ 1.500 de absolvenţi fie au renunţat să mai dea examenul, fie sunt corigenţi sau cu situaţia neîncheiată.

Prin urmare, 34 la sută dintre absolvenţi vor chiuli la prima sesiune de examen. De la inspectoarea generală Mioara Enache am aflat că acest fenomen e specific mai mult liceelor tehnologice: "Avem instituţii de învăţământ unde prezenţa la  bacalaureat e sub 50 la sută. De exemplu, la Colegiul Tehnic "Radu Negru", dintre cei 137 de elevi înscrişi în clasa a XII-a, au intrat în bacalaureat doar 66. La Colegiul Tehnic "Traian Vuia", dintre cei 122 de absolvenţi, au ajuns în bacalaureat doar 39. E îngrijorător, motiv pentru care vom solicita situaţii exacte pentru a afla motivele pentru care aceştia nu s-au prezentat la examen", spune Mioara Enache. 

Alături de cei 2.904 candidaţi la bacalaureat din seria curentă, vor trece prin focurile examenului şi 493 de absolvenţi din seriile anterioare,  prin urmare va fi un total de 3.397 de participanţi.

Ieri, proba de competenţe de comunicare în limba română

2.945 au susţinut ieri proba de competenţe de comunicare în limba română, urmând ca restul de 452 să dea examenul astăzi. Este proba cea mai uşoară din tot examenul, pentru  promovarea ei fiind necesară doar prezenţa candidatului şi acceptul său de a rezolva subiectele. Subiectele pentru probele orale de limba română cuprind texte literare şi nonliterare, funcţionale şi nonfuncţionale, cu un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute. Rezultatul obţinut  nu se exprimă prin note sau prin calificative admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă - experimentat, avansat şi mediu. Oricât de nepregătit ar fi candidatul, el promovează proba de competenţe de comunicare în limba română dacă se străduieşte să vorbească cu profesorii din comisie. Doar în cazul în care refuză să răspundă sau să rezolve subiectele de la probele de competente lingvistice şi digitale, se consideră că acesta nu a susţinut proba.

Patru gălăţeni la bacalaureatul olimpicilor şi al sportivilor

Patru elevi gălăţeni au trecut ieri prin emoţii ceva mai mari decât colegii lor de generaţie, ei susţinând deja proba scrisă la limba şi literatura română  din cadrul bacalaureatului special pentru olimpici internaţionali, sportivi, dar şi elevi care trec mai devreme prin sesiunea de admitere la  universităţi din străinătate: Dorian Muntean de la Colegiul "Spiru Haret" din Tecuci, calificat la  Internaţionala de Chimie, baschetbaliştii Ionuţ Prună şi Delia Maria Radu şi Sebastian Radu de la CNMK.

Citit 5348 ori Ultima modificare Marți, 06 Iunie 2017 23:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.