Studenţii, avertizaţi să-şi facă acte de şedere

Studenţii, avertizaţi să-şi facă acte de şedere
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În contextul deschiderii noului an universitar, Inspectoratul General pentru Imigrări le aduce în atenţie cetăţenilor străini prevederile legale referitoare la condiţiile în care aceştia pot studia în România.

Circa 14.000 de cetăţeni străini, majoritatea din Republica Moldova, Israel, Tunisia şi Maroc vor păşi în acest an universitar pragurile facultăţilor din România, ocazie pentru autorităţile din domeniul Imigrărilor să le pună în vedere condiţiile legale pentru a şedea legitim pe teritoriul ţării noastre, după expirarea valabilităţii vizelor. Cum acestea le dau dreptul străinilor să stea legal în România, chiar studenţi fiind, o perioadă relativ scurtă, nou-veniţii trebuie să aibă grijă să îşi reînnoiască permisele de şedere, în caz contrar riscând să fie amendaţi şi trimişi în ţările de origine. Astfel, cu 30 de zile înainte de expirarea dreptului de şedere dat de viză, studenţii străini trebuie să se prezinte la Serviciul Imigrări de pe raza judeţului unde învaţă cu următoarele acte: cererea de prelungire a dreptului de şedere temporară în scop de studii, adeverinţă medicală, asigurare de sănătate dacă au împlinit 26 de ani, scrisoare de acceptare la studii  eliberată de universitatea unde învaţă, adeverinţă de student, dovada locuinţei (contract de închiriere/cazare cămin/ comodat sau  declaraţie notarială), dovada mijloacelor de întreţinere, paşaport (original şi copie), copie a ultimei intrări în România şi copie a colantului de viză dacă este cazul. În plus, studentul trebuie să facă dovada plăţii taxei pentru permisul de şedere, în valoare de 259 lei şi a taxei consulare de 120 de euro, plătită în lei. Ambele taxe se achită la CEC. Străinii au posibilitatea de a depune documentele şi prin intermediul aplicaţiei online, disponibilă la adresa https://portaligi.mai.gov.ro/portaligi/, pentru a scurta timpul de aşteptare la ghişeu. Bursierii statului roman sunt scutiţi de plata taxelor consulare, a permisului de şedere şi nu trebuie să facă dovada mijloacelor de întreţinere.  

Nu trebuie să facă dovada mijloacelor de întreţinere nici cetăţenii străini de etnie română.

"Studenţii străini în an terminal trebuie să ştie că dreptul de şedere temporară pentru studii se poate prelungi cu cel mult şase luni după absolvirea studiilor, în vederea definitivării situaţiei şcolare sau universitare, a avizării documentelor de studii, precum şi pentru căutarea unui loc de muncă şi efectuarea formalităţilor de angajare în muncă", precizează Ermina Mihai, purtător de cuvânt al IGI.        

Citit 1961 ori Ultima modificare Duminică, 08 Octombrie 2017 18:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.