Măsuri pentru stoparea EXODULUI cercetătorilor

Măsuri pentru stoparea EXODULUI cercetătorilor
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Prezent la conferinţa destinată UGAL INVENT, ministrul Cercetării şi Inovării, prof. univ. dr. Lucian Georgescu, a arătat care au fost măsurile luate de instituţia pe care o conduce în vederea stopării exodului de cercetători.

"Ne preocupă fenomenul, încercăm să găsim soluţii materiale şi financiare ca specialiştii să ne rămână în ţară. Acum două luni, am decis scutirea de impozit pentru activitatea de cercetare, în cazul specialiştilor implicaţi în proiectele de cercetare. Practic, e o creştere netă de venit cu 16 la sută. În plus, am ridicat plafonul de salarizare, în cadrul proiectelor de cercetare, la 50 de euro pe oră pentru fiecare cercetător, propunere care se aplică şi retroactiv, la orice proiect cu buget suficient. Ne dorim egalizarea salariilor cercetătorilor noştri cu cele ale europenilor, până acum ai noştri câştigând doar 5-6 euro pe oră. Vorbim de un efect de stimulare a cercetătorilor, fără a pune presiune pe bugetul de stat", a declarat ministrul Georgescu.

Tot el a mai anunţat deblocarea unor proiecte de cercetare în valoare de peste 70 de milioane de euro şi luarea unor măsuri importante ce vin în sprijinul celor care îşi brevetează invenţiile. Este vorba de un real suport financiar pentru inventatori, până la brevetarea ideii, dar şi de o creştere a fondului de premiere, pentru cei cu idei inovative, cu 250 la sută.

Georgescu a mai vorbit despre necesitatea simplificării procedurilor de raportare pe proiectele de cercetare, dar şi de posibilitatea, în cazul proiectelor în care sunt implicate institute sau agenţi economici, de angajare a unor cercetători, atât pe perioada derulării proiectului, cât şi doi ani după aceea.

Citit 1442 ori Ultima modificare Luni, 16 Octombrie 2017 21:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.