Ugal Invent - un regal al cercetării

Ugal Invent - un regal al cercetării
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Multe sunt invenţiile care îţi iau ochii şi multe domeniile de cercetare, dar "regina" Salonului Ugal Invent a fost, anul acesta, imprimanta 3D. Cercetători au demonstrat şi au arătat cum pot, doar printr-o apăsare de buton, să creeze obiecte tridimensionale, perfect funcţionale, cu detalii spectaculoase, din fotopolimeri.

Aşa am aflat că se poate desena tridimensional cu zahăr sau ciocolată şi că există imprimante 3D care servesc cu succes industria dulce, dar şi că se pot scoate la imprimanta 3D dinţi din diferite materiale. Colectivul Centrului de Excelenţă Prelucrarea Polimerilor, din cadrul Facultăţii de Inginerie, a adus, în cadrul Ugal Invent, o imprimantă 3D creată integral la Galați. "Cu ajutorul ei imprimăm repere din plastic, perfect funcţionale, prototipuri. La această imprimantă, materia primă e sub formă de filament şi se topeşte, obiectul construindu-se în straturi, aşa cum se ornează un tort la cofetărie. Avantajele imprimării 3D: faptul că nu trebuie să mai construieşti matriţe şi, foarte important, faptul că nu se mai pierde material", a declarat Roşculeţ Răzvan Tudor, unul dintre participanţii la proiect.
Adrian Roşca este din Bârlad şi a venit la Ugal Invent cu o maşină bazată pe o altă metodă de deplasare, fără roţi motoare. "E vorba de o maşină cu aer comprimat cu prisme de blocare reale şi ipotetice, în curs de brevetare. Mi-a venit ideea într-o noapte, când mă gândeam cum aş putea ajunge la părinţi, în satul natal Hreasca, trecând printr-o porţiune cu noroi. Garantez că va fi cel mai rapid automobil - e capabilă să ajungă la 100 de km la oră într-o zecime de secundă - şi că va obţine cele mai bune performanţe pe teren greu. Dacă voi reuşi să o brevetez, promit mutarea recordului mondial de viteză în România", spune, mândru, inventatorul din Bârlad.
Patru tineri de la Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare, Chişinău, Republica Moldova, au prezentat în cadrul Salonului mai multe produse alimentare îmbunătăţite prin valorificarea CO2-şrotului din deşeuri de tomate. "Practic, din deşeurile de roşii mărunţite - seminţe, pieliţă - se extrage, sub acţiunea dioxidului de carbon, un fel de ulei, care se adaugă în iaurtul din laptele de capră, sporindu-i proprietăţile. CO2-şrotul obţinut prin această metodă se poate adăuga în compoziţia covrigilor aperitiv sau în salate de legume. Deşeurile din tomate astfel obţinute sunt bogate în acizi graşi polinesaturaţi, carotenoide, licopen şi vitamina E", a explicat drd. Roman Golubi, unul dintre cercetători.
Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor a adus pe lângă pateul din linte şi îngheţata cu zer, deja premiate şi cunoscute, două produse în premieră: checul cu cătină şi biscuiţii cu făină din orez negru. Primul presupune folosirea cătinei ca atare, desertul astfel obţinut având proprietăţi majore asupra sănătăţii: cătina e antioxidant, antitumoral, hepatoprotectiv, bogată în omega şi un cardioprotector temeinic. Echipa care îşi doreşte şi un premiu pentru acest produs e formată din Georgiana Anghel, Georgiana Horincar, Nicoleta Stănciuc şi Gabriela Râpeanu. Biscuiţii din făină de orez negru, migdale şi seminţe de chia sunt o gustare perfectă pentru cei care nu au voie să consume produse cu gluten. "Sunt pasionată de bucătăria asiatică şi ideea mi-a venit atunci când m-am gândit să înlocuiesc făina de grâu. E un produs bogat în compuşi biologic activi - antociani - cu un conţinut ridicat de fibre şi proteine, înregistrat la OSIM. Ne dorim să ajungă pe piaţă, pentru că producţia nu presupune costuri ridicate sau îmbunătăţiri tehnologice", a declarat drd. Carmen Bolea, cea care se ocupă la doctorat de studiul beneficiilor oferite de orezul negru.
Cele peste 120 de invenţii prezentate în cadrul Salonului Ugal Invent 2017 vor putea fi admirate încă o zi în holul Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi.

Citit 2904 ori Ultima modificare Vineri, 20 Octombrie 2017 10:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.