Universitatea gălăţeană va preda româna în Ucraina

Universitatea gălăţeană va preda româna în Ucraina
Rectorul Iulian Bîrsan şi rectorul Iaroslav Kiciuk la semnarea parteneriatului româno-ucrainean
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

În timp ce Guvernul ucrainean a adoptat, luna trecută, o lege prin care şcolile în limba română şi a altor etnii vor fi închise treptat, la începutul săptămânii viitoare, Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi va deschide cursurile unui an pregătitor de limba română la Universitatea pentru Umanism Pedagogic din Ismail.

Începând de săptămâna viitoare, 64 de etnici români din Ucraina vor studia în anul pregătitor de limba română, urmând ca apoi, din septembrie anul  viitor, să se înfiinţeze două specializări la licenţă: Limba ucraineană -  limba română şi Secretariat şi management.

"Ni s-a solicitat să deschidem şi alte programe, pe ştiinţe exacte şi în domeniul tehnic, dar, deocamdată, nu există dotările necesare, pentru că Universitatea din Ismail are profil umanist", ne-a declarat rectorul Iulian Bîrsan.

Acesta susţine că studiile ucrainienilor pentru anul  pregătitor, dar şi pentru programele de licenţă sunt bugetate de statul român, din locurile alocate etnicilor.

Colaborarea dintre universitatea ucraineană şi cea gălăţeană a început, de fapt, anul trecut, când s-au derulat nişte proiecte finanţate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, devenit în prezent minister. Proiectul  a avut în vedere deplasarea la Galaţi a unor studenţi de etnie română, dar şi a unor cadre didactice, care au făcut o serie de activităţi cu profesorii gălăţeni. De asemenea, a mai fost derulat un parteneriat cu profesorii de istorie din ambele instituţii, care au participat la conferinţe comune. În acelaşi timp,  20 de cadre didactice din Ismail au participat la 10 zile de instruire metodică la Galaţi.

În pregătire este un proiect care vizează ca profesori gălăţeni de limba engleză, franceză, economie şi ştiinţe administrative să meargă la Ismail pentru a preda module de câte 30 de ore. Acordurile semnate între cele două universităţi mai prevăd şi ca studenţii de la Istorie să meargă în vară să facă practică arheologică în Ucraina.        

Citit 3637 ori Ultima modificare Vineri, 20 Octombrie 2017 19:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.