Peştele cu aripi - sau despre salvarea prin literatură a jurnalistului

Peştele cu aripi - sau despre salvarea prin literatură a jurnalistului
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

După ce a fost la Brăila, la sfârşitul lunii august, scriitorul, jurnalistul şi scenaristul Răsvan Popescu şi-a lansat şi la Galaţi ultima carte - o colecţie de proză scurtă, intitulată "Peştele cu aripi" - la invitaţia Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu şi a Bibliotecii "V.A. Urechia".

La întâlnirea din sala "Mihai Eminescu" au fost prezenţi jurnalişti şi studenţi de la Facultatea de Litere, specializarea Jurnalism. Despre volumul "Peştele cu aripi", care conţine 19 "bucăţi" de proză scurtă, autorul a afirmat că este dedicat condiţiei artistului şi raportului cu alţi oameni, într-o lume neaşezată. "Jurnalistul este un martor implicat, operează asupra realităţii cu ajutorul ficţiunii. Poveştile mele sunt, în principal, autobiografice şi interesante prin finalul neaşteptat. Proza scurtă este ca un şpriţ, şi pentru cititor, şi pentru autor. În câteva pagini trebuie să dezvolţi ceva ce scapă vederii comune şi să mai şi convingi", spune vicepreşedintele CNA, Răsvan Popescu. Prezent la eveniment, scriitorul Theodor Parapiru a declarat: "Răsvan Popescu dă dovadă de o putere de observaţie neverosimilă şi o cruzime a notării admirabilă". Două dintre poveştile cuprinse în volum au fost ecranizate. Este vorba de "Subomul" - transpusă de Lucian Pintile în filmul "Prea târziu", şi de "Război în bucătărie", pusă pe pelicula cu acelaşi titlu, ce povesteşte despre un accident de muncă din Valea Jiului.

Răsvan Popescu a absolvit Facultatea de Geologie din Bucureşti (1982-1987) şi a obţinut o diplomă în Jurnalism la Universitatea de Stat din California. Până în 2000, când şi-a început activitatea de membru CNA, a lucrat ca jurnalist de presă scrisă şi radio BBC, redactor şef la TVR şi purtător de cuvânt al Guvernului şi apoi al Preşedinţiei României. Membru al Uniunii Scriitorilor, este autor al volumelor "Subomul" (1991), "Omul cu cioc şi gheare" (1994), "Prea târziu" (1996), "Purtătorul de cuvânt" (jurnal, 2002), "Femeia visurilor" (2004), "Nişte ciori vopsite-n roşu" (publicistică, 2006), "Oameni care nu contează" (2015).

Citit 943 ori Ultima modificare Luni, 23 Octombrie 2017 20:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.