CURSURI de cultură și civilizație franceză cu o vorbitoare nativă

CURSURI de cultură și civilizație franceză cu o vorbitoare nativă
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Pentru prima dată, după aproximativ 20 de ani, studenţii de la Facultatea de Litere au ocazia să exerseze limba lui Voltaire cu un profesor nativ, specializat în predarea limbii franceze pentru străini. Laura Wantzenrieder vine de la Paris, este stagiar FLE (Francais Langue Étrangère – franceza ca limbă străină) şi va sta un an de zile la Galaţi, în cadrul Departamentului de Limbă şi literatură franceză, graţie convenţiei încheiate între Agenţia Universitară a Francofoniei şi Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi.

A absolvit anul trecut Masteratul I în predarea limbii franceze ca limbă străină, la Universitatea din Grenoble. Înainte de a veni la Galaţi, a lucrat la Paris, ca asistent pedagog, cu tineri emigranţi sau cu elevi care aveau dificultăţi de învăţare a limbii franceze. Apoi s-a înscris la un Masterat II pe Didactică franceză dar, pentru că avea nevoie de un stagiu de practică, a decis să vină în România, la Galaţi. Este din septembrie aici, a avut timp să înveţe puțin româneşte şi să ne guste bucatele, îi place oraşul şi spune că ar mai vrea să continue cu încă un an în străinătate. “Am găsit anunţul pe un site de oferte profesionale, am început să citesc despre România. Nu mai fusesem în Europa de Est, am fost avertizată să nu dau curs apelului, însă, din fericire, lucrurile nu stau chiar aşa de rău, ba dimpotrivă. Îmi place Universitatea, îmi place oraşul, iar cu studenţii mă înţeleg foarte bine”, spune Laura.

Pe cei care studiază limba şi literatura franceză la programul de licenţă i-a cucerit prin jocuri didactice, filme, conversaţii pe teme de interes, dezbateri, cursuri de cultură și civilizație. Pentru că Laura s-a implicat și în activitățile de la Centrul de Reușită Universitară, ea le-a propus studenților o seară de film. S-a discutat pe baza proiecției "L’auberge espagnole", despre ce înseamnă identitate europeană. “Cred și văd că studenții sunt mulțumiți de propunerile mele, iar eu sunt fericită”, explică Laura.

În fiecare miercuri, Laura doreşte să lucreze cu studenţii gălăţeni la un Club de teatru în limba franceză, bazat pe improvizaţie. “Voi începe cu secvenţe scurte, apoi, dacă studenţii promit, m-aş lansa într-un proiect de scriere şi de interpretare a unui text dramatic. Sper ca această activitate să se încheie cu un spectacol în limba franceză. Mulţumesc atât Agenţiei Universitare a Francofoniei, cât şi conducerii Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi pentru oportunitatea de a contribui la consolidarea predării limbii franceze în mediul universitar românesc,” a mai spus Laura.

Citit 4329 ori Ultima modificare Luni, 27 Noiembrie 2017 17:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.