O judecătoare care şi-a luat concedii repetate şi a lucrat ca magistrat la Paris, cercetată de CSM

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Judecătoarea Antoanela Florescu de la Tribunalul Bucureşti este cercetată disciplinar de CSM, pentru absenţe nemotivate, după ce, în ultimii aproape cinci ani a lucrat, tot ca magistrat, la un tribunal din Paris, fără a renunţa la postul deţinut în România.

Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM va lua în discuţie, pe 7 octombrie, cazul de incompatibilitate al judecătoarei Antoanela Florescu.

Antoanela Florescu este în atenţia CSM de aproximativ un an, potrivit purtătorului de cuvânt al Tribunalului Bucureşti, Laura Andrei. Tribunalul Bucureşti a sesizat CSM cu privire la situaţia Antoanelei Florescu, arătând că aceasta este incompatibilă cu statutul de magistrat român din moment ce profesează ca judecător în Franţa de aproape cinci ani. Potrivit Laurei Andrei, în urma sesizării făcute de Tribunalul Bucureşti, CSM i-a cerut Antoanelei Florescu să decidă dacă renunţă la postul ocupat în Franţa şi se întoarce în România, având în vedere că cele două posturi sunt incompatibile.

Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bucureşti a mai declarat pentru NewsIn că Antoanela Florescu a avut, în ultimii ani, două concedii fără plată prelungite la cerere, iar în acest timp a locuit şi profesat în Franţa. Însă, din luna februarie 2009, concediul fără plată nu i-a mai fost aprobat, având în vedere lipsa de personal cu care se confruntă instanţa bucureşteană. Cu toate acestea, de atunci, magistratul nu s-a prezentat la serviciu, potrivit Laurei Andrei, moment în care Tribunalul a sesizat, din nou, Consiliul Superior al Magistraturii, de data aceasta în legătură cu absenţele nemotivate repetate ale judecătoarei. 

Antoanela Florescu a făcut şcoala de magistratură în Franţa, la Bordeaux, iar în prezent este judecător la un tribunal din Paris, a mai declarat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bucureşti.

Laura Andrei a mai spus că în ultimii aproape cinci ani, Antoanela Florescu a figurat în schema de personal a Tribunalului Bucureşti, ca magistrat în cadrul Secţiei a VI-a Comercială, însă nu s-a prezentat niciodată la serviciu şi nici nu a fost plătită.

Totuşi, deşi n-a venit la serviciu, judecătoarea Florescu şi-a depus declaraţiile de avere şi de interese la Tribunalul Bucureşti. Potrivit declaraţiilor de avere datate 4 septembrie 2008 şi 30 iunie 2009, veniturile obţinute de Antoanela Florescu în cei doi ani provin din salariul de magistrat la un tribunal din Paris, adică 36.000 de euro anual. În 2009, magistratul a obţinut şi 1.800 de euro din pensia alimentară a copiilor.

Declaraţiile de avere ale judecătoarei conţin, însă, şi câteva inadvertenţe. Conform declaraţiei de avere postate pe site-ul CSM şi completate pe 30 iunie 2009, judecătoarea Florescu a obţinut, în anul 2005, printr-un contract de vânzare, un teren forestier aflat în Comăneşti, cu o suprafaţă de 800 metri pătraţi. În aceeaşi declaraţie de avere apare şi un teren de 300 metri pătraţi, intravilan, cumpărat în anul 1994, în comuna prahoveană Breaza. Cu toate acestea, în declaraţia precedentă de avere, datată 4 septembrie 2008, terenul forestier din Comăneşti nu este trecut, figurând doar cel din Breaza.

Potrivit celor două declaraţii de avere, Antoanela Florescu deţine şi un apartament în Franţa, cumpărat în 2007. Însă, dacă în declaraţia de avere din 2008 apartamentul este trecut cu o valoare impozabilă de 190.000 de euro, în declaraţia din iunie 2009 acelaşi apartament este evaluat la 200.000 de euro. De asemenea, în declaraţia din iunie 2009 apare şi un cont curent deschis în 2007, la o bancă din Franţa, a cărui valoare la zi este de 3.000 de euro, care nu a fost menţionat în declaraţia completată de judecătoare în luna septembrie 2008. În schimb, în ambele declaraţii de avere este trecut un credit în valoare de 200.000 de euro, contractat de către Florescu în anul 2007, de la aceeaşi bancă franceză, care este scadent în anul 2032.

Abaterile disciplinare care vor fi discutate în secţia pentru judecători a CSM sunt prevăzute de articolul 99, literele a şi j din Legea 303/2004, privind statutul magistraţilor. Mai precis, Antoanela Florescu va fi cercetată pentru incompatibilitate şi absenţe nemotivate de la serviciu, în mod repetat.

În cazul în care CSM decide că Florescu a încălcat prevederile legii privind incompatibilitatea magistratului, judecătoarea ar putea fi sancţionată cu excluderea din magistratură.

Citit 1250 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.