Afacere în creştere şi noi locuri de muncă. Optimar, business după model norvegian în Galaţi şi Brăila

Afacere în creştere şi noi locuri de muncă. Optimar, business după model norvegian în Galaţi şi Brăila
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

La doar un an de zile de la deschiderea sucursalei din Galaţi, grupul norvegian Optimar, specializat în producerea echipamentelor pentru industrializarea manipulării şi prelucrării peştelui, mai face un pas îndrăzneţ prin deschiderea unei sucursale şi la Brăila! În total, vorbim de investiţii de aproape 1 milion de euro şi de zeci de locuri de muncă în cele mai avansate segmente ale tehnologiei industriei piscicole. Mai mult, cele două unităţi sunt complementare şi au acelaşi management în cadrul Optimar Fish Handling SRL, iar împreună reprezintă nucleul pentru dezvoltarea unor noi investiţii în capacităţile de producţie. Pentru zona Galaţi – Brăila, asta înseamnă noi locuri de muncă, dar şi iniţierea de noi legături între mediul de afaceri regional şi parteneri de prestigiu din toate colţurile lumii.

Prezenţa Grupului Optimar la Galaţi şi Brăila este, fără îndoială, una dintre revelaţiile mediului de business local din ultimul an. Asta pentru că rareori găsim companii cu un profil care să îmbine într-un mod atât de armonios valorile unei industrii cu tradiţie, precum piscicultura – mai ales cum este ea practicată în ţările nordice, cu tot ce poate oferi tehnologia mai bun în materie de optimizare a proceselor de producţie. Mai mult, vorbim de un grup cu anvergură internaţională, cu o cifră de afaceri de 100 milioane de euro şi peste 400 de angajaţi în patru ţări ale lumii - Norvegia (în inima clusterului maritim de lângă Ålesund), Statele Unite (Seattle), Spania (Vigo) şi, desigur, România, prin unitatea deschisă anul trecut la Galaţi, (Drumul de Centură nr.3) şi noua unitate de la Brăila (str.Râmnicu Sărat, nr.86).

La nivel de grup, Optimar este capabil să ofere soluţii personalizate, linii complete de procesare, congelare şi ambalare, indiferent dacă este vorba de echipamentele adaptate pentru navele piscicole, fabricile terestre sau unităţile de acvacultură.

„Nimic nu este prea mare şi nici prea mic pentru noi”, ne mărturisea la începuturile afacerii Håvard Sætre, preşedinte şi CEO al Grupului Optimar, cel care a şi avut iniţiativa de a aduce şi în zona Galaţi – Brăila acest business construit după modelul norvegian. Şi iată, într-adevăr, Optimar este o afacere în creştere,  performantă, iar specialiştii din Galaţi şi Brăila au ajuns să lucreze la proiecte de anvergură, dintre cele mai ambiţioase.

De la proiectare la producţie

La Galaţi, primii paşi făcuţi de Optimar Fish Handling SRL au fost în domeniul proiectării echipamentelor, după care a urmat „atacarea” segmentului de producţie.

„Construirea echipei a fost cea mai importantă pentru noi. Am început, la Galaţi, în 2017, cu engineering-ul, pe partea mecanică, prin angajarea a trei ingineri proiectanţi. Din iulie, un alt pas important a fost angajarea unor ingineri pe partea electrică, iar ulterior, un alt punct de referinţă a fost deschiderea, din septembrie, a activităţii de producţie la panourile electrice, primele echipamente fiind livrate în octombrie.

Acum, la Brăila, intrăm într-o nouă etapă, pe partea mecanică. Targhetul nostru în următorul an este de realizare a 500 de transportoare de peşte, dar avem în plan şi alte tipuri de echipamente, precum tocătoarele sau încărcătoarele prin basculare, componente folosite în fabricile de prelucrare a peştelui. Dar tot aici, la Brăila, vom produce inclusiv partea mecanică a tablourilor pe care le vom echipa la Galaţi”, ne-a explicat dl Ciprian Pîsu, manager general al Optimar Fish Handling SRL.

Echipă tânără, dar ambiţioasă

Inaugurarea halei de producţie Optimar de la Brăila a fost, într-adevăr, un moment festiv, pentru că, nu-i aşa, nu în fiecare zi se deschid perspective atât de înfloritoare pentru o companie locală! Prezenţi la festivitatea de inaugurare a noului spaţiu de producţie au fost inclusiv colegi din Spania şi Norvegia. Printre ei s-au numărat vicepreşedintele executiv la nivel de grup -  EVP&CTO, dl Peder Stette şi vicepreşedintele de Producţie – VP Production - Arnt Dahle. Cei doi au ţinut să felicite cea mai tânără echipă din familia Optimar, ce numără deja 50 de angajaţi (36 la Galaţi, 16 la Brăila) şi au precizat că investiţiile făcute până acum reprezintă doar începutul unei iniţiative menite să facă din Optimar Fish Handling SRL unul dintre principalele motoare de dezvoltare la nivel de grup.

„Am avut un start foarte bun, iar acest lucru ne încurajează să continuăm. A fost un timp foarte scurt, dar am reuşit să formăm o echipă de valoare, cu experienţă, realizăm aici echipamente de top. Acest lucru spune foarte mult despre planurile noastre şi ţin să subliniez că suntem abia la început. Vom continua să investim în echipamente, dorim să ne mărim şi echipa, iar proiectele noastre sunt dintre cele mai ambiţioase, pe măsura statului de lider pe piaţă pe care compania noastră îl are în acest domeniu al echipamentelor pentru industria de pescuit şi acvacultură”, a arătat EVP&CTO Optimar, dl Peder Stette.

Desigur, lărgirea familiei Optimar a fost marcată prin ciocnirea unei cupe de şampanie, dar subiectele zilei tot planurile de viitor au fost, diversificarea gamei de produse şi abordarea activităţilor de service şi commissioning fiind doar câteva dintre ele.

Fabrici plutitoare de prelucrarea peştelui

Lider pe piaţă în domeniul echipamentelor pentru industria piscicolă şi acvacultură, Optimar Group este o forţă redutabilă, cu nu mai puţin de 80 de ani de experienţă în domeniu! În prezent are 400 de angajaţi, dintre care, foarte important, 90 de angajaţi desfăşoară activităţi de engineering şi R&D. Optimar are beneficiari în 30 de ţări din întreaga lume, dar principalii clienţi sunt din Norvegia, Statele Unite şi Rusia.

Unul dintre marile proiecte derulate în prezent de grup, în care sunt implicaţi şi angajaţii Optimar din Galaţi şi Brăila, este cel ce vizează echipamentele unei nave de pescuit destinate companiei Aker BioMarine, o veritabilă fabrică plutitoare pentru pescuitul şi prelucrarea de krill (crustacee asemănătoare cu creveţii, parte importantă a zooplanctonului). Acest proiect nu este singular pentru Optimar, grupul având în palmares fabrici ce pot prelucra la bordul navelor până la 100 tone de peşte pe zi! Mai mult, graţie nivelul înalt de automatizare, o astfel de fabrică are nevoie doar de şase persoane pentru a fi ţinută în funcţiune.

Oportunităţi de angajare

Aflată în expansiune, Optimar Fish Handling SRL sunt în continuare porțile deschise pentru angajări. Fie ca este vorba de specialisti in HR, inginerie, sudori, lăcătuși sau electricieni, Optimar poate fi o oportunitate pentru o carieră solidă. Cei interesați pot trimite CV-urile la adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. . Potrivit conducerii companiei, până la sfârșitul acestui an ar urma ca 20-25 de posturi suplimentare să fie disponibile pentru activitățile din Brăila și 10-15 posturi pentru activitățile din Galați.

(P)

Citit 11315 ori Ultima modificare Marți, 27 Februarie 2018 19:28