Klaus Iohannis a anunţat că nu o va revoca pe Laura Codruţa Kovesi de la şefia DNA

Klaus Iohannis a anunţat că nu o va revoca pe Laura Codruţa Kovesi de la şefia DNA
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni, 16 aprilie 2018, că nu o va revoca pe Laura Codruţa Kovesi de la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).
 
Klaus Iohannis a declarat că motivele invocate de ministrul Justiţiei nu au fost de natură să îl convingă.
 
"La jumătatea lunii februarie, ministrul Justitiei mi-a trimis o propunere de revocare a procurorului şef al DNA, împreună cu raportul activității manageriale a DNA. După cum probabil vă amințiți, după ceva timp, la mijlocul lunii martie, mi-a fost înaintat și avizul CSM, care a ajuns la cu totul altă concluzie decât a domnului ministru. Avizul CSM a fost unul negativ. El nu poate fi tratat ca simplu element facultativ, adițional, chiar dacă avizul nu obligă, el în niciun caz nu poate fi ignorat. Costat deci că, în analiza acelorași acțiuni sau inacțiuni și în aplicarea acelorași texte legale, două autorități ale statului, respectiv ministrul Justiţiei și Consiliul Superior al Magistraturii, ajung la concluzii diametral opuse", a declarat Klaus Iohannis.
 
Preşedintele a precizat că, odată ce a fost sesizat cu propunerea de revocare şi după ce a primit avizul CSM, a cerut departamentelor de specialitate din Administraţia Prezidențială o analiză și câteva propuneri.
 
"Analizând motivele minstrului Justiției, am constatat că autorul raportului consideră că acesta este, citez, o luare de poziție față de dezbaterile publice din ultimul an, ceea ce clar induce percepția că evaluarea ministrul Justiţiei poate fi subiectivă. Această percepție e întărită și de prezența în raport a unor aspecte referitoare la cariera profesională a ministrului Justiției. De asemenea, unele motive care fundamentează propunerea de revocare nu sunt pertinente. Motivele ministrului Justiţiei nu au fost de natură să mă convingă, în mare parte nici nu corespund prevederilor legale propunerii de revocare a doamnei Kovesi din funcția de procuror-șef al DNA.În concluzie, nu voi da curs propunerii de revocare a doamnei Kovesi din funcția de procuror-șef al DNA", a mai spus Klaus Iohannis.
 
După anunțul făcut de Klaus Iohannis, Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că va sesiza Curtea Constituţională cu privire la refuzul preşedintelui de revocare din funcţie a procurorului-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi.
 
"În condițiile în care Președintele României nu are abilitarea legală și nici competențele funcționale de evaluare a activității profesionale și manageriale desfășurate de procurorul șef al DNA; În condițiile în care argumentele care au stat la baza declanșării procedurii de revocare au devenit mai actuale și mai consistente; Văzând legislația aplicabilă în acest domeniu; Valorificând jurisprudența instanței de contencios constituțional, vom sesiza Curtea Constituțională cu privire la refuzul Președintelui de revocare din funcție a procurorului șef al DNA !", a scris Tudorel Toader, pe pagina sa de Facebook, imediat după anunţul făcut de şeful statului.
Citit 1710 ori Ultima modificare Marți, 17 Aprilie 2018 01:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.