Cisternă cu păcură, răsturnată la Tecuci

Cisternă cu păcură, răsturnată la Tecuci
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Nicio picătură din cele 26 de tone de combustibil nu a ajuns pe carosabil *

Îndrăgostiţii de senzaţional nu s-au putut abţine: accidentul de luni a devenit ba „Drum European blocat”, ba pericol de explozie din cauza motorinei scurse pe carosabil. Nimic mai departe de adevăr.

De fapt, cisterna răsturnată la ieşirea din Tecuci spre Cosmeşti nu a făcut victime, nu a blocat niciun moment traficul (vehiculul răsturnându-se lângă drum) şi nici nu au existat pierderi de păcură (combustibilul transportat).

Adevăr versus minciună

Pericolul a existat – vorbim doar de zeci de tone de combustibil ţinut în condiţii improprii. Cât despre minciuni şi senzaţional gratuit – acestea au fost de asemenea prezente.

Purtătorii de cuvânt al pompierilor (ISU) sau Poliţiei Rutiere se grăbeau ieri să infirme, rând pe rând, gogomăniile celor cărora nu le „ajungea” ştirea găsită la faţa locului.

De fapt, o cisternă Volvo, moldovenească, transportând 26 de tone de păcură, s-a răsturnat la ora 0,50, în noaptea de duminică spre luni, la ieşirea din Tecuci spre Cosmeşti, pe Drumul European 581. Accidentul a venit ca urmare a impactului cisternei cu un Ford cu numere de Vaslui. Autoturismul a executat manevra de întoarcere încălcând marcajul continuu şi fiind astfel acroşat de capul tractor al cisternei.

O singură victimă: gardul casei

Nu au existat victime, iar traficul nu a fost blocat, cisterna răsturnându-se în afara drumului propriu-zis. Totuşi, capul-tractor şi remorca-cisternă s-au prăbuşit peste gardul casei cu numărul 29, a lui Victor Ciubotaru din Tecuci, de pe strada Gheorghe Petraşcu.

Cei doi proprietari ai imobilului au fost evacuaţi, pompierii izolând cu bandă perimetrul din jurul maşinii, pe o rază de 50 de metri.

În cădere, cisterna a distrus 18 metri din gardul casei. Totuşi, nu au existat pierderi de păcură, 200 de litri care s-au scurs totuşi din cisternă fiind recuperaţi în butoaie. De asemenea, motorina din rezervor a fost şi ea recoltată în găleţi de către cei prezenţi.

Transbazare cu pompa manuală

Şoferii vehiculelor implicate în accident au fost testaţi, ei având alcoolemie zero. Niciunul dintre ei nu a fost rănit.

La ora 7 dimineaţa, o cisternă sosită de la Constanţa a început operaţiunea de transbazare („mutare” a celor 26 de tone de combustibil transportat). Intervenţia, realizată cu o pompă manuală – conform declaraţiei reprezentatului ISU Galaţi -, s-a întins dincolo de ora 12, moment în care doar 75 la sută din încărcătură fusese preluată de noua cisternă, pompierii tecuceni supraveghind încontinuu locul accidentului în acest interval.

De asemenea, nici poliţiştii rutieri nu au plecat de la faţa locului, ei asigurând desfăşurarea traficului în condiţii normale.

Gabriel Rânghianu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţiile de Urgenţă Galaţi: „După ce va lua sfârşit operaţiunea de transbazare, cisterna va fi trasă din locul în care a căzut, pentru a se putea începe intervenţia cu macaraua care trebuie să o ridice şi să o aşeze pe roţi. În locul în care cisterna se află acum, macaraua nu poate interveni pentru că prin zonă trece circuitul de energie electrică. Din fericire, nu există nicio picătură de motorină pe carosabil”.

Nici un sfert dintr-un plin – ca valoare

Conform subinspectorului Aurelian Ropotan, Poliţia Rutieră Galaţi, cisterna Volvo NSAJ 763, având remorca NSAA 610, ambele înmatriculate în Moldova, venea dinspre Bârlad şi mergea spre Cosmeşti în momentul accidentului.

Şoferul moldovean de 42 de ani, posesor al permisului de conducere categoriile B,C,D din 1991, nu a putut evita impactul cu Fordul Fusion VS 11 ACT, care venea din contrasens pe Drumul European 581, şi care făcea o manevră de întoarcere într-un loc interzis, călcând linia continuă.

În urma acestui accident, şoferul Cristian P., de 42 de ani, din Vaslui, posesor al permisului de conducere categoriile B,C,E, de pe Ford, primeşte 3 puncte-amendă şi 268 de lei amendă, sumă care, dacă o achită în 24 de ore, se reduce la jumătate.

Traficul nu a fost întrerupt niciun moment, cisterna răsturnându-se în afara drumului, încheie reprezentantul Rutierei.

Cu alte cuvinte, multă zarvă pentru 134 de lei, cât are de plată vasluianul - plinul la maşină face mai mult.

Citit 1145 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.