Câtă aspirină, atâta hemoragie!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În urmă cu o lună, un tânăr din Lieşti a ajuns la Urgenţe în stare gravă din pricina supradozajului de aspirină * În weekend, trei gălăţeni i-au urmat „exemplul” *

Din câte se vede, mulţi dintre concitadinii  noştri pe care îi încearcă răceala în aceste zile ar avea nevoie de o a 11-a poruncă: „Să nu iei aspirină cu pumnul!”.

Poate că măcar aşa vor ţine cont de avertismentul medicilor! Nu de alta, dar efectele cazurile de supradozaj cu acest medicament pe care presa le-a mediatizat în cursul săptămânilor trecute nu par să îi fi ajutat cu nimic pe cei trei pacienţi care s-au dedulcit la aspirină, în weekend. 

Aşa cum era şi de aşteptat, efectele negative nu au întârziat să apară: cu toţii au ajuns la Urgenţe.

Detalii privind starea lor ne-a oferit purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Urgenţă. dr. Nicolae Bacalbaşa. „Vechile probleme îşi scot periodic colţii, uneori la modul mai spectaculos. În Terapie Intensivă, în aceeaşi zi, trei pacienţi cu sângerări, prin supradozare de antiinflamatore, dintre care cel mai clasic este aspirina”.

„Când te apuci să iei orice medicament în prostie, cât mai multe «că fac bine», rişti. Aspirina este un medicament extraordinar, cel mai consumat din lume. S-au împlinit deja 100 de ani de la prima producţie”.

„Totuşi, prin automedicaţie, administrată în exces, produce hemoragie superioară. Poţi ajunge chiar să fii operat pentru aşa ceva. Ca atare e bine să  ai o măsură în toate şi mai ales în administrarea de medicamente”.

„Aspirina este un medicament, nu un gadget, vorba americanilor, o jucărie care să-ţi permită să iei cât şi cum vrei”, a precizat dr. Bacalbaşa.

Până la urmă şi dacă ar fi să alegem între două rele, preferabile ar fi câteva zile de răceală, în patul cald de acasă, nu în cel de la Terapie Intensivă!

Citit 988 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.