Festivalul Interetnic al Euroregiunii „Dunărea de Jos”

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Festivalul interentic a debutat în 1999 la Galaţi   *Proiecte de 167.000 de euro * CJ are o scenă nouă de 140 metri pătraţi *

Consiliul Judeţului Galaţi organizează, începând de pe 11 august, Festivalul Interetnic al Euroregiunii „Dunărea de Jos”, activitate din cadrul programului „Promovare culturală comună  - mijloc de dezvoltare a cooperării euroregionale la Dunărea de Jos”.

„Acest festival are tradiţie, debutul fiind chiar la Galaţi, în 1999. Are loc din 2 în 2 ani şi acum a venit din nou rândul oraşului nostru să fie gazdă. Anul acesta vom avea o nouă abordare. Festivalul se va încheia pe 14 august, chiar de Ziua Euroregiunii Dunărea de Jos”, a explicat Eugen Chebac, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Participanţi din Ucraina şi Republica Moldova

La eveniment şi-au anunţat participarea reprezentanţi ai etniilor din Galaţi (Formaţia Milică Neagu şi Aron Rancea de la comunitatea romilor „Pro-Cultura”, Ansamblul folcloric Kardelen de la comunitatea Turcă şi Ansamblul folcloric Olympos al comunităţii Elene) din Brăila (Ansamblul folcloric „Dunărea Liniştită”) şi Tulcea (Ansamblul turc „Kaynanalar”, ansamblul Tătarilor „Yildizlar” şi ucrainenii din ansamblul „Zadunaiskaia Sici”).

De asemenea, şi-au anunţat prezenţa comunitatea cehilor (Ansamblul Perliciki) şi cea a bulgarilor (Soldveiceata) din Raionul Cahul - Republica Moldova precum şi comunitatea bulgarilor (Ansamblul Izvorce) din Raionul Cantemir – Republica Moldova.

Gălăţenii vor putea admira şi ansamblurile din Ucraina – Juravuşca (comunitatea ruşilor), Cernomor (comunitatea cazacilor), Ţărăncuţa (comunitatea moldovenilor), Cealî Cuşu şi Sevda Ghiuliu (comunitatea găgăuzilor).

„Şi-au anunţat prezenţa şi cei din Georgia, sperăm să şi ajungă. Nu i-am trecut în program pentru că ei au trimis mai multe modificări de program până acum. Dacă vor ajunge vor fi incluşi în festival”, a declarat Eugen Chebac.

Joi e ziua judeţului

Toţi participanţii vor ajunge la Galaţi joi dimineaţă şi se vor deplasa în judeţ, unde va debuta Festivalul  Interetnic al Euroregiunii „Dunărea de Jos”.

„Joi, de la ora 19,00 vor avea loc spectacole în Tecuci (formaţiile din Ucraina), Târgu Bujor (formaţiile din raionul Cahul), Schela (formaţiile din Raionul Cantemir) şi Slobozia Conachi (formaţiile din Tulcea).

Tot în cadrul festivalului va avea loc, vineri de la ora 9,00, o expoziţie de carte şi obiecte tradiţionale, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii.

Organizarea a fost posibilă prin două proiecte, care au însumat 167.000 de euro: „Printr-unul dintre programe am reuşit să cumpărăm lumini şi aparatura necesară pentru sonorizare, iar pe celălalt program am cumpărat o scenă de 140 de metri pătraţi. Scena, după finalizarea proiectului, va putea fi folosită la orice activitate din Galaţi sau din judeţ”, a mai spus Chebac.

Citit 2010 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.