APEL | Se caută voluntari pentru educarea copiilor nevoiaşi

APEL | Se caută voluntari pentru educarea copiilor nevoiaşi
Sprijin pentru micuţii din centrele de plasament
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

În centrele de plasament sunt mulţi copii şi adolescenţi care au nevoie de încurajare pentru a învăţa şi a-şi găsi drumul în viaţă. Programul educaţional "Ajungem MARI" caută, până pe 9 septembrie, 1.000 de voluntari pentru 2.000 de copii din Bucureşti şi din 24 de judeţe.

Prin programul "Ajungem MARI", voluntarii dăruiesc trei ore pe săptămâna pentru a deveni prieteni, profesori şi modele pentru copiii şi tinerii din centre sociale şi de plasament. În ţară sunt în prezent peste 19.000 de copii instituţionalizaţi, iar numărul personalului şi voluntarilor e insuficient. "E nevoie de mai multă implicare din partea comunităţilor locale pentru ca aceşti copii şi tineri cu un trecut trist să poată spera la un viitor mai bun. Ne dorim ca oamenii să înţeleagă că e nevoie de ei, de prezenţa şi căldura lor, iar dacă stăm şi aşteptăm reforma statului sau a sistemului, lăsăm copiii din centre să crească fără repere şi modele", spune Iarina Taban, director şi fondator al programului.

Voluntarii daruiesc timp şi primesc de la copii bucurie, zâmbete, îmbrăţişări şi lecţii frumoase. "Una dintre cele mai preţioase lecţii pe care o iau cu mine este aceea de "a fi acolo". Ieri, azi, mâine, peste o săptămână, un an. Cred că doar împreună putem ajunge Mari sau doar Oameni", spune Deliana, voluntar în Constanţa.

Prin proiectul de voluntariat, în urma selecţiei şi a unui training iniţial, voluntarii susţin în centre, săptămânal, timp de cel puţin şase luni, şedinţe interactive de pregătire şcolară, ateliere creative sau de cultură generală, punând mult accent pe încurajarea copiilor. Fiecare voluntar le transmite copiilor cunoştinţele lui, în funcţie de pasiuni şi abilităţi, de la română, matematică şi engleză, până la informatică, muzică, teatru, arte plastice, educaţie pentru sănătate sau financiară.

Cine poate fi voluntar

Sunt căutaţi voluntari adulţi, dar şi tineri peste 16 ani, din orice domeniu, care să creadă în potenţialul copiilor, să îi înţeleagă şi asculte. "Copiii sunt foarte încântaţi când venim la ei. Facem  adunări, desenăm, colorăm, scriem dorinţe. E foarte frumos şi foarte încărcat de emoţii sincere şi curate de copii" povesteşte Mihaela, voluntar în Mureş.

"Ajungem MARI" caută 1.000 de voluntari în Bucureşti şi 24 de judeţe: Arad, Argeş, Bacău, Brăila, Bihor, Botoşani, Braşov, Buzău, Constanţa, Cluj, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Hunedoara, Gorj, Iaşi, Ilfov, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiş şi Vrancea.

Toate detaliile despre organizarea proiectului şi formularul online de înscriere se găsesc pe site-ul www.ajungemmari.ro, la secţiunea "Devino voluntar!".

VOLUNTARIAT. Experienţă profesională în specialitate

Voluntariatul este considerat experienţă profesională în specialitate. Mai exact, voluntarii vor dobândi cunoştinţe noi şi practice într-un anumit domeniu, pe care le-ar putea utiliza la viitorul loc de muncă, astfel că şansele lor de angajare vor fi mai mari decât ale tinerilor absolvenţi care nu au experienţă. Experienţa va putea fi dovedită cu certificatul de competenţe, pe care voluntarii îl pot solicita la finalul perioadei de voluntariat.

Citit 12593 ori Ultima modificare Marți, 04 Septembrie 2018 18:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.