Şapte metode prin care poţi fi jefuit pe internet

Şapte metode prin care poţi fi jefuit pe internet
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Internetul a devenit foarte atractiv pentru infractorii cibernetici. Autorii folosesc metode ingenioase şi promisiuni în scopul de a obţine bani sau informaţii financiare. "Scrisorile nigeriene" nu mai sunt de mult timp singurele tipuri de fraude în mediul online. 

Tacticile folosite de infractorii informatici sunt din ce în ce mai inovative şi greu de detectat. Începând cu însuşirea nelegală a calităţii de manager al unei companii, până la punerea în scenă a unor false relaţii de dragoste, autorii de astăzi fac tot ce pot să obţină ceea ce vor: banii şi/sau datele dumneavoastră. Iată cele mai uzitate şapte modalităţi de înşelăciune practicate în prezent. 

1. Frauda ”Mesaj de la şef”: Vizează angajaţii autorizaţi să efectueze plăţi. Autorul sună sau trimite un e-mail, pretinzând că este unul din managerii de top din companie şi îi determină să plătească o factură falsă ori să efectueze un transfer din contul firmei.

2. Fraude cu facturi: O firmă este contactată de cineva care pretinde că este reprezentantul unui furnizor legitim de bunuri sau servicii. Angajaţii cu atribuţii de efectuare de plăţi sunt determinaţi să plătească, pe viitor, facturi false în conturile autorilor.

3. Phishing/Smishing/Vishing: Autorii apelează telefonic, trimit un mesaj text (SMS) ori un e-mail, prin care induc în eroare victima, pentru a-şi divulga date personale, financiare ori de securitate.

4. Website-uri bancare contrafăcute: Autorii folosesc mesaje de tip ”phishing” cu link-uri către site-uri bancare false. Odată accesat link-ul, prin metode diverse, se colectează ilegal datele personale şi/sau bancare. Site-ul contrafăcut va arăta precum cel legitim pe care îl imită, cu foarte mici diferenţe, deseori greu sesizabile. 

5. Iubire prefăcută: Autorii pretind că sunt îndrăgostiţi şi îşi doresc o relaţie cu potenţiala victimă. Deşi debutează pe site-uri de întâlniri, sunt folosite conturi false de e-mail sau pe reţele sociale pentru menţinerea contactului, câştigarea şi exploatarea încrederii.

6. Furtul de date personale: Autorii colectează nelegitim datele personale de pe reţele de socializare. Datele pot fi vândute altor infractori sau folosite pentru a accesa conturile bancare, contracta împrumuturi ori derula afaceri ilegale în numele victimei.

7. Fraude cu investiţii şi cumpărături online: Autorii oferă oportunităţi "speciale" de investiţii cu profituri rapide, sau prezintă "oferte-bombă" de "chilipiruri" în mediul online.

Citit 1560 ori Ultima modificare Joi, 01 Noiembrie 2018 18:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.