Gălăţenii s-au lăsat îmbrăţişaţi de Sfinţii lui Dumnezeu

Gălăţenii s-au lăsat îmbrăţişaţi de Sfinţii lui Dumnezeu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Vineri seară, în Cetatea Sfântului Andrei, au ajuns Moaştele Sfântului Nicolae de la Biserica „Sfântul Gheorghe Nou” din Bucureşti * Înalt Prea Sfinţitul Casian al Dunării de Jos a deschis Sărbătorile Andreiene, ediţia 2009 * Zilele acestea mai sunt la închinare Moaştele Apostolului Andrei, ale Marelui Vasile şi ale Sfântului Atanasie al III-lea Patelarie *

Vineri seară, la ceas de Lumină lină, Înalt Prea Sfinţitul Casian, Arhiepiscop al Dunării de Jos, a deschis tradiţionalul pelerinaj organizat în cadrul Sărbătorilor „Sfântului Apostol Andrei”, ediţia 2009.

Cu puterea Duhului Sfânt, întregul oraş a fost transfigurat de harul Sfinţilor care au păşit pe străzile Cetăţii Apostolului Andrei. În jurul orei 17, în sunet chemător de toacă, Sfinţii şi pelerini sosiţi din patru zări s-au întâlnit - sub semnul jertfitoarei Cruci - la intersecţia străzilor Basarabiei şi Domnească.

Arhiereul locului, preoţii şi creştinii s-au regăsit în Biserica lui Hristos, pentru că o Biserică deveniseră Cetatea Sfântul Andrei; toţi uniţi într-o dumnezeiască îmbrăţişare. 

Sfântul Apostol Andrei a pornit de la Seminarul Teologic gălăţean - pe care-l patronează de 101 ani - înspre Catedrala Episcopală, centrul vieţii spirituale şi culturale a municipiului Galaţi.

De la Aşezământul Filantropic a coborât în mijlocul gălăţenilor, Sfântul Vasile cel Mare - „Împăratul Cuvintelor”, iar dinspre Prut  a poposit ca să-şi revadă Biserica „Pribeagul Patriarh” Atanasie al III-lea Patelarie, cel care a slujit la fosta Mănăstire „Sfântul Nicolae din Galaţi”, între 1642-1654.

Un fluviu de oameni cu lumânări aprinse a însoţit apoi alaiul înspre catedrală, iar în frunte, cu crucea şi binecuvântarea, se află Arhiereul locului, Înalt Prea Sfinţitul Casian. Sfinţi, Arhiereu, preoţi şi creştini, cu toţii l-au condus pe Oaspetele ales ce tocmai a sosit - pe Sfântul Nicolae - în Sfânta Catedrală, care îl are drept Ocrotitor.

Semn că Sfântul Nicoale este „îndreptătorul credinţei” noastre prin veacuri, pentru că cine mai mult decât Sfântul Nicoale ne-a deschis ochii credinţei încă din copilărie? Cine mai mult decât Sfântul Nicolae s-a aflat în ajutorul celor sărmani sau aflaţi în primejdii?...

„În această noapte sfântă şi dumnezeiască, ne-am reîntâlnit pe Calea Domnească, pentru a ne lăsa binecuvântaţi şi a dialoga cu Sfinţii lui Dumnezeu, a spus Înalt Prea Sfinţitul Casian. Aşteptarea dumneavostră dă mărturie că dorinţa şi dorul  de a vă regăsi în rugăciune în marea familie a Bisericii este mare. Mare şi negrăită este şi evlavia dumneavoastră pentru  Sfântul Nicolae...”

Zilele acestea, cei patru Sfinţi, precum patru candele de lumină pe cerul Ortodoxiei, ne aşteaptă la închinare. Toate cărările duc la Catedrală, pentru că asta am învăţat în ultimii douăzeci de ani, să redevenim ce-am fost dintotdeauna, creştini din tată-n fiu, din neam în neam...

„Să ne dea Dumnezeu pace, sănătate, disponibilitate pentru aproapele nostru şi cooperare în slujirea lui Dumnezeu”, a îndemnat, aseară, Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian mulţimea de creştini ce aştepta întâlnirea cu Sfântul Nicoale.

Citit 1016 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.