Până când pot fi luate zilele libere

Până când pot fi luate zilele libere

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
1 comentariu

Zilele rămase neefectuate din concediul de odihnă pot fi reportate în anii următori, dar nu la nesfârşit. Legislaţia muncii stabileşte un termen clar până la care un salariat poate beneficia de aceste zile. Mai exact, legislația muncii în vigoare stabilește că în cazul în care salariatul, „din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual”, informează avocatnet.ro. Astfel, dacă un angajat mai are zile de concediu de odihnă din 2018, el poate să beneficieze de acestea începând din ianuarie 2019 și până la sfârșitul lunii iunie 2020. Evident, concediile de odihnă din 2019 şi 2020 nu sunt afectate de zilele libere neluate în 2018, precizează site-ul citat.

Firmele nu pot compensa în bani zilele de concediu neluate de salariați decât atunci când încetează contractul individual de muncă dintre angajat și angajator.

Citit 3052 ori Ultima modificare Luni, 07 Ianuarie 2019 18:40

1 comentariu

  • postat de Sindicalist din învățământ Marți, 08 Ianuarie 2019 06:43 89.136.231.*** Link la comentariu
    1
    8

    Și totuși, dacă nici după 18 luni, salariatul nu-și poate efectua c.o.? Guvernele din ultimii 10 ani au constrâns exagerat de mult posibilitatea ocupării posturilor vacante din domeniul public din diferite motive. S-a ajuns la situații în care se lucrează 7 zile pe săptămână câte 8 ore pe zi. Orele lucrate suplimentar nu se mai plătesc ci se recuperează cu zile libere (tot conform legii). Oamenii nu au nici când să-și ia zilele libere pentru compensarea zilelor lucrate suplimentar așa că de zile pentru c.o., nici vorbă. Deci care e soluția?! Așa că avocatnet.ro a rămas puțin în urmă. O decizie recentă a Curții Europene de Justiție obligă autoritățile române să plătească zilele de c.o. neefectuate în cazul în care se dovedește că angajatorul nu poate acorda c.o.

    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.