Centura de siguranţă, opţională pentru sute de şoferi. Ne punem în pericol din grabă şi nepăsare

Centura de siguranţă, opţională pentru sute de şoferi. Ne punem în pericol din grabă şi nepăsare
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Recentele controale în trafic vizavi de respectarea obligativităţii purtării centurii de siguranţă şi a dispozitivelor de fixare omologate au reliefat o realitate dureroasă: şoferii ignoră importanţa sistemelor de siguranţă, mai cu seamă când circulă în oraş şi invocă cele mai diverse pretexte în momentul în care se află în faţa unei amenzi iminente.

"M-am grăbit", "am uitat", "merg pe distanţă scurtă" sau "mă deranjează" sunt cele mai frecvente scuze pe care şoferii care nu au reuşit să se împrietenească cu centura de siguranţă le invocă în momentul în care sunt traşi pe dreapta. Întrebaţi de ce nu folosesc sistemele de fixare, care le pot salva vieţile în cazul unui accident, sute de  conducători auto recunosc, într-un final, că nu şi-au format reflexul de a-şi cupla centura imediat după ce se urcă la volan şi cum au fost învăţaţi, probabil, la şcoala de şoferi pe care au urmat-o ca să obţină permisul. Una e teoria, şi alta e practica, fapt demonstrat în judeţul Galaţi, inclusiv săptămâna trecută, când poliţiştii rutieri, angrenaţi în acţiunea SEATBELT au bifat nu mai puţin de 802 conducători auto pentru care centurile erau simple dotări ale maşinilor pe care le conduceau. Numai vineri, în decurs de o oră şi jumătate, au fost depistaţi aproape 200 dintre aceştia. O altă interdicţie care ani la rând a fost ignorată şi sancţionată modic, dar a cărei încălcare a dus la tragedii pe drumurile publice şi care acum este aspru sancţionată, a fost vorbitul la telefonul mobil. 105 amenzi au fost date în Galaţi pentru acest motiv, în ultimele şapte zile. Depăşirea vitezei regulamentare a ridicat probleme pentru 168 de şoferi, în timp ce lipsa documentelor a fost constatată în 130 de cazuri. Alte 53 de amenzi au ajuns în buzunarele şoferilor prinşi în timp ce încălcau regulile privind prioritatea. Numărul total de amenzi aplicate într-o săptămână a fost de 1.630, valoarea depăşind 460.000 de lei. 109 şoferi au rămas pietoni pe perioade cuprinse între 30 şi 90 de zile după ce l-au fost reţinute permisele de conducere.

Alcoolul, eterna problemă

13 este numărul şoferilor prinşi băuţi la volan în decurs de şapte zile, nouă dintre aceştia având concentraţii destul de mici cât să scape cu o amendă şi cu permisul suspendat. Alţi patru însă sunt cercetaţi penal, la fel ca trei gălăţeni prinşi la volan fără permis de conducere şi alţi trei cu permisul suspendat. Doi gălăţeni s-au ales cu dosare penale nu pentru că au greşit cu ceva în calitate de şoferi, ci pentru că le-au dat maşinile pe mână unor persoane care nu deţineau permis. În alte patru cazuri, poliţiştii le-au deschis dosare penale unor şoferi prinşi conducând maşini neînmatriculate.

Citit 1392 ori Ultima modificare Luni, 18 Martie 2019 19:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.