Locurile de parcare, la mare preţ în Micro 13 - un cartier sufocat de maşini şi garaje (FOTO)
Foto: Iulia Kelt

Locurile de parcare, la mare preţ în Micro 13 - un cartier sufocat de maşini şi garaje (FOTO)
Chiar şi înainte de prânz, în zi lucrătoare, cu greu mai poţi găsi un loc în care să-ţi laşi maşină
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

La fel ca multe alte cartiere ale Galaţiului, Micro 13 nu pare să fi ţinut pasul cu stilul de viaţă adoptat de gălăţeni după Revoluţie. Acest lucru este cât se poate de evident în faptul că micile parcări dintre blocurile şi aşa înghesuite au devenit total neîncăpătoare pentru maşinile care s-au înmulţit cu sutele, de la un an la altul.

Chiar şi înainte de prânz, în zi lucrătoare, atunci când se presupune că numărul maşinilor din cartier ar trebui să fie mai mic, în Micro 13 cu greu mai poţi găsi un loc în care să-ţi laşi autoturismul. Indiferent că este vorba de parcările dintre blocuri, de spaţiile verzi sau de trotuare, fiecare metru pătrat care ar putea deveni o parcare improvizată nu rămâne neocupat prea mult timp.

În urmă cu patru-cinci decenii, atunci când cartierul abia prindea contur şi începea să fie populat, locurile de parcare erau poate cea mai mică dintre probleme. Nimeni nu s-ar fi gândit atunci că micile „stadioane” improvizate de copii între blocuri vor deveni într-un viitor nu tocmai îndepărtat neîncăpătoare pentru avalanşa de maşini care sufocă acum la propriu cartierul.

„Acum vreo 40 de ani, când ne-am mutat în blocurile astea, vedeai o maşină aici şi alta la scara următoare, poate. Puteai să înveţi să conduci în faţa blocului, dacă voiai, atât spaţiu era. Acum, când ieşi din scară, nu mai ai loc nici pe trotuar să treci. Că maşinile s-au înmulţit, mi se pare ceva normal. Dacă îşi permite, românul îşi cumpără un autoturism. Dar autorităţile ar trebui să amenajeze măcar câteva parcări. Suntem uitaţi, mai ales aici, la capătul oraşului. Dacă şi noi am uita să ne plătim impozitele”, spune Gheorghe S., un locuitor din cartier.

Garajele complică problema

Culmea, spaţiu pentru mai multe parcări ar fi în Micro 13. Pentru aceasta, ar fi însă mai întâi nevoie ca zecile de garaje care împânzesc cartierul să fie demolate. Pentru locuitorii din Micro 13 şi pentru aspectul general al zonei, strategia ar fi una salutară, fără îndoială, aşa cum s-a văzut în Mazepa I, spre exemplu. O simplă trecere prin faţa acestor garaje este de ajuns pentru a observa că multe dintre ele nu mai adăpostesc de mult maşini, ci că sunt folosite ca simple locuri de depozitare pentru lucrurile de care oamenii nu mai au nevoie prin casă sau chiar ca spaţii pentru mici afaceri.

Concluzie

Înmulţirea constantă a maşinilor înmatriculate la Galaţi nu a fost urmată şi de soluţii concrete din partea autorităţilor locale pentru amenajarea a suficiente locuri de parcare. Din lipsă de soluţii sau din lipsă de bun simţ, unii şoferi ocupă cu maşinile trotuarele sau chiar străzile, ceea ce îi pune în dificultate pe pietoni şi îngreunează traficul auto.

Citit 2584 ori Ultima modificare Duminică, 14 Aprilie 2019 17:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.