Jertfa eroilor - Temelia libertăţii poporului

Jertfa eroilor - Temelia libertăţii poporului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

22 decembrie a devenit zi de referinţă în istoria neamului românesc, motiv ca în toate bisericile noastre să se înalţe rugi pentru pacea şi odihna celor care ne-au adus libertatea.

La Catedrala Patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat o slujbă de pomenire a eroilor care în decembrie 1989 şi-au dat viaţa pentru libertatea, credinţa şi demnitatea poporului român. A fost un motiv pentru a sublinia că a ne pomeni eroii este o datorie, o cinste şi un act de cultură a sufletului.  

„Pomenirea eroilor care s-au jertfit pentru libertatea şi demnitatea poporului român în decembrie 1989 este un act de cult şi, în acelaşi timp, de cultură a sufletului românesc, un act de cult prin care Îi cerem lui Dumnezeu să-i odihnească împreună cu drepţii, iar pe noi să ne ajute să trăim creştineşte”.

„Pomenirea eroilor este şi un act de cultură a sufletului. Dacă recunoaştem binefacerile primite de la Dumnezeu prin oameni şi mulţumim lui Dumnezeu şi oamenilor prin care El lucrează, atunci creştem spiritual în comuniune”.

Prea Fericitul nostru Părinte Daniel a subliniat că toţi eroii neamului din toate timpurile sunt importanţi, însă, pe 22 decembrie, îi pomenim pe   eroii care în decembrie 1989, majoritatea tineri,  care s-au jertfit pentru libertatea şi demnitatea poporului român.

„Aceasta este o datorie morală, a arătat Întâistătătorul Bisericii noastre. Aceşti tineri au arătat nu numai curaj, ci şi foarte multă credinţă. Mulţi dintre ei îngenuncheau, rosteau rugăciunea „Tatăl nostru”, deşi în şcoala românească nu s-a mai permis predarea religiei odată cu venirea regimului comunist”.

„Cea dintâi rodire a jertfei acestor tineri a fost reintroducerea orei de religie în învăţământul de stat, în şcolile publice. Ca atare, mulţimea tinerilor de astăzi care învaţă religia în şcolile publice beneficiază de una din rodirile mari ale jertfei tinerilor eroi români din decembrie 1989”.

În cadrul cuvântului a fost subliniat şi un alt beneficiu adus de jertfa supremă a eroilor din 1989; acest moment „a rodit ridicarea a sute de noi locaşuri de cult în toată ţara...”.

„Tinerii eroi din decembrie 1989, care au văzut cu ochii lor cum se dărâmau biserici în Bucureşti şi s-au luptat pentru libertatea şi demnitatea poporului român, au făcut ca - prin jertfa lor - noi să trăim azi libertatea de a fi credincioşi şi de a organiza viaţa religioasă potrivit tradiţiei noastre creştine româneşti”.

De aceea, avem datoria să ne cinstim eroii din toate timpurile, să-i pomenim şi mai ales să ridicăm viitoarea Catedrală a Mântuirii Neamului Românesc, drept  expresie a recunoştinţei noastre pentru ei.

Citit 658 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.