Un 22 Decembrie cam expediat

Un 22 Decembrie cam expediat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Electoralul n-a mai lăsat loc de omagii * La 20 de ani, un singur eveniment marcant: a căzut o placă de pe monumentul de la cimitir *

Cine mai crede în Moş Crăciun după ce-a trecut de 20 de ani? Se pare că nici în eroii martiri ai Revoluţiei nu mai crede multă lume, dar deh, noblesse oblige, trebuia bifată şi ziua asta de 22 Decembrie!

Chiar dacă este un an rotund, se pare că nu ne-a mai rămas vlagă la ieşirea din alegeri…  Parcă din an în an mai împuţinată, anul acesta comemorarea a „beneficiat” de o zăpadă care oricum a blocat totul, înainte de a se bara oficial ieri, pe la 10,00, strada Domnească.

Acelaşi tipic din fiecare an, în piaţeta  Monumentului Eroilor Martiri ai Revoluţiei din Decembrie de lângă teatru, cu militari şi cu fanfara Centrului Cultural. Doar oameni mai puţini decât în alţi ani. Spectatori: deloc.

Autorităţi: mult împuţinate. Prefectul, viceprimarul Ciumacenco, nimeni altcineva la vârf, de la Consiliul Judeţului, de pildă. Revoluţionari - cam  la jumătate, fără marii lideri care declarau an de an ce şi cum. Presă: aşa şi-aşa. 20 de ani înseamnă o cifră rotundă, dar şi uitare mai multă.

De notat însă că, din respect, mulţi dintre cei prezenţi s-au descoperit pe un frig destul de pătrunzător la auzul Imnului naţional. S-au depus şi acum coroane (nu şi partidele – „Am scăpat de ăştia!”, spunea un revoluţionar), a cântat fanfara, flacăra de gaz a memoriei a ars sub monument.

În spate, pe gard, cineva scrisese cu litere negre, mari:  „Istoria scrisă cu lacrimi de sânge/ La 20 de ani România încă plânge” şi „Aţi murit pentru libertatea noastră/ Ne rugăm pentru odihna voastră”.

Au fost şi acum coroane: Consiliul de Onoare al Revoluţionarilor din Decembrie (CORD), prefectul (în nume propriu), Consiliul Judeţului (preşedintele am auzit că este bolnav, dar nici vicepreşedinţii nu au fost), Garnizoana, Poliţia de Frontieră, Jandarmeria, Primăria (viceprimarul Nicuşor Ciumacenco), Consiliul Local, Detaşamentul de luptă Navrom, Liga Studenţilor, Casa de Cultură a Studenţilor. 

Steagul găurit, depus lângă flacără,  a fost noutatea momentului.  Altă noutate: a apărut şi coroana unei organizaţii noi de revoluţionari. Am înţeles că sunt dintre cei care nu voiau să se amestece cu revoluţionarii care au cazier şi au plecat din altă organizaţie.

Cimitir cu lumânări şi colivă

Arhiepiscopul de la Dunărea de Jos, dr. Casian Crăciun, a condus soborul de preoţi care a săvârşit slujba de pomenire a gălăţenilor căzuţi în decembrie 1989. Oameni bătrâni, împuţinaţi de boli şi vârstă, pe lângă care au înflorit nepoţi, colivă şi vin, lumânări.

De pe margine, parcă ne-am fi uitat la Discovery şi am fi vărsat o lacrimă pentru cei care chiar suferă. În lipsă de multe oficialităţi, lumea s-a cam amestecat, democratic, călcând zăpada.

Să fie un semn?

Dacă mai dura un minut, nimic n-ar fi tulburat pacea unui eveniment blajin la Cimitirul „Eternitatea”. Cu revoluţionari, câţiva directori de instituţii, amestecaţi cu cei ceva oficiali, consilieri locali şi judeţeni şi reprezentanţi ai partidelor, dar fără liderii la vârf.

Şi fără parlamentari sau europarlamentari.  Dar, chiar înainte ca totul să se termine cu bine şi autorităţile, feţele bisericeşti şi soldaţii să părăsească Cimitirul, o placă de sus a Monumentului Eroilor gălăţeni din 1989, a căzut – zvârrrr! – cu zgomot. Bine că n-a betegit pe careva!

„Baletul” partidelor

Dacă în centru, partidele n-au avut rol (dar nici vreun politician n-a găsit cu cale să vină, în nume propriu) la Cimitir, fără să aibă, ca altădată, liderii de faţă, acestea au depus coroane, baletând cât mai demn pe terenul alunecos.

Au depus ieri coroane CORD, prefectul (în nume propriu), CJ, Primăria (la coroană a fost celălalt viceprimar, Mircea Cristea; viceprimarii şi-au împărţit… frigul), Consiliul Local, SRI (alături de adulţi, a mers alături de coroană şi un copil: „Viitorul sună bine”…), apoi partidele.

Primul - PD-L, urmat de PSD (cu două coroane, pentru organizaţia judeţeană, respectiv municipală), PC, PNL (şi el cu două coroane). Cândva, PC se întrecea să umilească celelalte partide printr-un număr enorm de participanţi.

Ieri, nu… Altă chestie curioasă: poate pentru a contribui la vreme de criză, au adus coroane şi instituţii discrete la astfel de ocazii: Direcţia Regională de Accize şi Operaţii Vamale, Inspectoratul Teritorial de Muncă Galaţi (militarii munceau ieri în frig, deci prezenţa Inspectoratului era oportună…) şi Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale.

Aţi auzit de această instituţie? Imediat ce a depus coroana, a „prestat” şi placa de pe monument: Monument cârpit mai întotdeauna în preajma evenimentelor, să ţină cât de cât…

Citit 723 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.