UPDATE. Românii, din nou în stradă pe 10 august: N-am uitat ce-aţi făcut astă-vară! (FOTO)
Foto: Bogdan Codrescu

UPDATE. Românii, din nou în stradă pe 10 august: N-am uitat ce-aţi făcut astă-vară! (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(73 voturi)

La un an de la protestul zdrobit sub bastoane de cauciuc, tunuri cu apă şi gaze lacrimogene de forţele de ordine, românii din ţară şi din Diaspora sunt din nou în stradă, pe 10 august 2019. „N-am uitat ce-aţi făcut astă-vară” – aluzie la faptul că nici acum nimeni nu a răspuns pentru violenţele inimaginabile exercitate asupra protestatarilor paşnici pe 10 august 2018 - , „Jandarmeria apără hoţia”, „Alo, 112?”, „România, stat european”, sunt doar câteva dintre mesajele protestatarilor, desigur alături de clasicele: „Fără penali în funcţii publice”, „Corupţia ucide” şi… plăcuţa suedeză.

UPDATE. Numărul românilor care protestează în Piaţa Victoriei a depăşeşte la 20.000. Sunt mii de voci care strigă : "PSD, ciuma roşie !" şi "Justiţie, nu corupţie !".

La ora 21,00, protestatarii au aprins luminile telefoanelor.

Un moment absolut emoționant a fost oferit de celebrul Davide Martello, pianist german care a cântat în mai multe zone de conflict ale lumii și care a susținut și anul trecut un concert în Piață Victoriei. Potrivti Digi24, a ținut să fie prezent la mitingul-comemorare de sâmbătă și pentru aceasta și-a anulat mai multe concerte.

În zona trotuarului din fața Guvernului, s-au semnalat momente tensionate când protestatarii au rupt o parte din gardurile montate.


Potrivit jurnaliştilor Realitatea Tv, primii protestatari au ajuns în fața Guvernului încă de la ora 7,00 dimineața. Era ora la care porneau la drum sau se pregăteau să plece spre Capitală protestatari din toate oraşele ţării, inclusiv din Galaţi.

Aşa cum aţi putut citi deja în ziarul „Viaţa liberă”, autorizaţia pentru organizarea acestei manifestaţii de amploare a fost obţinută de la Primăria Municipiului Bucureşti de „Diaspora pentru România”, o asociaţie de români din diaspora, reprezentată de Tommy Tomescu, un dentist român stabilit în Londra, director al Centrului Comunitar Roman din Londra şi prim-vicepreşedinte al Consiliului Romanilor de Pretutindeni.

Organizatorii au anunțat că așteaptă 250.000 de oameni astăzi în Piața Victoriei, dar estimări mai realiste vorbesc de cel mult 50.000 de oameni.

Cert este că, în jurul orei 19,00, cel puțin 3.000 de persoane se aflau în fața Guvernului, în vreme ce manifestanţii #Rezist se aflau în marș către Piața Victoriei. Ei au pornit de la Piața Revoluției, de la Ministerul de Interne și au trecut apoi prin fața sediului DIICOT, unde se află dosarul represiunii din 10 august 2018. Coloana de manifestanţi era deschisă de o pancartă cu mesajul "Alo, 112?", cu referire la cazul Alexandra.

Potrivit Digi24, La ora 19,45, erau în jur de 5.000 de oameni în Piața Victoriei și numărul lor continua să crească.

Trebuie spus că organizatorii protestului au amenajat în Piața Victoriei un altar în memoria celor considerați ca fiind victime ale corupției, indolenței și incompetenței Guvernului pe care sunt puse fotografii cu Alexandra și Luiza, victimele din Caracal, Ilie Gâzea, bărbatul de 62 de ani din Teleorman care a murit la o săptămână după ce a inhalat gazele lacrimogene ale jandarmilor la protestul din 10 august 2018, și cei 65 de tinerii care și-au pierdut viața în urma incendiului de la Colectiv.

Vom reveni.

Citit 2452 ori Ultima modificare Duminică, 11 August 2019 17:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.