Gălăţenii – „muşcaţi” de ger

Gălăţenii – „muşcaţi” de ger
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Trei bărbaţi au avut nevoie de ajutorul medicilor de la Chirugie Plastică pentru a-şi reveni în urma degeraturilor suferite * Pacienţii fie au rămas prea multă vreme în ger, fie erau îmbrăcaţi necorespunzător pentru a înfrunta frigul * Din nefericire, în unele cazuri daunele provocate de degerături pot fi permanente, în ciuda eforturilor susţinute ale medicilor de la Chirurgie Plastică *

Chiar dacă, potrivit informaţiilor prezentate la jurnalele meteo de la televiziuni, minimele din timpul zilei nu scad sub -12 grade, realitatea este cu totul alta.

Spre exemplu, luni în jurul orei 9 se înregistrau, la Galaţi, temperaturi situate în jurul valorii de -18 grade.

Nici nu e de mirare, în aceste condiţii, că gălăţenii care au rămas afară în ger mai mult de câteva zeci de minute au suferit degerături.

Ieri, la Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi, erau internaţi trei astfel de pacienţi.

Mai întâi, este vorba despre un bărbat 61 de ani din Frumuşiţa, care locuieşte singur. Povesteşte că, în urmă cu câteva zile, s-a întors acasă noaptea, pe gerul năprasnic.

Ajuns în faţa uşii, îşi aminteşte omul, a constatat că nu mai are cheia. N-a reuşit să intre în casă şi, curios, nici n-a spart vreun geam şi n-a apelat la nici un vecin. „Am rămas în ger, toată noaptea. Nici mănuşi n-am avut”, spune bărbatul.

Din nefericire, în ciuda eforturilor depuse, medicii n-au reuşit să-i mai salveze degetele de la mâini. S-a recurs la amputaţii, iar gălăţeanul nostru va avea, cu siguranţă, o viaţă mult mai dificilă de acum înainte.

Un alt bărbat, în vârstă de 58 de ani, a căzut victimă a gerului la Bereşti. Acesta îşi aminteşte că a ieşit să ajute la deszăpezit, pe uliţă. Din păcate „eram încălţat în pantofi din ăştia normali, de unde altceva?”, îşi aminteşte omul.

A mai deszăpezit şi pe la alte porţi şi nu s-a mai oprit din lucru până în momentul în care nu şi-a mai simţit nici mâinile, nici picioarele.

A făcut rău, pentru că a suferit degerături la nivelul degetelor de la mâini, dar şi de la picioare, iar acum este internat în secţia Arşi, unde, sub supravegherea medicilor, primeşte îngrijirile necesare recuperării.

„La mână am scăpat deja, spune omul, arătându-ne degetele. Mai am la picior şi gata”.

La Ciureştii Noi s-a petrecut o dramă asemănătoare. Un bărbat 35 de ani şi-a deszăpezit drumul spre poartă. N-avea încotro, chit că afară era un ger de crăpau pietrele. După ce şi-a terminat de curăţat drumul, a mai ajutat şi prin vecini.

Omenit de unii şi de alţii, a consumat exact atât alcool încât să nu mai găsească drumul spre casă. A rămas în frig mult prea mult, aşa că acum are ambele mâini bandajate şi va mai dura, probabil, o vreme, până să îşi revină.

Sperăm că dramele acestor gălăţeni vă vor convinge că medicii vă dau sfaturi bune atunci când vă îndeamnă să vă îmbrăcaţi gros, să rămâneţi în ger cât mai puţin timp posibil şi, sub nici o formă, să nu vă aventuraţi pe afară dacă aţi băut un pahar în plus.

După cum bine vedeţi, neascultându-i pe specialişti, nu faceţi decât să vă puteţi sănătatea în pericol!

Citit 1479 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.