Evaluaţi acest articol
(9 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Vom avea parte de o evocare specială astăzi, începând cu ora 10,30, la Monumentul Apărătoriilor Galaţiului, în semn de omagiu pentru Franţa, al cărui înalt reprezentant, generalul Henri Mathias Berthelot, ne-a decorat oraşul, pentru curaj şi sacrificiu, pe 21 octombrie 1922,  cu înalta medalie La Croix de la Guerre, în amintirea înaintaşilor noştri care au făcut mari sacrificii în Primul Război Mondial, apărând Europa împotriva unei uriaşe armate bolşevizate, într-un moment nevralgic al istoriei.
Cu această ocazie, voluntarii asociaţiei gălăţene "Tinerii şi viitorul", în prezenţa preşedintei asociaţiei, prof. Ştefania Tristiana Cojocaru, iniţatoarea evenimentului cu desfăşurare anuală, vor juca piesa scurtă "Papa Berthelot", de Victor Cilincă. Generalul francez, regina Maria şi primarul de atunci, doctorul Carnabel, vor prinde viaţă în faţa spectatorilor, care pot veni cu o floare sau cu o lumânare la monument, unde este aşteptată şi prof. Ioana Stoian, urmaşa unuia dintre eroii căzuţi pentru apărarea Galaţiului, soldatul Costache State.
Cu ocazia Zilei Armistiţiului la Galaţi, sceneta a fost jucată cu succes, de aceeaşi echipă, în limba franceză, în faţa ambasadoarei Republicii Franceze la Bucureşti şi a ataşatului militar al Ambasadei.
Un alt scenariu al autorului gălăţean, unul radiofonic, cu titlul "Henri Mathias Berthelot, generalul generalilor", a fost nominalizat la Premiile UNITER şi, din 2015, este redifuzat de Ziua Naţională a României.

Citit 1429 ori Ultima modificare Vineri, 18 Octombrie 2019 23:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.