ALERTĂ. O boală eradicată de patru decenii a reapărut la doi paşi de noi. Autorităţile sanitare, cu ochii pe difteria ucraineană

ALERTĂ. O boală eradicată de patru decenii a reapărut la doi paşi de noi. Autorităţile sanitare, cu ochii pe difteria ucraineană
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Autorităţile sanitare din mai multe judeţe aflate la graniţa cu Ucraina au fost puse în alertă de Ministerul Sănătăţii după ce în ţara vecină au fost confirmare mai multe cazuri de difterie. Boala, care în România a fost oficial eradicată în 1980, este extrem de contagioasă şi mortală, dar poate fi prevenită perfect prin vaccinare. 

Botoşani, Maramureş, Satu Mare, Suceava şi Tulcea sunt judeţele în care direcţiile de sănătate publică au primit dispoziţie, încă de la începutul acestei luni, să intensifice măsurile de supraveghere a difteriei după ce în Ucraina, stat cu care acesta se învecinează, au fost confirmate mai multe cazuri de îmbolnăvire. Autorităţilor sanitare li s-a pus în vedere să îşi revizuiască stocurile de vaccin şi să procedeze, în număr cât mai mare, prin mobilizarea medicilor de familie, la imunizarea nou-născuţilor şi copiilor. Vaccinarea este singura cale care asigură prevenirea îmbolnăvirii, care se poate produce foarte uşor, pe calea aerului, având o evoluţie rapidă şi efect mortal.

Galaţiul, la adăpost

Judeţul nostru nu se află pe lista zonelor de risc. Cu toate acestea, nu este exclus ca în perioada imediat următoare astfel de recomandări să ajungă la direcţiile din toată ţara. "Ministerul Sănătăţii a mai cerut direcţiilor de sănătate publică să evalueze de urgenţă situaţia acoperirii vaccinale pentru difterie, astfel încât să fie identificate zonele cu o mai slabă acoperire, pentru a interveni cu acţiuni de recuperare la vaccinarea copiilor", se precizează într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Ce este şi cum se manifestă difteria

Difteria este o boală bacteriană acută care poate infecta organismul pe cale respiratorie, ce poate fi contactată pe cale aeriană în cazul în care virusul rămâne cantonat în organism în zona nasului sau a amigdalelor ori pe cale cutanată.

În cazul difteriei respiratorii, simptomele sunt: dureri acute în gât, dificultăţi de respiraţie, răguşeală, inflamaţia glandelor limfatice, frecvenţă cardiacă crescută, stridor (sunet strident care apare în momentul inspiraţiei), drenaj nazal, inflamaţie a cerului gurii, febră uşoară, stare generală de rău. Difteria cutanată este o variantă mai uşoară a bolii, iar simptomele pot include pete galbene sau răni pe piele (similare cu cele întâlnite în impetigo).

Citit 10845 ori Ultima modificare Sâmbătă, 23 Noiembrie 2019 01:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.