Prof. dr. Vasile Drug: O analiză simplă poate salva viaţa, în caz de cancer colorectal

Prof. dr. Vasile Drug: O analiză simplă poate salva viaţa, în caz de cancer colorectal
Pentru diagnosticarea acestei boli sunt necesare mai multe teste medicale
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Preşedintele Societăţii Române de Neurogastroenterologie, prof. univ. dr. Vasile Drug, consideră că, în foarte multe cazuri, cancerul colorectal poate fi prevenit şi, mai mult decât atât, incidenţa acestei maladii ar scădea considerabil dacă o dată pe an am face o banală analiză, care costă cât o sticlă de suc.

Vasile Drug a declarat pentru Agerpres că starea noastră de sănătate ar trebui să ne preocupe cu atât mai mult dacă avem peste 50 de ani, întrucât organismul este mai predispus să dezvolte diferite forme de cancer decât la 30 - 45 de ani.

„Nu trebuie să aşteptăm demararea unui program naţional pentru a ne face investigaţii medicale ca să vedem care este starea noastră de sănătate. Orice persoană trebuie să ştie că are un risc mai mare de a face cancer dacă are peste vârsta de 50 - 60 de ani. Există posibilitatea de a face screening de cancer colorectal, căruia noi îi spunem screening oportunist, în urma căruia putem depista diferite forme de cancer. Există prevenţie primară, prevenţie secundară, diagnostic precoce. Adică, putem face prevenţie primară, când le spunem pacienţilor ce şi cum trebuie să mănânce. Putem să facem prevenţie secundară, adică să depistăm eventualele leziuni precanceroase, le rezolvăm endoscopic şi astfel pacienţii să nu mai ajungă în faza de cancer. Mai există şi diagnosticul precoce, adică dacă îl diagnosticăm devreme pe pacient, acesta are un prognostic foarte bun şi putem ajunge la vindecare totală", a explicat prof. Vasile Drug.

Primul pas pentru depistarea bolii

Medicul susţine totodată că o dată pe an trebuie să ne facem analizele medicale, indiferent dacă acuzăm sau nu stări de rău. "Chiar dacă nu avem motive de îngrijorare, o dată pe an trebuie să facem testul pentru hemoragii oculte de scaun. E o analiză obişnuită, o metodă uşor de realizat, neinvazivă, nu e complicată deloc, e precum, să zicem, cea pentru colesterol. Detectarea hemoragiilor oculte este primul pas pentru depistarea cancerului colorectal. Dacă testul este pozitiv, atunci se recomandă ca următorul pas să fie colonoscopia. Această investigaţie se recomandă obligatoriu în cazul persoanelor cu risc familial. Colonoscopia e metoda cea mai bună de diagnostic. O astfel de analiză costă puţin. O sumă modică, pe care o plătim o dată pe an pentru efectuarea acestui test pentru hemoragii oculte ne poate salva viaţa, dacă e făcut la timp", a subliniat specialistul.

Conform acestuia, cele mai predispuse persoane la dezvoltarea de cancer colorectal sunt persoanele care suferă de colon iritabil. Cunoscut sub numele de colon spastic, intestin spastic sau tulburări intestinale funcţionale, sindromul de colon iritabil este o problemă tot mai frecventă a intestinului. Afecţiunea cauzează, printre altele, dureri abdominale, constipaţie, diaree.

„Sunt cazuri în care pe unii îi tot supără ceva, dar nu găsesc nicio cauză. Pe altul, de 50-60 de ani, nu îl supără nimic, îşi face o analiză şi când vine la doctor află că are ditamai cancerul", a menţionat Drug.

Cum apare cancerul colorectal

Cancerul colorectal duce la formarea de mase sau de tumori care se răspândesc în sistemul digestiv. Nu există o singură cauză a cancerului de colon, însă aproape toate cancerele de colon apar mai întâi sub forma unor polipi noncanceroşi, care ulterior pot deveni canceroşi, dacă nu sunt detectaţi şi eliminaţi la timp.

Specialistul citat a subliniat importanţa muncii de echipă pentru a salva viaţa unui bolnav de cancer de colon. „Trebuie să mergem la medicul de familie, el ne trimite să facem analize, în funcţie de rezultat trebuie să dea trimitere la gastroenterolog. Noi, gastroenterologii, suntem cei care punem diagnosticul în caz de suspiciune. Aici e vorba de o muncă în echipă. Adică noi, gastroenterologii, punem diagnosticul, facem anumite proceduri endoscopice, putem urmări bolnavul, chirurgul are şi el un rol important, la fel şi oncologul şi cei care fac radioterapia, iar medicul de familie trebuie să urmărească şi el bolnavul. E vorba de o echipă care lucrează pentru tratarea bolnavilor de cancer colorectal. În ţări precum Franţa, gastroenterologul este cel care face recomandarea de radioterapie şi are competenţa de a face şi oncologie. La noi în ţară, sunt câţiva colegi care au şi specialitatea de oncologie", a mai spus preşedintele Societăţii Române de Neurogastroenterologie.

Citit 4798 ori Ultima modificare Joi, 14 Noiembrie 2019 00:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.