Poliţiştii vă pot pune la pământ fără drept de apel

Poliţiştii vă pot pune la pământ fără drept de apel
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Noile modificări aduse legislaţiei din domeniul ordinii şi siguranţei publice le dau mână liberă poliţiştilor în adoptarea unor măsuri mai ferme împotriva indivizilor care pun în pericol real viaţa şi integritatea persoanelor, mai cu seamă dacă acestea sunt înarmate sau deţin mijloace ce pot fi folosite pentru un atac armat. 

Avertismentele de genul "Poliția, stai! - Nu te apropia!" adresate de indivizilor recalcitranţi, care ameninţă siguranţa forţelor de intervenţie sau pe altor persoane, pot fi urmate de măsuri drastice dacă cei vizaţi nu se conformează. Legea 192/2019, care aduce o serie de modificări reglementărilor din domeniul ordinii şi siguranţei publice a intrat în vigoare şi le dau mai multe prerogative poliţiştilor chemaţi să intervină în situaţii critice. Astfel, polițistul este îndreptățit să solicite persoanei care face obiectul legitimării să țină mâinile la vedere și, după caz, să renunțe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat.  

"Prin atac armat se înțelege atacul săvârșit de o persoană cu o armă de foc sau cu obiecte, dispozitive, substanțe sau animale ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor", specifică textul legii menţionate. Pentru a elimina starea de pericol, pentru a facilita percheziţionarea persoanei vizate, poliţistul poate, de asemenea, să îi impună acestuia adoptarea unei poziţii inofensive prin ţinerea mâinilor deasupra capului, depărtarea picioarelor, adoptarea poziţiei şezut sau culcat, ori adoptarea altei poziţii a corpului care previne săvârşirea unei acţiuni violente, cu condiţia să respecte demnitatea umană. 

"Solicitarea de a adopta o poziție inofensivă trebuie să fie adecvată pericolului pe care îl poate reprezenta persoana și să nu depășească nevoile reale pentru atingerea scopului intervenției", prevede textul de lege.

Cu toate acestea, un poliţist nu poate solicita adoptarea poziţiei de şezut sau culcat în cazul femeilor cu semne vizibile de sarcină, copiilor şi persoanelor cu semne evidente ale unor dizabilităţi.

Citit 1993 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Februarie 2020 20:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.