Evaluaţi acest articol
(29 voturi)
6 comentarii

Centrul de Excelență Prelucrarea Polimerilor (CEPP) din cadrul Facultăţii de Inginerie a fabricat deja, prin imprimare 3D, câteva modele de echipamente de protecţie. Viziera este formată dintr-o diademă imprimată 3D şi un cover transparent din folie de polietilenă şi a fost concepută de ing. Iulian Manole. Se imprimă câte una pe oră şi poate fi personalizată după faţa omului. Masca este mai dură, dintr-un poliacid lactic antibacterian cu proprietăţi biologice, se poate spăla şi refolosi, iar în zona capacului permite impregnarea cu diverse substanțe medicale. Practic, într-o lună, la cele trei imprimante de care dispune acum hub-ul 3D Printing al centrului, se pot fabrica 800 de astfel de echipamente.

"Suntem în faza în care cerem acordul medical al autorităţilor şi apoi se poate trece la producţie în regim de urgenţă. Ne-am adresat Consiliului Judeţului Galaţi pentru susţinere financiară, în cazul în care există cereri şi vom avea nevoie de materie primă. Aceste echipamente sunt destinate cu precădere celor care luptă în linia I, adică medici şi asistente", a explicat prof. dr. ing. Cătălin Fetecău, membru al CEPP şi preşedinte al Senatului. Avantajul procedeului de imprimare 3D este că oamenii ar beneficia de aceste echipamente imediat şi nu ar mai trebui să aştepte pachetele de la furnizorii externi.

"În ceea ce priveşte ventilatoarele necesare spitalelor la intubarea pacienţilor, aici lucrurile sunt mai complexe. Am proiectat partea mecanică a dispozitivelor şi am luat legătura cu cei de la Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică şi Electronică pentru partea electronică, dar nu putem replica ceea ce se numeşte burduful, adică plămânul artificial al acestui dispozitiv. El poate fi achiziţionat, dar termenul de livrare e undeva la patru săptămâni. Ce putem face, însă, inclusiv prin imprimare 3D ar fi reconstituirea unor piese care s-au deteriorat de la astfel de echipamente existente, dacă autorităţile ne vor cere acest lucru", a precizat prof. dr. ing. Cătălin Fetecău.

CITEȘTE ȘI: Galaţiul - centru regional pentru depistarea noului coronavirus (VIDEO)

Citit 8623 ori Ultima modificare Sâmbătă, 28 Martie 2020 19:28

6 comentarii

 • postat de Gina Popa Marți, 31 Martie 2020 04:17 86.11.177.*** Link la comentariu
  0
  0

  Fratele meu este medic. Cu cine poate lua legatura pentru a cumpara o masca im regim de urgenta? Vs multumesc

  Raportează
 • postat de Cetatean Joi, 26 Martie 2020 05:50 5.13.195.*** Link la comentariu
  3
  1

  C-am greu va vin ideile , de ce asa de tarziu si nu de anul trecut , trebuia sa se intimple ceva ca sa va vina idei si apoi productia in sine?

  Raportează
 • postat de Iliana Mihai Miercuri, 25 Martie 2020 19:23 86.125.62.*** Link la comentariu
  1
  10

  Felicitări, mulțumim pentru implicare!

  Raportează
 • postat de PATRIOTUL Miercuri, 25 Martie 2020 14:37 81.12.149.*** Link la comentariu
  5
  29

  Nu stiu dacă chiar totul merge sau se merită realizat cu imprimanta 3D!
  Decât să realizaţi 1 diademă pe oră şi să consumaţi atâta material aiurea, mai bine aţi realiza o matriţă (model) şi aţi investi într-o maşină de injectat material plastic şi aţi produce cel puţin 100 de diademe pe oră, nu una singură!
  O altă variantă ar fi utilizarea unei staţii (maşini) sau robot de prelucrare (tăiere) cu ajutorul laserului!
  La nivel de Universitate cred că putea fi realizată o asemenea investiţie..

  Raportează
 • postat de Sorin Miercuri, 25 Martie 2020 14:18 5.13.141.*** Link la comentariu
  1
  13

  La ventilator ma chinui si eu de aseara sa gasesc solutii:
  https://youtu.be/-duCHO6_XFQ

  Raportează
 • postat de ADERIN Miercuri, 25 Martie 2020 12:33 5.13.210.*** Link la comentariu
  1
  40

  De asta trebuie alocat mai multi bani in cercetare . Felicitari oameni buni.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.