Două clanuri de romi şi-au făcut singure dreptate

Două clanuri de romi şi-au făcut singure dreptate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* VIDEO Atac cu bâte şi săbii * Se pare că un membru al familiei Guşatu ar fi lovit cu maşina, acum 2-3 zile, un copil al familiei Ghiţă * Jandarmi, mascaţi şi poliţişti au intervenit pentru „stingerea” conflictului * 15 romi audiaţi, 6 răniţi, 2 spitalizaţi * 7 bătăuşi rămân în arest * Vezi VIDEO *

Nu au reclamat la Poliţie şi nici nu au aşteptat ca instituţiile statului să se „autosesizeze”. Romii din Podoleni, comuna Barcea, au încins ieri dimineaţă, în mijlocul satului, o bătaie cum vezi numai în filme.

Motivul? Îl ştie căpitanul Costin Barbu, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Galaţi: „Scandalul este între familiile Ghiţă, din Podoleni, şi Guşatu, care locuieşte în apropiere de Barcea. În urmă cu 2-3 zile, un membru al familiei Guşatu mergea cu maşina prin Podoleni – se pare că fără permis – şi a accidentat uşor un copil din familia Ghiţă”.

Patru de la Ghiţă, 15 de la Guşatu

„După accident, nimeni nu a luat măsuri”, continuă reprezentantul Jandarmeriei, „iar respectivul individ a fost văzut iar cu maşina prin sat. Membrii familiei Ghiţă au oprit maşina, i-au spart geamurile, au atacat-o cu bâte şi săbii. De aici, conflictul a luat amploare.

„Două femei şi doi bărbaţi din familia Ghiţă au ajuns la spitalul din Tecuci, pentru acordarea de îngrijiri medicale, nerămânând internaţi. Alte 15 persoane – din familia Guşatu – sunt în audieri la Posturile de Poliţie din Barcea şi Umbrăreşti. Cei 15 sunt şi ei răniţi, au urme de violenţă pe corp”.

Un sat de romi şi MAI-işti

„În zonă au intervenit 40 de jandarmi, mascaţii de la DPIR şi poliţia locală din comunele Barcea, Umbrăreşti, Lieşti şi Iveşti. Jandarmeria a fost sesizată marţi dimineaţa, la ora 8,50, de către un  şofer care trecea prin zonă.

Omul spunea că a văzut că ˝200 de ţigani se bat la Podoleni˝. La faţa locului au rămas acum jandarmii şi poliţiştii, care asigură ordinea în sat”, încheie căpitanul Barbu.

„Era să fie un accident”

Viorica Gotu, consilierul Prefectului pe problemele romilor, ştie din interior lucrurile: „Duminică era să aibă loc un accident: două maşini erau să se ciocnească, maşina lui Guşatu nedând prioritate. Maşinile nu s-au ciocnit, dar alde Ghiţă s-au certat cu Guşatu”.

„Nişte romi din familia Ghiţă, care au mers luni la Tecuci pentru adeverinţele de venit minim garantat, au fost aşteptaţi acolo şi loviţi de rudele familiei Guşatu”.

„Alde Ghiţă s-au întors la Podoleni şi s-au luat la harţă cu Guşatu din localitatea lor. În final, nu sunt victime, dar maşina lui Guşatu este distrusă”.

„În acest moment, la Barcea sunt 6.036 de locuitori, dintre care doar 726 au declarat oficial, la recensământ, că sunt romi. Cifra exactă – dar neoficială – este însă de 1.062 de romi”.

„Eu am să ajung la Podoleni miercuri, dar le-am transmis celor de acolo - prin expertul local pentru problemele romilor – să se liniştească, că ei nu au bani să plătească avocaţi, doar trăiesc din venitul minim garantat”.

La Podoleni, romii nu au de ales – sunt cuminţi, că stau Jandarmeria şi Poliţia cu ochii pe ei. Pe de altă parte, să te baţi într-o confuzie aşa de mare parcă nici nu rentează.

La spital, dar fără răni grave

Ieri dimineaţă, după ora 11.00, directorul Spitalului „Anton Cincu din Tecuci”, dr. Dragoş Teodoru, ne-a informat că la spital a ajuns un singur pacient rom implicat în acest conflict. „Nu avea leziuni serioase, doar escoriaţii (julituri – n.r.). Starea pacientului nu a necesitat internare”, a precizat dr. Teodoru.

Contactat telefonic, primarul comunei Barcea, Relu Popescu, a declarat: „La Podoleni a avut loc, într-adevăr, acest conflict între romi. A venit Jandarmeria, dar nu a fost nevoie de intervenţii. Până la această oră (11.45 – n.r.) problemele s-au rezolvat şi nu mai există nicio stare conflictuală”.  (G.K.)

Şapte romi bătăuşi rămân în arest

La audierile de ieri - de la posturile de poliţie din Barcea şi Umbrăreşti - au fost aduşi 15 romi, însă numai opt dintre ei au plecat acasă.

Ştefan Gohoreanu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Galaţi: „Postul de Poliţie Barcea a sesizat marţi dimineaţa, la ora 9,30, Poliţia judeţului Galaţi în legătură cu un scandal izbucnit între mai multe familii de romi din satul Podoleni, comuna Barcea. Şase persoane au fost rănite în timpul conflictului, patru dintre ele ajungând cu ambulanţa la Spitalul din Tecuci. Doi răniţi au rămas sub supraveghere medicală de specialitate”.

Poliţiştii gălăţeni au făcut dosarul penal numărul 718/P din 2011, al Parchetului de pe lângă Judecătoria Lieşti, în care s-au emis ordonanţe de reţinere de 24 de ore pentru ultraj contra bunelor moravuri, pentru 7 învinuiţi.

Aceştia sunt Vasile H., de 33 de ani, Bogdan G., de 20 de ani, Leonard G., de 23 de ani, Laurenţiu H., de 41 de  ani, Costel C., de 38 de ani, Neculai C., de 34 de ani şi Aurel G., de 45 de ani, toţi din Podoleni.

Citit 3699 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.