Galațiul, paralizat după o ploaie de 30 de minute. Pagube uriașe și intervenții contra cronometru

Galațiul, paralizat după o ploaie de 30 de minute. Pagube uriașe și intervenții contra cronometru
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

30 de minute. Atât a ținut, cu aproximație, ploaia torențială de joi după-amiază, care a paralizat o bună bucată de oraș. Canalizările nu au făcut față, cum de altfel se întâmplă la fiecare ploaie mai puternică, așa că străzile, inclusiv cele din centrul orașului, recent reabilitate, au fost inundate. Mașinile au înaintat cu greu prin piscinile formate ad-hoc, iar traficul s-a desfășurat cu dificultate prin multe zone. Mai grav este că în multe zone din oraș au fost rupți sau smulși din rădăcină copaci, unii dintre ei căzând pe mașini. 

Pompierii au avut zeci de solicitări la Numărul Unic de Urgență 112, motiv pentru care conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență a decis să trimită în teren opt echipe de intervenție. Cele mai multe probleme au fost în Micro 40, pe strada Aurel Vlaicu și pe strada Năruja, acolo unde a fost smuls din asfalt și un stâlp de înaltă tensiune, lăsând zeci de consumatori fără energie electrică, dar și în Micro 39 și Micro 13. ”Vântul a smuls copacul, iar în cădere acesta a tras firele și așa a căzut și stâlpul. Suntem fără curent, fără gaze. Așteptăm să vină echipele de intervenție să remedieze situația”, ne-a spus o doamnă. 

Atât copacul, cât și stâlpul au aterizat pe mașinile parcate în zonă, spre disperarea proprietarilor, care ne-au povestit că au făcut sesizări în repetate rânduri pentru tăierea respectivului pom. 

La câțiva metri distanță, pe strada Aurel Vlaicu, alți gălățeni așteptau echipele de intervenție pentru a degaja copacul căzut peste cinci mașini. În imediata apropiere, un alt copac a ajuns pe o mașină, dar și pe acoperișul unei case, blocând totodată accesul proprietarilor în imobil. 

”În urma fenomenelor meteo, câțiva copaci au căzut, în Micro 13, peste autoturisme și au blocat intrarea în două blocuri. După ce echipajele de pompieri au acționat în vederea redării circulației, angajații Gospodărire Urbană au înlăturat copacul căzut pe fațada unui bloc și pe cel care a avariat complet un autoturism”, ne-a explicat Dan Ionașcu, purtătorul de cuvânt al ISU Galați. 

Au fost probleme și pe strada Basarabiei, acolo unde doi plopi au căzut și au blocat total traficul spre vama Giurgiulești. TIR-urile, atât cele care veneau din vamă, cât și cele care se îndreptau spre ieșirea din țară au fost nevoite să tragă pe dreapta. ”Au fost suplimentate forțele de intervenție de la ISU Galați, fiind în teren peste 40 de pompieri, dar și cele de la poliție, jandarmerie și poliția locală. Toată lumea lucrează punctual, în funcție de apelurile venite la 112”, ne-a declarat Gabriel Avrămescu, prefectul județului Galați. Circulația a fost reluată, pe un fir, în scurt timp, pompierii și jandarmii prezenți la fața locului reușind unii să taie, ceilalți să care, copacii căzuți pe carosabil. ”Au fost chemați și pompieri aflați în timpul liber, care acționează pentru remedierea problemelor create în urma Codului Portocaliu din această după-amiază. De asemenea, în teren sunt echipe de la Transurb, Elecrica și de la Distrigaz. Cei de la Electrica au chemat echipe și de la Brăila pentru a putea remedia cât mai repede posibil situațiile neplăcute create de vremea rea”, ne-a declarat Dan Ionașcu, purtătorul de cuvânt al ISU Galați. 

Toți cei păgubiți speră acum să reușească să obțină daune de la Primăria Galați, mulți dintre ei nevând asigurări CASCO la mașinile distruse. Iar, în baza bilanțului făcut de ISU Galați, pagubele sunt însemnate. ”În urma fenomenelor meteo periculoase au fost raportați 50 de copaci căzuți, care au avariat 20 de mașini. Dispeceratul Integrat a gestionat 110 apeluri, majoritatea care semnalau căderi de copaci peste autoturisme, stâlpi rupți, avarierea rețelei electrice și blocarea circulației pe cele 37 de străzi afectate. Din fericire, nu au fost înregistrate victime și nici cazuri medicale generate de vremea severă” a conchis Dan Ionașcu.

Intervențiile din noaptea de joi spre vineri au fost îngreunate de o nouă ploaie torențială, care, din fericire, de data aceasta nu a mai creat probleme majore, dar a inundat, din nou, mai multe străzi din oraș.

 

Citit 20880 ori Ultima modificare Vineri, 12 Iunie 2020 19:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.