Galațiul, paralizat după o ploaie de 30 de minute. Pagube uriașe și intervenții contra cronometru

Galațiul, paralizat după o ploaie de 30 de minute. Pagube uriașe și intervenții contra cronometru
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

30 de minute. Atât a ținut, cu aproximație, ploaia torențială de joi după-amiază, care a paralizat o bună bucată de oraș. Canalizările nu au făcut față, cum de altfel se întâmplă la fiecare ploaie mai puternică, așa că străzile, inclusiv cele din centrul orașului, recent reabilitate, au fost inundate. Mașinile au înaintat cu greu prin piscinile formate ad-hoc, iar traficul s-a desfășurat cu dificultate prin multe zone. Mai grav este că în multe zone din oraș au fost rupți sau smulși din rădăcină copaci, unii dintre ei căzând pe mașini. 

Pompierii au avut zeci de solicitări la Numărul Unic de Urgență 112, motiv pentru care conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență a decis să trimită în teren opt echipe de intervenție. Cele mai multe probleme au fost în Micro 40, pe strada Aurel Vlaicu și pe strada Năruja, acolo unde a fost smuls din asfalt și un stâlp de înaltă tensiune, lăsând zeci de consumatori fără energie electrică, dar și în Micro 39 și Micro 13. ”Vântul a smuls copacul, iar în cădere acesta a tras firele și așa a căzut și stâlpul. Suntem fără curent, fără gaze. Așteptăm să vină echipele de intervenție să remedieze situația”, ne-a spus o doamnă. 

Atât copacul, cât și stâlpul au aterizat pe mașinile parcate în zonă, spre disperarea proprietarilor, care ne-au povestit că au făcut sesizări în repetate rânduri pentru tăierea respectivului pom. 

La câțiva metri distanță, pe strada Aurel Vlaicu, alți gălățeni așteptau echipele de intervenție pentru a degaja copacul căzut peste cinci mașini. În imediata apropiere, un alt copac a ajuns pe o mașină, dar și pe acoperișul unei case, blocând totodată accesul proprietarilor în imobil. 

”În urma fenomenelor meteo, câțiva copaci au căzut, în Micro 13, peste autoturisme și au blocat intrarea în două blocuri. După ce echipajele de pompieri au acționat în vederea redării circulației, angajații Gospodărire Urbană au înlăturat copacul căzut pe fațada unui bloc și pe cel care a avariat complet un autoturism”, ne-a explicat Dan Ionașcu, purtătorul de cuvânt al ISU Galați. 

Au fost probleme și pe strada Basarabiei, acolo unde doi plopi au căzut și au blocat total traficul spre vama Giurgiulești. TIR-urile, atât cele care veneau din vamă, cât și cele care se îndreptau spre ieșirea din țară au fost nevoite să tragă pe dreapta. ”Au fost suplimentate forțele de intervenție de la ISU Galați, fiind în teren peste 40 de pompieri, dar și cele de la poliție, jandarmerie și poliția locală. Toată lumea lucrează punctual, în funcție de apelurile venite la 112”, ne-a declarat Gabriel Avrămescu, prefectul județului Galați. Circulația a fost reluată, pe un fir, în scurt timp, pompierii și jandarmii prezenți la fața locului reușind unii să taie, ceilalți să care, copacii căzuți pe carosabil. ”Au fost chemați și pompieri aflați în timpul liber, care acționează pentru remedierea problemelor create în urma Codului Portocaliu din această după-amiază. De asemenea, în teren sunt echipe de la Transurb, Elecrica și de la Distrigaz. Cei de la Electrica au chemat echipe și de la Brăila pentru a putea remedia cât mai repede posibil situațiile neplăcute create de vremea rea”, ne-a declarat Dan Ionașcu, purtătorul de cuvânt al ISU Galați. 

Toți cei păgubiți speră acum să reușească să obțină daune de la Primăria Galați, mulți dintre ei nevând asigurări CASCO la mașinile distruse. Iar, în baza bilanțului făcut de ISU Galați, pagubele sunt însemnate. ”În urma fenomenelor meteo periculoase au fost raportați 50 de copaci căzuți, care au avariat 20 de mașini. Dispeceratul Integrat a gestionat 110 apeluri, majoritatea care semnalau căderi de copaci peste autoturisme, stâlpi rupți, avarierea rețelei electrice și blocarea circulației pe cele 37 de străzi afectate. Din fericire, nu au fost înregistrate victime și nici cazuri medicale generate de vremea severă” a conchis Dan Ionașcu.

Intervențiile din noaptea de joi spre vineri au fost îngreunate de o nouă ploaie torențială, care, din fericire, de data aceasta nu a mai creat probleme majore, dar a inundat, din nou, mai multe străzi din oraș.

 

Citit 20611 ori Ultima modificare Vineri, 12 Iunie 2020 19:09

9 comentarii

 • postat de Furia cerului
  Sâmbătă, 13 Iunie 2020 11:17
  89.137.136.***
  @Costi - are treaba deoarece cu cat oamenii sunt mai rai si mai pacatosi cu atat se atrage energia raului si au loc dezechilibre energetice din care rezulta furtuni violente , cutremure si alte nenorociri. Daca un om e rau atrege alt rau si se ajunge la cearta, crima, furt, hotie, dusmanie. Asa si la nivel planetar si local. Cand e un dezechilibru mare dumnezeu mai da o urgie ca sa stati cuminti si sa va aduca si aminte cat de mici sunteti si ca trebuie sa va indreptati.
  7
  3
  Raportează
 • postat de Nicu Sorin
  Sâmbătă, 13 Iunie 2020 08:42
  5.13.170.***
  apreciez foarte mult că, în Galați, nu s-a tăiat atât de mult precum în alte orașe mari din RO .. sper ca "războiul" copaci vs mașini să fie gestionat cu echilibru(a se vedea, apoi, temperaturile dinainte de torențială!) ..
  0
  5
  Raportează
 • postat de Costi
  Vineri, 12 Iunie 2020 16:49
  95.77.96.***
  @Furia cerului ce treaba are modificarea climei cu Dumnezeu? Crezi ca Dumnezeu a emis dioxidul de carbon in timp ce noi toti ne dadeam cu trotinete electrice iar din cosurile furnalelor iesea numai aer de munte?
  6
  13
  Raportează
 • postat de Smaranda
  Vineri, 12 Iunie 2020 15:08
  81.12.149.***
  Cei de la ADP sunt intotdeauna depasiti de situatie! Nici noul Director nu este in stare de nimic. Asa e cand sunt numiti politic.
  Cat despre cei ce asteapta mila de la Primarie pentru despagubiri, cred ca mai au de asteptat... Asigurarea CASCO este sfanta! Ar fi si necinstit ca cei fara CASCO sa primeasca despagubiri. Este similar cu daunele la locuinte datorate de cutremur, inundatii si alunecari de teren.
  Faceti asigurari, dragi cetateni, pentru linistea voastra (PAD-uri si CASCO)!
  8
  11
  Raportează
 • postat de Ideile principale
  Vineri, 12 Iunie 2020 11:06
  77.111.247.***
  Am retinut insistenta cu care se repeta IN CONTINUU ideea ca pericolul cel mai mare care ne pandeste sunt copacii si, implicit, sugestia ca indepartarea acestui pericol s-ar face prin taierea tuturor copacilor si, o alta idee repetata cu MARE INSISTENTA este protejarea cu orice pret a masinilor !!! Masinile inainte de toate si mai putin interes pentru VIATA OAMENILOR !
  2
  18
  Raportează
 • postat de omul canal
  Vineri, 12 Iunie 2020 07:55
  78.96.59.***
  Acum s-a vazut calitatea lucrarilor de reparatii si modernizare pe strazile din Galati, dar si cum au intretinut Apa-Canal canalizarile. Spre exemplu str. A.Saligny s-a inundat toata in cateva minute. Parca nici nu existau canalizari. Adevarata piscina. Si cazul nu e singular. Nimeni nu-si bate capul sa verifice pe ce arunca banii primaria. Apa-canal stie doar sa mareasca preturile. De curatarea canalizarilor nu se mai ocupa de cel putin 5 ani.
  2
  22
  Raportează
 • postat de Primarul gospodar
  Vineri, 12 Iunie 2020 06:23
  95.76.37.***
  Copacii uscati de ani de zile, gaunosi sau putrezi precum si radacinile fostilor copaci n-au valoare economica si nici macar ca lemn de foc nu-s buni asa ca degeaba se cere taierea lor; in schimb in cazul celor sanatosi si vigurosi s-a intervenit si se va interveni (prin "fasonare" si/sau prin taierea lor) chiar si fara sa se ceara acest lucru.
  3
  14
  Raportează
 • postat de Cetatean
  Vineri, 12 Iunie 2020 04:38
  5.13.173.***
  In oras sant multi copaci uscati , primaria si cu cei de la mediu sa evalueze si fara sa taraganeasca cu hartiile si sa treaca la treaba pentru taierea celor uscati sau cei care au ramurile uscate , vijelia sa format in nordul orasului , trebuie sa fim pregatiti ptr orice
  0
  10
  Raportează
 • postat de Furia cerului
  Vineri, 12 Iunie 2020 00:17
  89.137.136.***
  Asa furtuna nu am vazut in viata mea! Era Apocalipsa intruchipata! Apara-i Doamne cati sunt plini de pacate si rai!
  46
  23
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.