Cercetări arheologice în parcul de la Parfumul Teilor

Cercetări arheologice în parcul de la Parfumul Teilor
În căutarea unei hrube
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

"De ce a fost închis părculeţul de la Parfumul Teilor, dacă tot nu se lucrează la modernizarea lui?", a fost sesizarea primită pe adresa redacţiei, prin care ni se atrăgea atenţia că din 17 iunie, de când accesul a fost restricţionat, muncitorii şi utilajele au acţionat doar o singură zi. Conform datelor din Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice, a fost atribuit Muzeului de Istorie "Paul Păltănea" un contract de 19.200 de lei fără TVA pentru servicii cercetare arheologică pentru obiectivul "Modernizare parc strada Domnească - aferent «Viaţa liberă»".

Conform Primăriei Galaţi, "prin avizul eliberat de către Direcția de Cultură Galați s-a solicitat ca pe parcursul lucrărilor să se realizeze și cercetarea arheologică în zonă, în vederea descoperirii vechilor fundații ale locuinței familiei Apostolide și, eventual, a hrubei".

Pe locul parcului de astăzi - potrivit lui Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi - se afla proprietatea Vasilicăi Apostolide, al cărei nume poate avea o legătură cu M. Apostolide, cel care, la 1897, deschidea prima fabrică de textile din Galaţi: "Locuinţa Apostolide avea pe faţade pilaştri canelaţi, iar acoperişul avea învelitoarea din olane. Probabil că, după cutremurul din 1940, clădirea a fost serios afectată şi a fost desfiinţată, pe locul ei fiind amenajat scuarul pe care îl vedem astăzi".

Într-o carte poştală ilustrată din primul deceniu al secolului XX, provenind din colecţia Valeri Elefterescu şi care reprezintă casa lui Costache Plesnilă (actualul sediu al "Vieţii libere"), se poate observa, în dreapta, un fragment al faţadei casei lui Apostolide.

Primăria precizează că termenul de finalizare a investiției nu va fi afectat de cercetarea arheologică.

Citit 4897 ori Ultima modificare Marți, 07 Iulie 2020 10:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.