112 ani de la masacrul din strada Domnească. Un monument pentru aducere aminte
Foto: Iulia Kelt

112 ani de la masacrul din strada Domnească. Un monument pentru aducere aminte
Aşa arată astăzi monumentul
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Pe 11 martie 2019, adică fix peste o săptămână, se împlinesc 112 ani de la evenimentul rămas în istorie drept masacrul din strada Domnească. Au fost atunci 14 morţi şi numeroşi răniţi, după ce un detaşament de soldaţi din Regimentul 1 Roşiori a deschis focul în plin asupra unei mulţimi de peste 200 de ţărani şi muncitori, decişi să meargă la Prefectură pentru a discuta cu autorităţile.

Amplasarea monumentului comemorativ în parcul de la Parfumul Teilor nu a fost aleasă întâmplător, ne spune Marius Mitrof, consilier consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi. "În anul 1907, majoritatea locuitorilor din Lozoveni şi Vadul Ungurului se ocupau cu agricultura, parte dintre ei fiind şi cărăuşi. Lipsiţi de pământ, lozovenii munceau în arendă pe proprietatea lui A. Doiciu. Nemulţumiţi de contractele încheiat cu Doiciu şi puternic influenţaţi de către agitatori, cu câteva zile înainte de izbucnirea răscoalei s-a observat o vie agitaţie printre locuitorii celor două cartiere mărginaşe ale oraşului. În scopul preîntâmpinării revoltei, prefectul şi aparatul poliţienesc au iniţiat o serie de măsuri pe care le considerau suficiente pentru a trimite rapoarte liniştitoare autorităţilor centrale. Astfel, au fost trimise în recunoaştere patrule de cavalerie şi pedestre; la bariere şi în cele două cartiere mărginaşe se aflau agenţi ai poliţiei, gata să aducă la cunoştinţă eventualele mişcări. Cu toate acestea, locuitorii din Lozoveni şi Vadul Ungurului, strânşi la cârciuma lui Panait a lui Bou-Negru, au format, în după-amiaza zilei de 11 martie, un grup compact de aproape 200 de inşi, hotărând să meargă către Prefectură, pentru a se întâlni şi discuta cu autorităţile. Insistenţele agenţilor poliţieneşti în a-i determina să renunţe la idee au rămas fără rezultat", spune Marius Mitrof.

Muncitorii din Bădălan, alături de ţăranii nemulţumiţi

"Grupul de ţărani era neînarmat şi urmărea să ducă tratative în jurul a două revendicări: una pentru uşurarea învoielilor agricole, iar alta pentru a li se permite de către vătafi să lucreze în port cu căruţele. La revendicarea izvorâtă din condiţia lor în cadrul raporturilor agrare se adaugă, prin urmare, una care semnifică situaţia lor de muncitori.

Ajungând în strada Domnească, mulţimea ţăranilor şi a celor care li s-au adăugat pe parcurs (muncitori portuari, mare parte din Bădălan) a fost întâmpinată de prefectul poliţiei. "Încercările acestuia de a-i determina să desemneze o delegaţie care să prezinte cererile în numele tuturor n-au avut succes. Răsculaţii insistau să meargă cu toţii la Prefectură. Ei au rupt cordoanele de sergenţi amplasate la intersecţia străzii Domnească cu strada Lascăr Catargiu (Gării). La o mică distanţă de Prefectură, circa 100 de metri, potrivit documentelor vremii (cam în dreptul caselor lui Costache Plesnilă şi a lui Apostolide), i-a întâmpinat un detaşament de soldaţi din Regimentul 1 Roşiori, sub conducerea sublocotenenţilor Livezeanu şi Ion Antonescu. Trupa era însoţită de procurorul Danielopol, care a făcut somaţiile de rigoare şi apoi s-a retras din faţa mulţimii hotărâte să-şi ducă până la capăt acţiunea plănuită. Fără să ezite, ofiţerul Antonescu (viitorul mareşal şi şef de stat) a ordonat atunci foc. Din rândurile răsculaţilor au căzut 14 persoane, şapte au fost rănite grav, iar numeroase alte rănite mai uşor. Printre cei împuşcaţi a fost şi Spiru Petrea - zis Plăcintaru - cărăuş în port, care se afla în fruntea coloanei.

Există menţiuni directe că unii muncitori ca Arsenie Grosu, Spiru Plăcintaru, Nicolae Chiriţă etc. desfăşurau o vie propagandă printre ţăranii din Lozoveni. Tot atunci a căzut răpus de gloanţe - aşa cum specifica prefectul Ciuntu, într-un raport - "un dezertor rus care fusese autorizat a sta la ţară şi care făcea propagandă". Este probabil că "dezertorul rus" să fi fost un marinar potemkinist debarcat în România la 1905", continuă Marius Mitrof.

Iorga a refuzat să mai vină la Galaţi

Salvele care au despicat văzduhul în după amiaza zilei de 11 martie 1907 au produs o profundă impresie în oraş. Masacrul săvârşit în strada Domnească din Galaţi a fost cel mai mare din întreaga Moldovă. Nici n-au apucat bine pompierii să spele sângele curs pe caldarâmul străzii Domneşti, că locuitorii din Galaţi s-au strâns în semn de protest în acelaşi loc.

Conform lui Mitrof, "N. Iorga, invitat să ţină o conferinţă la Galaţi, în ziua de 11 martie, refuză, răspunzând: Galaţii s-au dezonorat prin fapta de ucigaşi de ieri. Până nu voi afla că vinovaţii au intrat în temniţă, nu voi călca acolo. Restituiesc banii de drum", consemnează ziarul "Desrobirea".

Pentru a preîntâmpina o eventuală mişcare de mai mare amploare pentru lucrătorii din port, autorităţile au ocupat oraşul milităreşte. Magazinele au fost închise; circulaţia tramvaielor, oprită. Patrule de roşiori circulau pe străzi, localul Prefecturii era păzit de o companie de vânători. La toate barierele erau postate puternice cordoane de soldaţi. Printre muncitori s-au operat arestări", mai spune Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură.

Parcul va fi modernizat

Pe locul unde se află, astăzi, scuarul de pe strada Domnească nr. 66 se afla proprietatea Vasilicăi Apostolide, al cărei nume poate avea o legătură cu M. Apostolide, cel care, la 1897, deschidea prima fabrică de textile din Galaţi, spune Marius Mitrof: "Locuinţa Apostolide avea pe faţade pilaştri canelaţi, iar acoperişul avea învelitoarea din olane. Probabil că, după cutremurul din 1940, clădirea a fost serios afectată şi a fost desfiinţată, pe locul ei fiind amenajat scuarul pe care îl vedem astăzi. În 1957, la împlinirea a 50 de ani de la evenimentele din 1907, a fost amplasat un monument comemorativ dedicat victimelor împuşcate "la 11 martie 1907, în timpul răscoalei ţăranilor împotriva jugului burghezo-moşieresc". Numele celor împuşcaţi erau gravate pe o placă de marmură, spartă în 1992, de către o persoană cu probleme de sănătate. O nouă placă, din fontă, i-a luat locul celei din piatră, monumentul fiind refăcut şi sfinţit la 11 martie 1995".

Micul parc, lăsat de izbelişte de prea multă vreme, va fi modernizat. Astăzi, 4 martie, este ultima zi în care Primăria Galaţi aşteaptă oferte în cadrul licitaţiei lansate pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de modernizare. Valoarea estimată a contractului este de 540.224 de lei, cu TVA.

Amplasat pe locul fostei case Apostolide

Într-o carte poştală ilustrată din primul deceniu al secolului XX, provenind din colecţia Valeri Elefterescu şi care reprezintă casa lui Costache Plesnilă (actualul sediu al "Vieţii libere"), se poate observa, în dreapta, un fragment al faţadei casei lui Apostolide, care era construită la aliniamentul străzii. După cel de-Al Doilea Război Mondial şi după instaurarea noului regim politic, pe locul acestui imobil a fost amenajat parcul pe care îl vedem şi astăzi.

Citit 9287 ori Ultima modificare Marți, 05 Martie 2019 00:09

13 comentarii

 • postat de eu
  Luni, 04 Martie 2019 20:59
  86.125.62.***
  Capitan cred ca era Ion Antonescu atunci. Trist este sa aflu ca in anul 2019 exista cretini care mai cred ca Romania Mare s-a infaptuit pentru ca am facut-o noi si nu pentru ca ne-au dat voie ei.... Fara Regalitate si fara Masonerie puteam sa fi murit cu totii in transeele Primului Razboi Mondial pentru ca nu conta daca nu eram intre ei si intre ei am fost datorita Regalitatii. Ca s-a sfarsit cum s-a sfarsit, nu a fost vina lor ca Monarhie pana una alta. Prabusirea Romaniei Mari nu a fost doar rezultatul dispretului total al lui Carol al II lea fata de Tara, ci a fost esecul intregii clase politice. Nu sunt un adept al Regalitatii insa daca nu trecea ala Dunarea cu 40 de ani in urma raportat la momentul 1907, America de sud scria pe fruntea noastra,mai exact partea aia neeliberata de Simon Bolivar. A impuscat 3 mujci si a urcat in cariera, un targ pe care oricine oricand il va face. Sper sa nu ma insele memoria, dar parca a tras personal nu doar a ordonat. Daca il intereseaza pe Mitrof ii pot indica o familie de succesori ai unui marinar de pe Potemkin, improprietarit de Guvern cu lot de casa in mun. Galati si care poarta inca numele
  1
  3
  Raportează
 • postat de ...
  Luni, 04 Martie 2019 18:25
  82.137.10.***
  Deci nu doar in '89 Armata a tras in propriul popor!
  2
  6
  Raportează
 • postat de Melinte Marian
  Luni, 04 Martie 2019 17:25
  86.187.175.***
  Asta e denigrare pt Mareșalul Antonescu , cum modelează istoria după vremuri, dupa plac unii indivizi !
  5
  4
  Raportează
 • postat de Terente...din Galati
  Luni, 04 Martie 2019 15:22
  86.34.180.***
  Desi tendentioase comentariile lui @Cristi, nu pot sa nu remarc rapiditatea cu care s-a intervenit atunci , cunoscut fiind faptul ca existau la granitele tinerei Romanii, destui vulturi pregatiti sa ne sfaisie, in caz de inflamare a marii rascoale de la 1907. Restul este doar propaganda.
  1
  7
  Raportează
 • postat de Remus
  Luni, 04 Martie 2019 13:46
  82.137.11.***
  Nu sunteți curioși să vedeți ce Partide politice vor depune o floare la acest monument care comemorează niste oameni executați , pentru că făceau gălăgie in fața Caselor care acum sunt RETROCEDATE SI CARE SE VOR RECONDITIONATE DIN BANII ALEGĂTORILOR ASISTAȚI SOCIAL URMASII celor împușcați /// Și Ghinion au fost împușcați chiar de Partidele ISTORICE DE AZI
  3
  3
  Raportează
 • postat de Remus
  Luni, 04 Martie 2019 12:03
  82.137.11.***
  Dar in zona UNDE s-au împușcat iobagii erau numai case ale celor care atunci Conduceau Romania și care după 89 le-au primit prin Retrogradare//Dar asta nu ar fi nimic dar ACUM VOR SI REABILITATE DIN BANII ALEGĂTORILOR ASISTAȚI SOCIAL (care sug Bugetul local care nu sa votat) Păi dacă este Democrație Liberală Atipică să-i Despăgubiți și pe Urmași dați de la Bugetul local și niște bani pentru că Bunicii lor au fost agresați și stresați cu Huiduieli Ar fi cazul să se facă de urgență in cinstea zilei de 11Martie in Consiliul local al municipiului Galați ȘEDINȚĂ COMEMORATIVĂ URMATĂ DE ȘAMPANIE ȘI PIȘCOTURI
  4
  1
  Raportează
 • postat de Ramona
  Luni, 04 Martie 2019 11:37
  82.137.8.***
  Cine era la PUTERE IN 11 MARTIE 1907??? EXACT OPOZIȚIA DE AZI (fără USR , PMP,) POATE REABILITAȚI PARCUL SI DOSIȚI ȘI PLACA DE PE MONUMENT CA VIN ALEGERILE SI NU SE ȘTIE CINE IESE DIN URNĂ TRIMIS DE LA CENTRU CU DEMOCRAȚIA LIBERALĂ LEGATĂ (GHINION) DE GÂT ÎN NOAPTEA NUMĂRĂRI CORECTE SI CU RESPECTAREA PREVEDERILOR LEGALE
  2
  6
  Raportează
 • postat de Politia consilierilor
  Luni, 04 Martie 2019 09:21
  89.136.184.***
  Cu atatea "directii " nu mai ajungem la destinatie. Ne invartim in cerc pe banii contribuabililor.
  2
  2
  Raportează
 • postat de Cristi
  Luni, 04 Martie 2019 06:45
  89.137.228.***
  29 martie 1907. Ordin de zi al regelui Carol I prin care mulţumeşte
  armatei pentru contribuţia la potolirea răscoalelor
  Ostaşi,
  Evenimente grave s-au dezlănţuit asupra noastră zguduindu-se instituţiile
  Statului până în temeliile sale şi punând în primejdie munca a jumătate de veac.
  În acele grele împrejurări armata a fost chemată să restabilească liniştea
  tulburată. Fără şovăire, ea şi-a îndeplinit datoria şi, în toate unghiurile ţării,
  ostaşii au răspuns grabnic la apel. În 5 zile oştirea a ajuns la numărul de 140 000
  [de] oameni.
  Mobilizarea repede şi dislocarea trupelor cu ordine şi fără întârziere
  sunt o puternică chezăşie că armata va fi întotdeauna în stare a face faţă
  oricărei primejdii ce ar ameninţa Statul.
  Ţara datorează oştirii şi atitudinii ei hotărâte, că o mare nenorocire a
  fost înlăturată şi ordinea în scurtă vreme restabilită.
  Aţi avut o datorie dureroasă de împlinit; dar unde este omor, foc şi jaf,
  trebuiesc ocrotite cu orice preţ averea cetăţenilor şi buna rânduială. Vă
  mulţumesc cu inima caldă şi privesc cu dragoste şi nemărginită încredere spre
  scumpa Mea armată care s-a arătat la înălţimea chemării sale oricând o primejdie
  a ameninţat fiinţa scumpei Noastre ţări.
  Dat în Bucureşti la 29 martie 1907,
  CAROL
  Arhivele Militare Române, Colecţii arhivistice, fond 1 054, dosar nr. 2, f. 49
  4
  4
  Raportează
 • postat de Cristi
  Luni, 04 Martie 2019 06:43
  89.137.228.***
  Fără să ezite, ofiţerul Antonescu... Ordinul de a nu se parlamenta cu rasculatii si a se trage in plin a fost dat de viitorul mareșal Averescu, pe atunci ministru al armatei. BTW, ministru de interne era liberalul Ion I.C. Brătianu. În timp ce armata punea tunurile pe taranii romani, un neamț, venit cu nașul pe tren în urmă cu 40 de ani și fară un ban în buzunar, își făcea casă la Sinaia. Revin cu detalii.
  6
  4
  Raportează
 • postat de IC
  Luni, 04 Martie 2019 06:39
  5.13.251.***
  Ar fi interesant de aflat daca au fost cercetati si pedepsiti ,la vremea respectiva , adevarati vinovati ,agitatori care i-au instigat pe localnici . Pe tatal meu ,care avea pe atunci 9 ani ,l-am intrebat despre 1907 , mi-a spus ca ,din cate-si aminteste ,a fost o incercare de zurbava la conacul lui Cincu( probabil din aceiasi familie cu Cincu ,filantropul din Tecuci ) de la Draguseni , cativa tigani de pe mosie s-ar fi adunat la portile conacului si ca ,circula zvonul ca la Galati s-ar fi tras . Pacat ca s-a ajuns la asa ceva si ca cetateni ,prost sfatuiti si influentati de evenimentele ,in plina desfasurare ,din Rusia , au fost ucisi .
  2
  7
  Raportează
 • postat de Cristi
  Luni, 04 Martie 2019 05:55
  82.137.12.***
  La intersectia dintre str. Razboieni si Unirii in dreptul firmei Lumnar, exista bustul lui Spiru Placintaru.
  Acum a mai ramas doar soclul statuii.
  Asta pt ca in urma cu vreo 10-15 ani, niste galateni batuti in cap l-au vandalizat si distrus, considerandu-l probabil o relicva a epocii comuniste.
  0
  11
  Raportează
 • postat de Ghetto s.r.l.
  Luni, 04 Martie 2019 01:26
  108.245.201.***
  Deprimant ,patetic , jalnic,mizerabil ..arata ...iar graffiti-ul din spate perfecteaza cadrul .
  0
  20
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.