Internetul, împânzit de o mega ţeapă cu subiecte la bac

Internetul, împânzit de o mega ţeapă cu subiecte la bac
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Un individ de 22 de ani şi nu se ştie deocamdată câţi "clienţi" sunt protagoniştii celei mai recente fraude informatice descoperite în timpul sesiunii de Bacalaureat iunie 2020. Candidaţii la "examenul vieţii" aveau posibilitatea să cumpere aşa-zise subiecte ce ar fi urmat să fie date la examen de pe un site, în schimbul sumei de 100 de lei. Furnizorul dispărea însă imediat după ce îşi vedea banii în cont. 

În plin examen de Bacalaureat, un incident cibernetic a scos la iveală o mega escrocherie mascată abil într-o afacere destinată esclusiv tinerilor care doreau să treacă fără mari bătăi de cap examenul maturităţii. O pagină web, aparent oficială şi credibilă, oferea subiecte la diferite materii, doritorii trebuind să achite doar câte 100 de lei pentru a intra în posesia temelor pe care urmeau să le abordeze la examen. Cei care au descoperit escrocheria, mergând pe firul online al afacerii, au fost poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Române, care au ajuns astfel al un buzoian de 22 de ani, autorul acestei inginerii, cu mare priză la absolvenţi. Nu se ştie câţi, susţin anchetatorii, care sunt acum în plin proces de identificare a cât mai mulţi păcăliţi, pentru că niciunul dintre doritori nu a ajuns vreodată să obţină subiectele promise, şi asta pentru că buzoianul, după ce primea banii în cont, întrerupea orice legătură cu clientul. 

Cum i-a păcălit

Cu date aparent credibile, împrumutate de pe un alt site, oficial şi legal, care avea ca destinaţie publicarea de informaţii referitoare la examenul de Bacalaureat. Şi-a legat site-ul de pagina oficială şi astfel a reuşit să pară credibil. 

"Persoana în cauză este bănuită că ar fi modificat în mod repetat o altă pagină publică la care utilizatorii pot contribui cu informații referitoare la examenul de Bacalaureat, prin introducerea în cuprinsul acesteia a unui link spre site-ul său, cu scopul de a crea confuzie și a induce în eroare victimele", se precizează într-un comunicat al Poliţiei Române. Până la acest moment, susţin oficialii, a fost identificată o singură victimă, o persoană în vârstă de 19 ani, din judeţul Prahova. Numărul posibililor escrocaţi poate fi însă mult mai mare, cred poliţiştii, care fac apel la cei cate au căzut în plasa escrocului să lase frica şi ruşinea la o parte şi să se adreseze autorităţilor. Buzoianul suspect a fost reţinut zilele trecute, din casa lui fiind ridicate mai multe echipamente despre care anchetatorii cred că ar fi fost folosite la activităţile ilegale. Tânărul a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, procurorii hotârând ca, deocamdată, să fie cercetat sub control judiciar. 

Citit 1613 ori Ultima modificare Duminică, 30 August 2020 01:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.