Casa-muzeu din Ungaria

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ruşii din Basarabia vor să înveţe româneşte: În Moldova nu sunt create condiţiile adecvate pentru studierea limbii române de către vorbitorii de limbă rusă.

Este concluzia participanţilor la conferinţa  cetăţenilor Federaţiei Ruse care locuiesc în Republica Moldova.

„Dacă statul ar fi cointeresat ca ruşii să înveţe limba, atunci ar fi elaborat programe, ar fi pregătit profesori şi bineînţeles, am învăţa, cunoaşterea oricărei limbi este un avantaj”, a declarat preşedintele consiliului coordonator al comunităţii şi organizaţiilor ruşilor din Republica Moldova, Piotr Donţov. 

* Drummondville - pământ românesc: Oraşul Drummondville (situat la 90 de km est de Montreal), gazda unui prestigios festival folcloric anual, are pentru a treia oară invitaţi români care vin din inima Transilvaniei, adică de la Cluj-Napoca. După 2003 (ansamblul „Someşul”), 2007 (ansamblul „Doina”), în 2010 este rândul ansamblului „Tradiţii” să reprezinte folclorul românesc pe scena unuia dintre cele mai importante festivaluri din lume.

Intitulat „Mondial des Cultures”, Festivalul de la Drummondville este la a 29-a ediţie şi se va desfăşura în perioada 8 - 18 iulie. Gazdele au, pe lângă proprii reprezentanţi, invitaţi din peste 10 ţări.

Casa muzeu din Micherechi: În urma unei decizii a Consiliului Local, Primăria din Micherechi, Ungaria, a cumpărat o casa veche de pe strada Kossuth nr. 86, fosta casă a lui Ştefan Iuhas, în care se va realiza un muzeu al satului.

Eva Netea a fost solicitată pentru aceste lucrări. Anul trecut ea şi-a obţinut diploma de istoric. Acum este angajată la Biblioteca din Micherechi şi este însărcinată să aranjeze casa-muzeu de pe strada principală.

„Copiii, nepoţii noştri trebuie să vadă cum au trăit, ce obiecte au folosit strămoşii lor. Astfel vor cunoaşte istoria satului.”, spune tânăra care doreşte ca şcoala să organizeze aici „Săptămâna limbii materne".

* Balul primăverii în Calgary: Cu ocazia sărbătoririi a 5 ani de la înfiinţare, Asociaţia Culturală Româno-Canadiană din Calgary organizează sâmbătă, 17 aprilie, de la ora 18:00, la Chestermere Regional Comunity Association, balul primăverii.

* Scriitori romani, la Salonul de Carte de la Paris: Scriitorii Florina Ilis, Ana Maria Sandu şi Ioan Groşan se numără printre invitaţii români la Salonul de Carte de la Paris. Evenimentul are loc până miercuri în capitala Franţei.

* Mioara Cortez, la biserica din Montreal: Soprana Mioara Cortez, stabilită în Canada, va susţine un concert duminică, 11 aprilie, la biserica ortodoxă română Sfântul Nicolae din Montreal, alături de orchestra Colegiului Gerald Godin.

Citit 680 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.