CN APDM SA Galaţi, 29 de ani de activitate. Administraţia portuară, partener în dezvoltarea comunităţilor locale

CN APDM SA Galaţi, 29 de ani de activitate. Administraţia portuară, partener în dezvoltarea comunităţilor locale
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Administraţia Porturilor Dunării Maritime ( CN APDM SA) Galaţi, fondată în 1991, reorganizată în companie naţională prin HG nr.518/1998, sărbătoreşte astăzi, 3 octombrie, 29 de ani de la înfiinţare, perioadă în care i-a revenit sarcina de gestiona infrastructura de transport naval din porturile din  judeţele Galaţi, Brăila şi Tulcea.

Sectorul maritim al Dunării este unul dintre cele mai importante pentru transportul de mărfuri atât la nivelul operatorilor portuari din România, cât şi la nivel internaţional. Porturile din Galaţi, Brăila şi Tulcea sunt situate la intersecţia a două moduri de transport - căi navigabile interioare şi maritime - asigurând deschiderea către Marea Neagră si Marea Nordului, prin poziţionarea acestora pe Coridorul VII al reţelei TEN-T, Rhin –Main-Dunăre.

Importanţa porturilor dunărene a crescut odată cu procesul de integrare în Uniunea Europeană, Dunărea devenind practic „fluviu interior” al spaţiului comunitar, importantă punte de legătură între ţări care împărtăşesc aceleaşi valori, idei - în plan economic, dar şi în plan social şi în ceea ce priveşte protecţia mediului. Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării este expresia acestui model de cooperare la nivel comunitar.

„Suntem foarte bucuroşi că  CN APDM SA Galaţi s-a apropiat, iată, de această ştachetă a celor trei decenii de activitate, dar toată această experienţă acumulată în timp în slujba navigatorilor şi a operatorilor portuari ne dorim să fie orientată spre viitor, spre dezvoltare. Porturile Dunării Maritime sunt importante economic, dar sunt şi un liant al comunităţilor din care fac parte. N-am putea vorbi despre Galaţi, Brăila, Tulcea, Hârşova sau Isaccea, fără să avem în minte şi această imagine, de oraşe-port, de comunităţi construite în jurul Dunării şi a activităţilor portuare. Prin urmare, dezvoltarea infrastructurii de transport naval este o prioritate a noastră, ca parte a dezvoltării comunităţii, iar proiectele derulate în prezent, inclusiv cu fonduri europene, în valoare de aproape 180 milioane de euro, sunt o dovadă că luăm în serios această misiune”, ne-a declarat Alexandru Şerban, directorul general al  CN APDM SA Galaţi.

Acesta a ţinut să-i felicite atât pe angajaţii administraţiei portuare, cât şi pe cei ai operatorilor portuari, ai transportatorilor, ai tuturor societăţilor sau instituţiilor care contribuie la buna activitatea a porturilor Dunării Maritime.

„Sunt sigur că anii care vor veni ne vor aduce motive în plus de evidenţiere a activităţii portuare. Şi suntem foarte bucuroşi că această aspiraţie a noastră este împărtăşită inclusiv la nivelul Guvernului şi al Ministerului Transporturilor, ca Autoritate de Management în proiectele derulate la nivelul administraţiei portuare. Fie că e vorba de Portul Galaţi – unde avem proiectul terminalului multimodal, de Tulcea sau Brăila unde avem, de asemenea, ample proiecte de modernizare a danelor şi a platformelor de depozitare, de diversificare a serviciilor şi extinderii reţelelor de utilităţi, toate ne dorim să propulseze activitatea portuară, cu toate beneficiile care decurg de aici pentru cei implicaţi în aceste activităţi economice”, a precizat directorul general al CN APDM SA Galaţi.

Compania Naţională Administraţia Porturilor Dunării Maritime (CN APDM SA) Galaţi are calitatea de concesionar pentru administrarea domeniului public şi îşi exercită prerogativele prin: punerea la dispoziţia navelor fluviale şi maritime a danelor de acostare; închirierea terenurilor către operatorii portuare; gestionarea deşeurilor provenite de la nave; alte servicii portuare.

Compania gestionează întreaga infrastructură portuară situată pe Dunărea Maritimă, respectiv terenuri portuare şi fronturi de acostare a navelor, incluzând porturile Galaţi, Brăila, Tulcea, Hârşova, Isaccea, Mahmudia şi braţele secundare Măcin, Chilia şi Sf.Gheorghe.

(P)

Citit 2385 ori Ultima modificare Vineri, 02 Octombrie 2020 22:09