Muniție din război, detonată la Braniștea

Muniție din război, detonată la Braniștea
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Sute de elemente de muniție adunate de pirotehniștii gălățeni de pe câmpurile din județul Galaţi în ultimele luni au fost distruse zilele trecute, în cea mai recentă misiune de detonare desfășurată în poligonul de la Râpa Galbenă, în comuna Braniștea. Conform ISU Galați, misiunea de asanare a vizat distrugerea a cinci grenade de mână defensive și ofensive, bombe de aruncător calibrul 60 mm, proiectile explozive și 30 de perforante de diverse calibre. În groapa cu TNT au ajuns și a un revolver, o pușcă semiautomată, o bombă de aviație englezească, și aproape 200 de gloanțe. Acțiunea s-a desfășurat în colaborare echipaje de poliție, iar măsurile de siguranță specifice au fost asigurate de către echipajul SMURD din cadrul ISU Galați.

Muniția veche, încă periculoasă

Este avertismentul specialiștilor de la ISU, care le atrag atenția celor care descoperă proiectile, de la cele mai mici la obuze de mari dimensiuni, să nu le atingă, să nu le transporte sau să le ia acasă, crezând că sunt inofensive. ”Atenționăm populația că, în ciuda stării avansate de coroziune, muniţiile rămase neexplodate din timpul conflictelor militare pot fi încă active și pot duce la adevărate tragedii dacă sunt manevrate necorespunzător. Persoanele care găsesc elemente de muniţie neexplodate au obligaţia de a apela numărul unic 112, pentru a anunţa evenimentul”, susțin reprezentanții ISU Galați. În ultimii ani, au fost identificate și ridicate în condiții de siguranță elemente de muniție din perioada celui de-al Doilea Război Mondial din scorburile copacilor bătrâni, gospodăriile cetățenilor, terenuri agricole, în zona construcțiilor civile (poduri feroviare vechi), păduri, pășuni și multe alte zone des frecventate, mai ales de către copii.

Citit 1688 ori Ultima modificare Vineri, 30 Octombrie 2020 17:12

2 comentarii

 • postat de Delta force
  Sâmbătă, 31 Octombrie 2020 14:27
  89.137.230.***
  Sunt sute de proiectile in pamant si chiar mii. Curand vor iesi la suprafata si daca cineva excaveaza sa isi faca o casa sau sa faca lucrari agricole poate sari in aer si vor fi decese. Armata si ISU trebuie sa mearga cu detectoarele si sa le dezgroape.
  0
  6
  Raportează
 • postat de Vica de pe 11 Siret
  Sâmbătă, 31 Octombrie 2020 13:05
  78.96.81.***
  Este o coincidenta cu Rapa Galbenă de la Iași?

  Sigur, acolo exista o constructie arhitectecturala, cu acele scari care fac legatura dintre partea de jos a locului, centrul istoric cu drumul spre gara, legata puternic de istoria Iașului.

  La noi, poate locul de unde se lua argilă, lutul, pamantul galben, pentru construcția caselor, gogolosi, amestecați cu picioarele cu paie de grau si apa, numiti valatuci!

  Poate o explicație a ziarului ar scoate misterul la iveală!
  0
  3
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.