Măsuri dorite de preşedintele României: portul măştii - obligatoriu, şcoala - online, circulaţia - restricţionată

Măsuri dorite de preşedintele României: portul măştii - obligatoriu, şcoala - online, circulaţia - restricţionată
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Începând de luni, 9 noiembrie, portul măştii ar putea deveni obligatoriu peste tot în țară, cursurile ar urma să se desfăşoare doar on-line, iar circulaţia pe timp de noapte ar putea fi restricţionată. Acestea sunt printre măsurile „mai ferme” pe care preşedintele României, Klaus Iohannis, le consideră necesare pentru a controla extinderea pandemiei.

Şeful statului a prezidat în această seară şedinţa de Guvern şi consideră că măsurile luate până acum nu sunt suficiente: „Am avut astăzi aproape 10.000 de cazuri noi de persoane care s-au îmbolnăvit. Am avut și astăzi mulți, prea mulți care au decedat și trebuie să fim foarte realiști. Sunt necesare măsuri ferme, măsuri mai ferme pentru a controla extinderea pandemiei. Măsurile care s-au luat până acum nu mai sunt suficiente”, a spus preşedintele.

Potrivit şefului statului, sunt necesare măsuri în plan național: „școlile să treacă toate în online, angajații și din public, și din privat să treacă la telemuncă peste tot unde este posibil. Magazinele trebuie să fie închise seara cel târziu la ora 21,00, circulația pe timpul nopții trebuie restricționată. Petrecerile, și cele publice, și cele private trebuie interzise, târgurile și piețele trebuie închise. Portul măștii trebuie să devină obligatoriu peste tot în țară, în toate locurile publice și la toate locurile de muncă, indiferent dacă vorbim de locuri publice din interior, cum este aici în sala guvernului, sau în exterior, portul măștii trebuie generalizat și trebuie să fie obligatoriu, iar firmele și autoritățile trebuie obligatoriu să-și decaleze programul de funcționare, astfel încât și transportul public să funcţioneze cu o încărcare mult mai mică, permițând în acest fel distanțarea suficientă între persoane”, a spus Klaus Iohannis.

Premierul Ludovic Orban a anunţat că măsurile prezentate de şeful statului trebuie transpuse în hotărârea de guvern privind starea de alertă în baza Legii 55 şi actelor normative: „Solicit să fie pregătite propunerile de modificare care trebuie să treacă prin Comitetul Național pentru Situații de Urgență să fie adoptate de guvern. Domnule președinte, putem să luăm deciziile și aplicabilitatea acestor decizii va fi de luni, pentru că trebuie să parcurgem toate procedurile legale de modificare a hotărârii de guvern”.

Citit 3056 ori Ultima modificare Vineri, 06 Noiembrie 2020 00:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.