Dacii şi romanii clujeni

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Teatrul Ion Creangă, la Torino: Compania de Teatru pentru copii „Ion Creangă” din Bucureşti va participa la cea de-a 14-a ediţie a manifestării „GiocaTeatro” ce se va desfăşura la Torino.

* Proiectul unei biserici de lemn la Oslo: „Aftenposten”, principalul cotidian norvegian, a publicat în ediţia din 7 aprilie, sub semnătura lui Pål V. Hagesæther, un articol privind demersurile pe care oficialităţile române şi parohia ortodoxă română din Oslo le întreprind pentru urgentarea atribuirii terenului necesar construirii unei biserici de lemn în stil maramureşean în capitala Norvegiei.

* Ceremonii ritualice la Columna lui Traian: Membrii Asociaţiei clujene „Terra Dacica Aeterna” vor participa la Festivalul „Natale di Roma”, care va avea loc în capitala fostului Imperiu Roman, în perioada 17-21 aprilie, ocazie cu care intenţionează să organizeze la Columna lui Traian ceremonii ritualice identice cu cele ale dacilor şi romanilor de acum 2000 de ani.

„Dacii” şi „romanii” clujeni vor fi echipaţi exact ca în urmă cu 1.900 de ani, când au avut loc războaiele daco-romane, şi chiar vor prezenta publicului o lupta asemănătoare celor purtate de daci şi de romani în timpul cuceririi Daciei de către armata imperială.

La festivalul „Natale di Roma” sunt aşteptaţi peste 1.500 de membri din peste 40 de asociaţii de reconstituire istorică din toată Europa.

Asociaţia Terra Dacica Aeterna este o premieră în spaţiul românesc în ceea ce priveşte recrearea fidelă a unor fragmente din viaţa cotidiană, civilă şi militară a civilizaţiilor dacică şi romană, iar membrii săi sunt mai ales specialişti în istorie şi arheologie, dar şi pasionaţi de istorie care activează în diferite alte domenii.

* „Concertul”, nominalizat la premiile italiene de film: Lungmetrajul „Concertul” de Radu Mihăileanu a fost nominalizat la categoria „Cel mai bun film din Uniunea Europeană” la premiile David di Donatello 2010, echivalentul italian al Oscarurilor, decernate la Roma, pe 7 mai.

* Reconstituirea „Reconstituirii”, la Londra: Împlinirea a 40 de ani de la premiera filmului „Reconstituirea” din Bucureşti va fi marcată în capitala Angliei printr-o proiecţie aniversară, joi, 15 aprilie, ora 19:00, la ICR Londra.

Reconstituirea momentelor când a fost filmată pelicula se va face printr-o discuţie cu actorii George Mihăiţă şi Vladimir Găitan, care au jucat în film.

* Pianista de 6 ani: Sofia Deaconeasa studiază pianul de doar un an, iar recent, în cadrul competiţiei internaţionale „Concours Musical de France 2010”, a fost selectată pentru a reprezenta România  în finală.

Ea este din Râmnicu Vâlcea şi abia a împlinit şase ani. A concurat la categoria „Enfantin”, obţinând calificativul Tres Bien Finaliste, fiind prima clasată între cei 24 participanţi ai categoriei, din 11 ţări. Finala va avea loc la Paris, în perioada 15-16 mai.

Citit 662 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.