Întâlnire on-line cu unul dintre gălăţenii care au uimit lumea | Profesorul Adrian Bejan îşi prezintă cea mai recentă carte

Întâlnire on-line cu unul dintre gălăţenii care au uimit lumea | Profesorul Adrian Bejan îşi prezintă cea mai recentă carte
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Unul dintre gălăţenii care au uimit lumea, profesorul Adrian Bejan, primul român distins cu Medalia "Benjamin Franklin", decernată de-a lungul vremii unor oameni de geniu ca Nikola Tesla, Thomas Edison, Albert Einstein, se va afla în dialog cu elevii şi studenţii gălăţeni. Joi, 7 ianuarie, de la ora 18,00, Adrian Bejan le va prezenta tinerilor de la Dunărea de Jos cartea sa "Fizica vieții. Evoluția pretutindeni", într-o dezbatere ce va avea loc în mediul online și va fi moderată de profesorul Doru Căstăian. Întâlnirea va putea fi urmărită live pe pagina de Facebook Humanitas și pe canalul youtube al Humanitas.

Potrivit anunţului făcut de Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, la întâlnirea-eveniment vor participa prof. univ. dr. ing. Cătălin Fetecău, președintele Senatului Universității, și prof. Octavian Voiculescu, reputat biolog de la Cambridge. Din partea elevilor vor pune întrebări Crina Mănăilă, care studiază în clasa a XI-a la Liceul "Dimitrie Cuclin", și Teodora Trofimov, din clasa a XII-a a Colegiului Național "Vasile Alecsandri".

"Profesorul Bejan și-a dorit mult să își facă cunoscute ideile studenților și elevilor gălățeni. Așa că se anunță o discuție extrem de interesantă pe marginea cărții, care este foarte curajoasă, aș spune chiar iconoclastă. Perspectiva este unică, el duce explicația evoluției la un alt nivel, neasociat lumii vii, pe baza legii constructale", declară profesorul Doru Căstăian.

Despre profesorul Adrian Bejan aţi putut citi nu o dată în ziarul "Viaţa liberă". Gălăţean prin naştere şi educaţie, absolvent al Liceului "Vasile Alecsandri", apoi student la Facultatea de Inginerie Mecanică din Galaţi, Adrian Bejan a câştigat prin concurs o bursă la Massachusetts Institute of Technology (MIT), a plecat în SUA și a absolvit acolo facultatea. În 1975 şi-a luat doctoratul în inginerie mecanică la MIT, iar în 1984 a devenit profesor la Universitatea Duke (Carolina de Nord).

Cunoscut pentru contribuţiile sale remarcabile în domeniul termodinamicii, Adrian Bejan este autorul "Teoriei Constructale", care susţine că un sistem finit rămâne în viaţă numai dacă evoluează spre configuraţii care oferă acces curenţilor care îl compun.

Adrian Bejan a primit de-a lungul timpului o serie de premii și distincții: în 2019, la Berlin, "Premiul Humboldt" pentru întreaga activitate de cercetare, iar în 2020, titlul de Cavaler al Ordinului "Palmes Académiques" din partea președintelui Franței.

Citit 2013 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Ianuarie 2021 17:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.