America, în stare de şoc! Manifestanţii pro-Trump au luat cu asalt clădirea Congresului

America, în stare de şoc!  Manifestanţii pro-Trump au luat cu asalt clădirea Congresului
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Statele Unite sunt în stare de şoc după ce manifestanţi pro-Trump au luat cu asalt clădirea Capitoliului, acolo unde Congresul era întrunit într-o sesiune menită să certifice victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidenţiale din noiembrie. Manifestanţii au reuşit să pătrundă în clădirea Congresului, după confruntări acerbe cu forţele de ordine. Fără precedent în istoria SUA, confruntările au fost catalogate de reprezentanţi ai scenei politice drept o „insurecţie” ce pune în pericol însăşi democraţia americană.  

Violenţele  au izbucnit după că preşedintele în exerciţiu, Donald Trump, care refuză să-şi accepte înfrângerea, şi-a chemat susţinătorii să protesteze la Washington, în marja sesiuni speciale a Congresului Statelor Unite.

Într-un discurs public, preşedintele american în exerciţiu Donald Trump i-a încurajat pe manifestanţi, „adevăraţi patrioţi”, în timp ce a denunţat miercuri ceea ce el a apreciat a fi lipsa de curaj a vicepreşedintelui său Mike Pence, care a anunţat că nu se va opune certificării victoriei preşedintelui ales Joe Biden.

După ce l-au ascultat, mii de manifestanţi s-au îndreptat spre Capitoliu, unde situaţia a devenit tot mai tensionată. În cele din urmă,  susţinătorii lui Trump au luat cu asalt şi au dărâmat mai multe bariere de securitate, ceea a dus la ciocniri cu poliţia şi la scene haotice în faţa intrării în Congresul SUA, unde congresmenii erau reuniţi pentru a valida oficial victoria electorală a democratului Joe Biden.

Susţinătorii preşedintelui în exerciţiu Donald Trump au reuşit să pătrundă în plenul Camerei Reprezentanţilor, care fusese deja evacuată, şi s-au implicat într-o confruntare armată cu agenţii de securitate de la Capitoliu.

Pe fondul acestor confruntări, în Washington a fost declarată stare de asediu şi au fost mobilizate forţele Gărzii Naţionale. Preşedintele ales, Joe Biden a calificat aceste confruntări drept o veritabilă „insurecţie” şi a făcut un apel la încetarea violenţelor. De asemenea, tot mai multe voci, inclusiv republicani, au cerut invocarea art.25 din Constituţia americană, în sensul demiterii imediate a preşedintelui Trump. Cu situaţia total scăpată de sub control, preşedintele american în exerciţiu Donald Trump le-a cerut în cele din urmă susţinătorilor săi să evite violenţa, susţinând însă în continuare că „alegerile au fost furate”, dar că „este nevoie de pace”.

Forţele de ordine au reuşit, în cele din urmă, să-i evacueze pe manifestanţi din clădirea Capitoliului. Sesiunea Congresului de validare a rezultatelor alegerilor prezidenţiale a fost reluată, Joe Biden fiind confirmat viitorul președinte al Statelor Unite.

Potrivit primelor informaţii, patru persoane au fost ucise şi cel puţin 15 au fost grav rănite în timpul confruntărilor de la Capitoliu. De asemenea, 52 de persoane au fost arestate pentru comiterea unor acte de violenţă.

Citit 1219 ori Ultima modificare Joi, 07 Ianuarie 2021 10:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.