Nevoia de amintire

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Film la Santiago de Chile: Organizaţia non-profit „JJ Films & Culture” organizează în perioada 24-29 mai 2010 evenimentul „Zilele Filmului Românesc în Santiago de Chile”.

Partener local al acestui eveniment este centrul cultural „Centro Arte Alameda”- cel mai activ şi mai popular centru de profil din Chile.

* Cimitirul eroilor din Soulzmatt: În Alsacia respiră un petec de pământ românesc.

În el odihnesc 680 dintre cei 2.344 de militari români luaţi prizonieri în lagărele germane din Franţa, în timpul Primului Război Mondial.

Sat francez cu 2000 de locuitori, Soultzmatt-ul s-a constituit într-un loc sfânt, unde, iniţial, românii din exil se întâlneau o dată pe an, atât din dorinţa de a-şi păstra patria în suflet şi de a cinsti eroii trecutului, cât şi pentru a se regăsi într-un spirit de coeziune şi simţire românească.

Cimitirul a fost oferit de Franţa statului român, ca omagiu pentru sacrificiile soldaţilor români căzuţi în război.

* Cultură şi civilizaţie la Tokyo: Intitulată „Să cunoaştem mai bine cultura română”, seria de cursuri dedicate ţării noastre în Japonia va avea loc în perioada 8 mai - 24 iulie a.c., sub forma a cinci prelegeri de câte 90 de minute.

Temele cursurilor sunt: „Bucureşti - capitală europeană” şi „România contemporana” (primul curs s-a desfăşurat în contextul aniversar al Zilei Europei), „Sinaia, perla Carpaţilor şi Castelul Peleş”, „Vestigiile dacice şi rădăcinile latine ale românilor”, „Muzica românească” (de la muzica populară la cea clasică), „Tradiţia vinului în România” (ultimul curs va fi urmat de o degustare de vin şi prăjituri româneşti).

Expunerile vor fi susţinute de profesori japonezi de la Universitatea Meiji (prof. M. Ito şi prof. N. Iimori), de studenţi români în Japonia (A. Stoica) şi de reprezentanţi ai Ambasadei României la Tokyo.

Citit 742 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.