Lecţii de nutriţie şi arte marţiale pentru copiii din Galați. Alternative la statul pe telefon, în vacanță (FOTO)
Foto: Marian Calestru

Lecţii de nutriţie şi arte marţiale pentru copiii din Galați. Alternative la statul pe telefon, în vacanță (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Vacanţa de vară a fost si va rămâne cea mai aşteptată perioadă a anului, atât pentru cei mici, cât şi pentru părinţii care retrăiesc, prin copiii lor, extazul unic al relaxării estivale. Cu timpul, multe lucruri s-au schimbat în ceea ce privește noile generații și felul în care acestea își petrec timpul, dar un lucru cu siguranță a rămas la fel: emoția și bucuria la intrarea în cea mai lungă vacanță a anului. Pentru a o face de neuitat, Biblioteca Județeană “V.A. Urechia” Galaţi a pregătit o serie de activități inedite atât pentru cei mici, cât și pentru adolescenții dornici de experiențe noi.

Poate ar fi stat acasă, singuri sau cu fraţii ori bunicii. Poate şi-a fi petrecut timpul liber jucându-se cu prietenii sau în faţa unui calculator ori pe telefon. Departe de şcoală şi de lecţii, cei mici au de "înfruntat" marea provocare a plictiselii în vacanţă, provocare căreia şi cei mari trebuie să îi facă faţă, găsind soluţii viabile şi mai ales sănătoase pentru cei mici. Biblioteca Județeană “V.A. Urechia” Galaţi le vine şi în acest an în ajutor, cu o serie de activităţi organizate periodic, unde cei mici pot învăţa o mulţime de lucruri, de la cele practice, de exemplu, cum se face mierea de albine sau cum se mănâncă sănătos, la tehnici de ralaxare sau ateliere de pictură şi muzică. Este o oază şi un refugiu pentru zeci de copii din Galaţi, care calcă pragul Bibliotecii singuri sau însoţiţi de părinţi, dornici să facă mereu altceva şi să îşi lege noi prietenii, de vacanţă şi nu numai. 

Clubul Curioșilor

Acesta este numele clubului de vacanță, care colorează vara copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani, club care se desfășoară din data de 7 iulie până pe 1 septembrie, în fiecare zi de miercuri. Distracția începe de la ora 10,00, iar cei mici vin cu zâmbete largi și ochi mari, dornici de noi activități. Încă de cum intrăm pe poarta Bibliotecii, se simte bucuria copiilor veniți într-un număr foarte mare pentru a descoperi activitatea zilei. Noi am avut ocazia de a urmări alături de copii o lecție de Qigong, prezentată de Letiția Buruiană, trainer al Școlii Qilingong. Cei aproximativ 50 de copii urmăreau atenți fiecare mișcare, încercând să exemplifice și ei la rândul lor, fiind fascinați de tainele chinezești străvechi. Ba mai mult, și unii părinți și bunici erau alături de micuții lor în drumul cunoașterii, încercând să intre în povestea chinezească. Activitățile diferă de la săptămână la săptămână, astfel au atras și aproximativ 100 de voluntari dornici de implicare în dezvoltarea viitorilor adolescenți. În alte zile de miercuri, clubul oferă tehnici de relaxare prin lectură, oră de craft, oră de șah, lecții de apicultură, sesiune demonstrativă de karate, oră de pictură, ba chiar și concurs de talente, toate aceste activități urmând să se încheie pe data de 1 septembrie cu o festivitate de premiere a micilor campioni participanți.

Cafeneaua Culturală

Dacă cei mici au parte de o vară pe cinste, nici adolescenții nu se lasă mai prejos, având și ei parte de activități utile, atractive pentru vârsta lor. Tinerii participă la lecții de prim ajutor, lecții de nutriție, sesiune de informare despre relațiile familiare și dezvoltare personală, lecții de Zumba, curs de make-up și multe altele. De la directorul Bibliotecii Județene “V.A. Urechia” Galaţi, Corina Dobre (foto), aflăm că relaționarea cu adolescenții este puțin mai serioasă, față de cea cu micuții, însă se păstrează mediul distractiv.

"Contextul pandemic a afectat relaționarea copiilor și adolescenților, acest proiect ajutând totodată și la reintegrarea în viața normală", ne-a argumentat managerul instituţiei. 

Proiectul își lărgește orizonturile

Datorită numărului mare de doritori, directoarea Bibliotecii ne dezvăluie că proiectul se extinde și în mediul rural, cu sprijinul Consiliului Județean, în parteneriat cu Complexul Muzeal de Științele Naturii. Ce-i drept, micuţii din judeţ vor trebui să vină ei la Galaţi, orele desfășurându-se la Grădina Botanică. Biblioteci din cinci comune sunt, pentru moment, implicate în proiect. „Pentru început bibliotecile din Drăgănești, Măstăcani, Scânteiești, Valea Mărului și Vânători sunt implicate, urmând ca proiectul să se desfășoare pe o perioadă de cinci săptămâni. Atelierele vor avea loc de luni până joi, iar vinerea o să se facă vizite la Grădina Zoologică și Faleza Dunării, proiectul fiind dedicat copiilor care provin din medii defavorizate”, a completat Corina Dobre. Extinderea proiectului pe tot județul este un plan de viitor, pentru a putea oferi copiilor alternative care să le completeze “cartea amintirilor de vară”.

Citit 3340 ori Ultima modificare Sâmbătă, 14 August 2021 13:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.