Pizzeria Da-Isi a fost demolată pe jumătate

Pizzeria Da-Isi a fost demolată pe jumătate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ieri, Primăria Galaţi a continuat demolarea pizzeriei din coasta Bisericii „Mavromol”, construcţie ridicată în regim de provizorat după 1990 şi care în 1994, printr-o hotărâre judecătorească, a devenit ilegală.

Cetăţeanul italian Giovani Isidoro Panetta - deţinătorul pizzeriei -  a invocat faptul că la adresa unde funcţionează pizzeria „este şi domiciliul lui”. Din surse ale Evidenţei populaţiei, am aflat însă că amintitul cetăţean al Uniunii Europene nu figurează la adresa invocată şi că Mihaela Nedelcu, gălăţeanca cu care trăieşte şi cu care are şi copii, are adresa pe strada Morilor.

"Noi am demarat lucrările de demolare, fiindcă aşa am stabilit în urmă cu o lună, de comun acord cu Giovani Panetta, a declarat, ieri, la faţa locului viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

La acel moment, domnul Giovani Panetta a solicitat să-i dăm timp să demoleze construcţia, urmând ca noi să intervenim doar dacă nu respectă convenţia pe care am încheiat-o. Nu avem nimic cu întreprinzătorii care au autorizaţii de construcţie obţinute în mod legal, nu am demolat astfel de construcţii. Domnul Panetta ştia de când a preluat construcţia că are nişte probleme.

Acum, cu întârziere, noi nu facem decât să executăm o hotărâre judecătorească dată cu  17 ani în urmă”.

Fără avize de la Ministerul Culturii

L-am întrebat pe viceprimarul Nicuşor Ciumacenco dacă această construcţie are în dosarul iniţial de autorizare vreun aviz de la Ministerul Culturii şi Cultelor, condiţie esenţială pentru a întreprinde ceva în apropierea monumentelor de patrimoniu naţional.

Reamintim că pizzeria a fost ridicată, în regim de construcţie provizorie, pe fostul cimitir al Mănăstirii „Mavromol”, teren luat cu japca de fostele autorităţi între anii 1962-1963.

Faptul că s-a constatat ilegalitatea construcţiei ne întăreşte ideea că ar cam trebui să se finalizeze etapa provizoratului la Galaţi, etapă care a supraaglomerat oraşul şi i-a dat  un aspect urbanistic inestetic. 

Am luat legătura şi cu Oficiul Român pentru Imigrare, pentru a afla care este domiciliul cetăţeanului italian Panetta. În consecinţă, am întrebat dacă apare la vreo adresă. „Potrivit Ordonanţei 202 din 2005, privind condiţiile de acordare a dreptului de şedere în România unui cetăţean

european, nu e nevoie de nici un contract de domiciliu!, ne-a declarat comisarul Ion Andrei.

Din acest motiv, străinii care vin la noi pot indica  orice adresă, pot să declare că locuiesc oriunde, pe când românii noştri - şi ei cetăţeni europeni - nu se pot angaja fără un contract din care să reiasă domiciliul la care locuiesc; să mai facă o afacere, nici atât...”

Mai reţinem că, marţea viitoare, „Primăria Galaţi va parcurge ultima etapă a acţiunii de demolare a acestei construcţii ilegale”, potrivit spuselor viceprimarului Ciumacenco.

Citit 2900 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.