70 de călători au trecut pe lângă moarte

70 de călători au trecut pe lângă moarte
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Un văcar din Bereşti Meria – la un pas să fie autorul unui accident-horror *

Pasagerii personalului 15356 Bârlad-Galaţi nu au ştiut că au fost la un pas de moarte. Costică Petcu, şeful de post de la Transporturi, din Târgu Bujor: „Bine că nu s-a întâmplat nimic. Putea fi o tragedie”.

Două „piedici”, fiecare la câte o şină

„Trenul personal 15356 Bârlad-Galaţi, a sosit joi la ora 10,12 în gara Bereşti”, declară Costică Petcu, şeful de post de la Târgu Bujor: „Garnitura a plecat la ora 10,13 din gară, iar la ora 10,15, în apropiere de Balinteşti, a lovit două bucăţi de piatră puse ˝piedică˝ pe şine. Fiecare bolovan era de dimensiunea unei mingi de fotbal. Pietrele fuseseră aşezate în interiorul şinelor de cale ferată, fiecare lipite de câte o şină.

Mecanicul de pe locomotivă a văzut pietroaiele şi a încercat frânarea trenului, dar nu a putut opri garnitura. Trenul a lovit pietrele, dar, din fericire, nu s-a întâmplat nimic. În tren erau 60-70 de călători care au resimţit doar zdruncinătura şi au auzit zgomotele”.

Isprăvile micului văcar

Şeful de post continuă: „Ajuns în staţie la Balinteşti, mecanicul a coborât şi a verificat starea tehnică a locomotivei. În afară de o măturătoare de cale (utilaj montat lângă roata vagonului, pentru a elibera calea ferată de posibilele obstacole), de pe partea dreaptă, care era îndoită, alte avarii nu existau. Trenul a circulat fără probleme până la destinaţie şi înapoi”.

În cel mai scurt timp, Poliţia Transporturi l-a prins şi pe autorul faptei: „Este un băiat de 16 ani, din Bereşti Meria, fără antecedente, care păzea o cireadă de vaci lângă calea ferată. Ne-a spus că era curios cum loveşte trenul pietroaiele şi le sfărâmă. Nu s-a gândit că ar fi putut pune în pericol siguranţa circulaţiei feroviare. Bine că nu s-a întâmplat nimic, putea fi o tragedie”, explică şeful de post.

Se poate şi cu dale de beton

„Viaţa liberă” anunţa vineri că pasagerii din trenul personal Bârlad-Galaţi au tras o sperietură soră cu moartea joi dimineaţă, în jurul orei 10,00: „Când am ajuns pe la Balinteşti am auzit o bufnitură groaznică şi s-a zdruncinat tot trenul. Nu mi-am dat seama ce a fost, nici nu îmi pot imagina. Navetiştii spun că prin zonă se mai întâmplă de-astea. Că ei au auzit de la mecanici că sunt pietre puse pe şinele de cale ferată”, povestea Matei, călător de ocazie pe ruta Bârlad-Galaţi.

Incidentele cu pietre puse pe calea ferată nu se petrec în fiecare zi în judeţul nostru. Cu toate acestea, de câte ori apar, ele reprezintă un pericol real pentru vieţile călătorilor. „În martie, a mai existat un asemenea incident la Folteşti, atunci făptaşii punând pe şine tot bucăţi de piatră. În aprilie, la Chiraftei, autorii au plasat pe şine dale de beton”, spune Costică Petcu.

Au trecut pe lângă moarte

Dacă eram obişnuiţi să scriem despre copiii care se distrau aruncând cataroaie în geamurile trenurilor de persoane, iată că acum trendul infracţionalităţii la calea ferată se schimbă. Şeful de post confirmă: „Înainte de a fi înfiinţat Postul de Poliţie de la Târgu Bujor erau destul probleme cu aruncatul pietrelor în geamurile de la tren. Din fericire, aceste fapte au scăzut ca număr”.

Cum spuneam şi ieri, 70 de oameni nu ştiu că au fost la un pas de moarte. Şi că un adolescent inconştient  putea fi călăul lor.

Citit 914 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.