Mare și deltă dintr-un singur foc: Sulina (FOTO)
Foto: Roxana Artene Penciu

Mare și deltă dintr-un singur foc: Sulina (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

E drept că la Sulina se ajunge destul de greu de la Galaţi, dar pentru că împuşti doi iepuri dintr-un foc sau, ca să ne exprimăm pe limba localnicilor acestui orăşel, pescuieşti doi peşti la aceeaşi râmă, adică ai şi mare, şi deltă în aceeaşi călătorie, merită efortul.

Scriitorul Jean Bart descria Sulina în romanul său "Europolis" drept un loc unic, "unde bătrânul Danubiu își pierde și apa, și numele în mare".

Cam două ore faci de la Galaţi la Tulcea cu maşina, asta dacă nu prinzi foarte mare aglomeraţie la bac, ca să stai alte două ore la coadă. Autoturismul îl poţi parca, contra cost - 15 lei pe zi, fie în parcarea de la Navrom Tulcea, fie la Casa de Cultură a Sindicatelor. Dar chiar şi aşa, locurile libere sunt greu de găsit. Rămâne varianta să dai o raită cu maşina pe la parcările blocurilor din împrejurimi, unde găseşti şi fără plată. Însă vine la pachet cu un bonus: căratul bagajelor înapoi, pe malul Dunării.

De la Tulcea la Sulina, variante de transport pe apă sunt o mulţime. Fie alegi să mergi cu pasagerele mari de la Navrom Delta, care fac patru ore până la destinaţie, dar preţul este doar de 46 de lei şi poţi admira în voie braţul Sulina. Ora de plecare din Tulcea este 13,30 în fiecare zi, iar de la Sulina, înapoi spre casă, de la 7,00. Fie câştigi timp cu o cursă rapidă, care ajunge într-o oră şi jumătate, dar nu vezi mare lucru, iar preţul este de 70 de lei de persoană. Dacă dai căutare pe internet, se găsesc o mulţime de firme de curse rapide, iar plecările sunt cam din oră în oră.

Cu barca, pe misterioasele căi ale apelor

Excursia cu barca prin deltă e un "must", dacă ajungi la Sulina. Şi nu trebuie să cauţi prea multe variante, pentru că vin ele singure la tine. Cum debarci de pe "rapidă" sau de pe pasager, imediat te reperează, politicoşi şi pătrunşi de importanţa lor, copii care împart pliante promoţionale cu detalii despre tururile în deltă. Traseele sunt fie de o oră - două, până la vărsarea Dunării în mare, fie de 4-5 ore, până la Pădurea Letea sau Insula Păsărilor, fie de 5-6 ore, până la Sfântu Gheorghe. Iar preţurile variază, în funcţie de traseu, de la 30 de lei la 50-60 de lei, până la 100 sau 130 (cât costă călătoria până la Sf. Gheorghe).

Pe orice canal vă va duce ghidul, veţi putea admira un peisaj unic, numai bun de imortalizat în poze care să rupă Instagramul. Deşi mai puţine acum, din cauza turismului agresiv, a bărcilor cu sute de cai putere şi a doritorilor de senzaţii tari care vor selfie cu pelicanii, păsările sunt cea mai impresionantă comoară a acestor locuri. Chiar dacă foarte multe specii au migrat spre malul ucrainean, unde e mai multă linişte, este imposibil să nu vedeţi cormorani uscându-şi aripile pe stâlpii de iluminat, stârci cenuşii, galbeni, roşii sau de noapte, pelicani, lebede, raţe, găinuşe de baltă, dar şi săgeata de un albastru electrizant a lui Ivan Pescarul sau pescăraşul albastru sau regele pescar, un soi de colibri de România, cu ochi ager, care prinde peşti chiar mai mari decât el.

(va urma)

Sursa short-video, SOR

Media

Citit 8248 ori Ultima modificare Sâmbătă, 28 August 2021 00:22

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.