A încetat din viaţă fostul rector Emil Constantin

A încetat din viaţă fostul rector Emil Constantin
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

În ziua de 26 august 2021, a încetat din viaţă domnul prof. univ. dr. ing. DHC Emil Constantin, rector al Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi în perioada 1996-2004. S-a născut în Galaţi, pe 6 octombrie 1942. A absolvit Liceul "Vasile Alecsandri" în anul 1960, iar în perioada 1960-1965 a urmat cursurile Institutului Politehnic Galaţi, specializarea Tehnologia Construcțiilor de Mașini, finalizând studiile ca șef de promoție.

Cercetător de elită şi profesor de excepţie, înzestrat cu abilităţi manageriale deosebite, Emil Constantin a fost un vizionar care, în calitate de rector al Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi, a iniţiat, a dezvoltat şi a diversificat oferta educaţională instituţională, prin înfiinţarea unor facultăţi moderne şi dezvoltarea unor noi programe de studii de mare actualitate. Este unul dintre profesorii străluciţi ai universităţii gălăţene, cu impresionante rezultate în activitatea didactică şi de cercetare ştiinţifică şi a fost mentorul devenirii profesionale a multor cadre didactice din departamentele Facultății de Mecanică, astăzi Facultatea de Inginerie. Și-a canalizat expertiza și competențele pentru a construi și consolida echipe puternice de cercetători în domeniul Inginerie Industrială din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi, dar şi din Universitatea "Ovidius" din Constanţa. A publicat peste 200 de articole în reviste ştiinţifice de mare impact în lumea ştiinţifică, peste 20 de cărţi şi monografii în edituri prestigioase şi este autor principal sau coautor în 15 brevete de invenţie. În perioada 2002-2006, a ocupat funcţiile de preşedinte al Comisiei Instituţionale a Consiliului Naţional de Evaluare Academică şi Acreditare - CNEEA şi de preşedinte al Comisiei de Inginerie Industrială a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare - CNATDCU. A fost editor-şef sau membru al comitetelor editoriale ale mai multor reviste de specialitate indexate în baze de date internaţionale prestigioase.

Recunoaşterea realizărilor excepţionale este dovedită de conferirea de către Ministerul Afacerilor Externe al Franţei a titlului academic Doctor Honoris Causa al Universităţii Le Havre (2002), de obţinerea poziţiei de Membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România (2002), a Ordinului Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler oferit de Preşedintele României (2000) şi a Diplomei de Cetăţean de Onoare al municipiului Galaţi (2009). A fost preşedintele Asociaţiei de Sudură din România, în perioada 2006-2009.

Pentru rezultate de excelenţă în activitatea didactică şi de cercetare ştiinţifică, Consiliul Facultăţii de Mecanică i-a acordat diploma "Opera Omnia" în anul 2012, atribuită personalităţilor ştiinţifice care au creat domenii şi şcoli de cercetare, iar în anul 2017, Senatul Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi i-a acordat titlul de Profesor Emerit, pentru rezultatele de excelenţă obţinute în întreaga carieră profesională.

Dumnezeu să vă aibă în pază, Domnule Profesor!

Facultatea de Inginerie, Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi

Citit 6116 ori Ultima modificare Joi, 26 August 2021 17:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.