Poliţistul, erou sau infractor?

Poliţistul, erou sau infractor?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cei doi poliţişti acuzaţi în acest weekend că ar fi favorizat furturile din ArcelorMittal Galaţi sunt comisarul şef Vasile Hulea şi agentul de poliţie Marian Munteanu  * Acum 6 ani, Marian Munteanu apărea pe prima pagină a cotidianului „Viaţa liberă” pentru curajul său extraordinar (FOTO) * Fusese rănit la datorie, în noaptea de 21 spre 22 ianuarie 2004, într-o acţiune de prindere a hoţilor de fier vechi * Călcat de o căruţă care încerca să scape, s-a ales cu dublă fractură la piciorul stâng * A fost operat de urgenţă şi considerat eroul zilei * Şefii se gândeau să-i dea o primă * Până la urmă doar firma de pază WBC l-a răsplătit pentru că a încercat să-i oprească pe hoţi *

Cazul poliţiştilor gălăţeni care au fraternizat cu infractorii a făcut ocolul

ţării. Pe tot parcursul weekendului s-a vorbit despre inculparea acestora, reţinerea lor pentru 24 de ore, eliberarea cu interdicţia de a părăsi localitatea  şi recursul înaintat de Parchet.

CITEŞTE AICI  Cutremur la Poliţia Galaţi - Poliţişti înfrăţiţi cu hoţii,  pe platforma ArcelorMittal

Pentru Vasile Hulea şi Marian Munteanu urmează o perioadă extrem de dificilă şi toată lumea se grăbeşte să-i acuze. Nu ştim dacă sunt vinovaţi sau nu şi e greu de imaginat că o anchetă de 2 ani, cum declară poliţiştii că au făcut, s-ar fi putut finaliza cu trimiterea în instanţă fără probe solide.

Cu atât mai ciudat pare faptul că la activul unuia dintre poliţişti stau fapte care contrazic flagrant profilul unui eventual infractor.

Acum 6 ani, rănit la datorie

Jurnaliştii de la „Viaţa liberă” au participat efectiv la o acţiune a poliţiştilor  din anul 2004, fiind martori ai actului de curaj al agentului Marian Munteanu, care astăzi este acuzat de favorizarea infractorilor.

CITEŞTE AICI articolul publicat de „Viaţa liberă” vineri, 23 ianuarie 2004

E greu de explicat ce l-a transformat pe omul de atunci, considerat de gălăţeni un adevărat erou, în posibilul infractor din dosarul prezentat acum două zile instanţei. Şi cum a fost posibil acest lucru?

Recursul de duminică al DIICOT Galaţi

„Duminică, DIICOT Galaţi a formulat recurs împotriva hotărârii instanţei de a-i elibera pe ofiţerii Vasile Hulea şi Marian Munteanu”, a declarat ieri Sorin Cărare, procuror DIICOT.

Şi cei 5 gălăţeni aflaţi în acest moment în penitenciar au formulat deja recurs împotriva măsurii de arest preventiv.

Aşadar, ambele recursuri – are reţinuţilor şi ale poliţiştilor – pot fi luate în discuţie astăzi, 31 mai, când li se va stabili un termen. Termen care poate fi fixat pentru marţi, sau miercuri.

Întrebări (încă) fără răspuns

Rămân câteva întrebări cărora nu le dă nimeni, deocamdată, răspuns.

* Una dintre ele ar fi: ce fel de probe a adunat DIICOT-ul la dosar de nu au reuşit procurorii să obţină arestul preventiv pentru toate persoane implicate în furt?

* O altă întrebare s-ar putea referi la faptul că deşi procurorul nu este obligat prin lege să fie în sală la pronunţarea hotărârii, având totuşi în vedere amploarea acestui caz, nu ar fi fost recomandabil ca reprezentantul statului să rămână pe parcursul şedinţei?

Colegii ofiţerilor corupţi spun că în instituţia lor  circulau de ani buni zvonuri privind „mânjirea” şefului Poliţiei de pe platforma siderurgică.

„Să ştii că mult timp am refuzat că cred ce se spunea despre ei. Sâmbătă dimineaţă am rămas mut când am auzit despre ei. Nimeni nu şi-ar dori asemenea colegi, este o ruşine”.

Aceasta a fost declaraţia unui poliţist care îşi păstrează anonimatul, dar care confirmă că reputaţia celor doi era ciobită cu mult înaintea declanşării scandalului.

Descinderile-şoc şi dezicerea completă a Poliţiei Galaţi de ofiţerii corupţi dau o puternică lovitură traficului de influenţă şi susţinătorilor acestuia.

Cu toate acestea, nu ar fi pentru prima dată când interpretările legii din sala de judecată ar putea pune pe chituci anchetele Poliţiei şi DIICOT-ului. Opinia publică este cea care va judeca, şi de această dată, întregul proces.

Între timp, după emoţii şi dezvăluiri incendiare care îi privesc direct şi care le-au ruinat carierele, ofiţerii Vasile Hulea şi Marian Munteanu au plecat liberi, acasă.

„Viaţa liberă” vă va informa în continuare în legătură cu desfăşurarea acestui caz.

Citit 2923 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.