Ploaie şi furtună de ne sar capacele. De canalizare

Ploaie şi furtună de ne sar capacele. De canalizare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Au refulat canalizările din Valea Oraşului şi Centru * Ploaie şi consecinţe * Apă de jumătate de metru în Valea Oraşului *

Ieri seară, după o furtună şi o ploaie ca la cartea plină de coduri galben-portocalii-roşii neemise dar palpabile, ne-am înecat la malul Văii Oraşului.

Tocmai când ziceam că ne uităm ochi în ochi cu inundaţia, să vezi surpriză: „Fumul acesta nu poate fi de apă”, am rostit înţelept ca Nilul. Nu era.

De măcelărit ce era, cauciucul nostru era singurul obiect care nu plutea în măreaţa baltă crescută după ploaia de luni, în faţa spitalului CFR.

Pană pe partea greşită a lacului

Cu un cauciuc tăiat drept în faţa spitalului CFR, într-o canalizare sau alt obiect misterios şi ascuţit camuflat de apa mizerabilă, ne-am oprit la o distanţă de 200 de metri de celălalt capăt al lacului.

„A venit primarul. Nu vă duceţi să vorbiţi cu el?”, zbiera copilăretul zonei, încântat de ieşirea din banal.

Lacustră, ca pe vremurile tropicale de prin, ehe, 2006, luni, la ora opt seara, Valea Oraşului stătea nedumerită ca un femeie necoafată dusă la fotograf: trebuia să se întristeze că arăta jalnic, dar trebuia să se şi bucure pentru că era luată în seamă. 

Sinistraţi în Valea Oraşului

„Imediat după ce a încetat ploaia, la vreun sfert de oră, a crescut şi apa. Dar să ştiţi că-i apa din canalizare, nu-i de la ploaie”.

„Nu, în curte n-a intrat cine ştie ce, doar grădina e inundată”, spune o gospodină, fără să se agite din cale-afară.

Nici nu prea are de ce. Nici una dintre casele care se văd în zare nu pleoscăie de sub ape şi până una alta, suntem cam singurii sinistraţi din toată povestea

„Tocmai am plecat, şi eu, şi domnul primar,  din Valea Oraşului. Presiunea mare a apei din sistem a produs inundaţia. Iar asta s-a întâmplat şi pentru că lucrările la sistemul de canalizare nu au fost finalizate. În maxim o oră am primit asigurări că situaţia va fi rezolvată”, a declarat telefonic viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

Apă de jumătate de metru

Ajunşi pe partea interesantă a bălţii, deja vedem copii înotând cu bicicletele prin apa înaltă de jumătate de metru.

„Au sărit capacele de la canalizări. În jumătate de oră după ce a stat ploaia s-a făcut toată apăraia asta”, explică responsabilul Apă-Canal.

Intervenind prompt cu o autospecială, pompierii începuseră deja degajarea surplusului de apă, fapt care nu putea decât să le dea un subiect nou de vizionat gălăţenilor înfundaţi în cârciuma din zonă.

Sub noul pretext al faptului că „E ud pe jos, dragă, cum să vin acasă?!”, vajnicii bărbaţi ai zonei au suferit consecinţele faptului că „…nu s-au făcut toate conexiunile la noul sistem şi apa de pe mai multe artere ale oraşului a refulat exact aici, de unde şi inundaţia”, după cum a explicat un reprezentant al Apă-Canal.

Averse fără coduri

Inundaţie? Da, cea de la ora 19 a fost, dar dacă este să ne luăm după lipsa de interes cu care a fost tratată – mult sub atenţia dată ploii de după-amiază! – a fost mai degrabă un fel de reprezentaţie de adio ratată. Cu toate capacele ei sărite.

La ora 21,00, Galaţiul era scăldat încă o dată de ploaie şi furtună. Cu toate acestea, în continuare nimeni nu ne avertiza ca ne-ar paşte vreun cod colorat.

Dar între asta şi balta de afară, apa te trezea mai rapid la realitate.

Citit 1334 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.