In memoriam Dumitru Tiutiuca

In memoriam Dumitru Tiutiuca
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Ne-a părăsit Dumitru Tiutiuca. Un adevărat cărturar. Istoric și critic literar, scriitor, cadru universitar (din 1964), apoi trecut prin toate treptele ierarhiei didactice pentru a ajunge în final profesor doctor în filologie la Universitatea "Dunărea de Jos" (din 1991). A fost absolvent al Facultății de Filologie, Universitatea "Al. I. Cuza" din Iași (promoția 1964). Un important om de cultură al Galațiului, al Moldovei, al țării. S-a născut în 1941, în județul Brăila, însă toată activitatea sa de după absolvirea facultății s-a desfășurat la Galați. Are peste 25 de cărți din domeniul istoriei și teoriei literare, eseuri, publicistică, a colaborat la publicații notorii de profil din țară, a sprijinit apariția revistelor gălățene și din R. Moldova. A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Sud-Est (iar la ultimele alegeri a intrat chiar în comitetul de conducere al acesteia). De asemenea, a fost membru al Asociației Oamenilor de Știință din România (din 1985), al Societății Scriitorilor "C. Negri" din Galați, președinte al Societății de Științe Filologice, filiala Galați, membru în Consiliul de conducere al Societății de Științe Filologice din România. Printre premiile ce i-au fost decernate amintim: Premiul I pe țară, acordat de Ministerul Culturii, secțiunea "Eseu", pentru volumul "Eseul, personalitatea unui gen" (1980), Premiul I al Societății Scriitorilor "C. Negri" Galați, Premiul Casei Limbii Române din Chișinău (1999), Premiul Revistei "Dunărea de Jos" (2006).

Ne-am cunoscut încă din anii ’60 ai secolului trecut, când a început să colaboreze la ziarul local din acea vreme, "Viața nouă". Apoi ne-am regăsit la majoritatea demersurilor literare și culturale conduse de Domnia Sa ori la care a participat. De neuitat rămâne Salonul Literar al Universității "Dunărea de Jos", pe care l-a inițiat și care s-a desfășurat în anii ’70-’80, loc unde au fost găzduiți importanți scriitori și oameni de cultură ai vremii, somități ce au putut dialoga cu slujitorii condeiului din Galați, întru beneficiul salutar al intelectualității de aici. Peste ani, prezențele lui Dumitru Tiutiuca la un alt Salon Literar, "Axis Libri", de la Biblioteca "V. A. Urechia" sau la Târgul de Carte, inițiat de aceeași instituție, au însemnat tot atâtea câștiguri pentru cei care i-au receptat intervențiile.

Prin despărțirea de omul de cultură și de scriitorul Dumitru Tiutiuca, Galațiul, îndeosebi, suferă o grea pierdere. Cred că sunt în gând cu colegii mei, scriitori și publiciști, cu toți cei care l-au cunoscut și l-au apreciat de a-i purta o amintire luminoasă, care să-i însoțească drumul Dincolo.

Citit 2681 ori Ultima modificare Joi, 21 Octombrie 2021 00:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.