VIDEO. Protest în fața Spitalului Județean. Peste 100 de gălățeni au acuzat indiferența și superficialitatea unor cadre medicale
Foto: Remus Basalic

VIDEO. Protest în fața Spitalului Județean. Peste 100 de gălățeni au acuzat indiferența și superficialitatea unor cadre medicale
Evaluaţi acest articol
(78 voturi)

Peste 100 de gălățeni s-au adunat, vineri seară, în fața Spitalului Clinic Județean de Urgență Galați, pentru a atrage atenția asupra urmărilor uneori tragice ale indiferenței și superficialității unor cadre medicale din unitatea sanitară gălățeană.

Protestul a fost anunțat în urmă cu câteva zile, pe Facebook, după ce opinia publică a aflat despre cazul revoltător al Mihaelei, tânăra studentă la Medicină care a murit recent la Spitalul Județean Galați, în urma a ceea ce pare a fi un lanț de erori medicale. Oamenii au scandat în grup că vor să se facă dreptate, după care au cântat ”Deșteaptă-te, române!”.

Rudele Mihaelei au fost primele care au venit la protestul anunțat în fața celui mai mare spital din Galați. Oamenii au adus cu ei poze cu tânăra decedată și au aprins candele. Curând, manifestanții au umplut trotuarul din fața unității sanitare.

„Trebuie să fim solidari, să ne unim în fața acestui sistem. Dacă nu mai vor să profeseze, medicii trebuie să se lase de meserie, să facă orice altceva, dacă nu mai au cădere către medicină, către suferința oamenilor. S-a zis că sunt obosiți, dar dacă sunt obosiți trebuie să meargă acasă să se odihnească, pentru că eu nu sunt de vină. Am o întrebare pentru doamna asistentă care era pe tură când stăteam eu cu fetița mea la Urgențe și am rugat-o să-mi aducă un termometru și nu mi l-a mai adus, după ce mi-a spus că va veni: vreau s-o întreb, poate să doarmă liniștită după asta, știind ce s-a întâmplat? Eu nu mai pot să stau în casă, de dimineață până seara. Patru asistente stăteau degeaba la Urgențe, nu făceau nimic. Stăteau pacienții pe hol și ele nu făceau nimic.”, a spus mama Mihaelei.

„Este strigător la cer!”

Zeci de oameni care au citit despre cazul tragic al Mihaelei au venit la protest în semn de solidaritate cu rudele fetei decedate. ”Se vede că sistemul nostru sanitar este bolnav. Pe zi ce trece, oameni de toate vârstele se pierd, de nici nu-ți vine să crezi. Sistemul sanitar este și corupt, dar este și foarte bolnav și ar trebui curățat din temelii. Este strigător la cer!”, a spus un bărbat prezent la manifestație.

Nu doar gălățeni au fost prezenți la protest. Și o femeie din Buzău, aflată doar în trecere prin Galați, a vrut să-și arate astfel susținerea pentru rudele victimelor sistemului medical. „Am văzut tragedia care s-a întâmplat și m-a marcat profund. Am venit, din solidaritate, alături de familia Mihaelei și de familiile altor victime ale indiferenței cadrelor medicale. Vă rugăm, tratați-ne cu seriozitate și cu demnitate”, a fost mesajul femeii.

Consultată de la distanță, a primit un diagnostic greșit

Mihaela Anghele avea 21 de ani și era studentă la Facultatea de Medicină din Galați, specializarea Moașe. Începând cu 28 octombrie, fata a venit de mai multe ori la Urgențe, la Spitalul Județean Galați, pentru că simțea o durere puternică de spate. De două ori, potrivit rudelor fetei, același medic i-a pus un diagnostic greșit și a trimis-o acasă să urmeze tratamentul prescris. Durerile Mihaelei proveneau însă de la un abces perianal, condiție medicală considerată o urgență. Timp de mai multe zile, starea tinerei s-a agravat, iar când a ajuns, într-un final, pe masa de operație, medicii nu au mai putut face nimic pentru a o salva. Tânăra a murit la sfârșitul săptămânii trecute, în secția de Reanimare a Spitalului Județean Galați.

La o zi după ce cazul a apărut în presă, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galați s-au sesizat din oficiu și au început urmărirea penală in rem, pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă.

Imagini foto și video: Remus Basalic

Citit 22492 ori Ultima modificare Luni, 22 Noiembrie 2021 00:35

21 comentarii

 • postat de ss
  Duminică, 21 Noiembrie 2021 10:59
  5.13.153.***
  E clar ca-i jale in Sp.Jud. Galati insa ei acum se apara dand vina pe pandemie, din pacate si inainte de pandemie era aceeasi problema! Si o sa fie si dupa pandemie, scapa cine are noroc, nefericitii platesc cu viata!
  2
  22
  Raportează
 • postat de Afara cu criminalii... sau la brutarie
  Sâmbătă, 20 Noiembrie 2021 23:01
  37.201.7.***
  Unde esti tu Tepes Doamne?!
  3
  25
  Raportează
 • postat de Robert
  Sâmbătă, 20 Noiembrie 2021 21:53
  95.77.107.***
  1. Nu este normal ca un spital sa fie condus de un economist sau jurist. Aici trebuie un medic numit manager.
  2. Trebuie introdus rapid un sistem de pontare pentru angajatii spitalului cu turnicheti, indiferent de rangul acestora.
  3. Sefii de sectie trebuie selectati si acestia, la randul lor, trebuie sa faca curatenie in sectia lor ( pe romaneste sa trimita in rural pe cei care nu fac fata ). Trebuie incurajati medici de calibru, din alte zone ale tarii, sa se angajeze la Galati. Cam incepem sa beneficiem de prestatia medicilor specialisti care au terminat studiile la Galati, Constanta, centre universitare medicale de mana 3-a.
  6
  49
  Raportează
 • postat de X
  Sâmbătă, 20 Noiembrie 2021 21:45
  178.138.97.***
  Si eu am asteptat o ora in fata unui cabinet la judetean. Cand doctorita si asistenta au deschis cabinetul pt a isi incepe ziua de lucru, deja barfeau despe un priveghi pe hol pana sa descuie usa si si-au continuat discutia timp de o ora la o cafea. Timp in care pe coridor deja asteptau pacinti si programul lor incepuse deja.
  1
  43
  Raportează
 • postat de Trandafur
  Sâmbătă, 20 Noiembrie 2021 19:01
  5.13.141.***
  Nici nu mai e vorba de spaga, mita sau alte mizerii care se intampla in toate institutiile de stat, e vorba de lipsa de omenie in primul rand, nu mai suntem oameni, asta i adevarul dureros. Cresti un copil dintr o bucatica de carne si iti moare la 21 de ani constientizeaza cineva gravitatea acestui caz oare.
  3
  50
  Raportează
 • postat de Afara cu ei ...
  Sâmbătă, 20 Noiembrie 2021 19:01
  108.245.201.***
  Grupul zootehnic judetean rebuie desfiintat si reformat total diferit , dati-i afara pe toti de-acolo aia nu sunt eroi aia sunt criminali ....incepeti cu doctorii incompetenti si asistentele arogante ....
  3
  54
  Raportează
 • postat de Roman
  Sâmbătă, 20 Noiembrie 2021 18:51
  5.13.145.***
  Sistemul medical e bolnav precum Romania ce nu intelegeti,nu iau partea nimanui dar ce sa faca si asistentele care in loc de 8 pe tura sunt 3 iar domnii medici nu pot fi deranjati noaptea.Sistemul e condus de politruci care iau partea medicilor si ce pot face cei care si asa sunt putini...trebuie o coordonare dar cine sa o faca traim in Europa si acum toti tipa dupa drepturi ca indatoriri nu vor sa aiba.Ca natiune suntem pierduti ce nu intelegeti,vorbim degeaba pe aici.
  3
  33
  Raportează
 • postat de Dan
  Sâmbătă, 20 Noiembrie 2021 18:28
  79.112.193.***
  Foarte multi medici basarabeni veniți în sistemul de sănătate ,cine le a verificat autenticitatea documentelor de studii și competența profesională ,la ATI exista astfel de medici care nu pot avea un dialog coerent cu aparținătorii bolnavilor internați ...un sistem îmbolnăvit de noi ,care toleram astfel de persoane Intr un stat infectat de non valoare și incultura promovată cu mare fast de puroiul politic al acestui neam. Rușine și Revolta !!!
  10
  35
  Raportează
 • postat de Bitica Ionica
  Sâmbătă, 20 Noiembrie 2021 15:45
  5.13.171.***
  Cel mai jalnic spital! Asistente arogante si medici care nu isi dau interesul! Sunt multe de spus fratilor.. Spitalul judetean isi face norma la morti in fiecare zi.. Jalnic
  3
  65
  Raportează
 • postat de Sorin
  Sâmbătă, 20 Noiembrie 2021 15:04
  5.13.233.***
  Spital !!!!
  Morga în totalitate din cauza unor medici comuniști, șpăgari
  1
  49
  Raportează
 • postat de L.S.
  Sâmbătă, 20 Noiembrie 2021 14:02
  86.124.204.***
  O solutie ar fi sa iti dea voie sa te alegi spitalul unde vrei sa faci tratamentul, fie de stat, fie privat. Sa fie decontat din asigurarea medicala oricare din optiuni. Iar cei de la spitatete de stat sa fie platiti in functie de cati pacienti trateaza pe luna si binenteles, de rezultatele muncii lor si multumirea pacientilor.
  Cred ca e singura sansa sa se curete sistemul de foartele multe probleme.
  Din pacate aceeasi problema e in toate institutiile de stat. Atata timp cat la finalul interactiunii cu bugetarii nu avem un sistem de a-i puncta, in baza caruia sa fie si platiti, nu se va rezolva nimik ci ne vom afunda mai mult.
  5
  47
  Raportează
 • postat de Alexa
  Sâmbătă, 20 Noiembrie 2021 13:05
  62.227.80.***
  Trebuie urgent schimbată legea, ca cei din sistemul bugetar sa fie mai usor dati afara. Asa stau bine mersi si nu se stresează prea tare la serviciu. Nu au nicio teama sau simt de raspundere.
  5
  48
  Raportează
 • postat de Sorin Marian
  Sâmbătă, 20 Noiembrie 2021 12:42
  178.138.99.***
  Pot fi angajați medici și asistenți de alte naționalități. S-ar putea să aveți niște surprize de proporții (plăcute). Oricum, ăștia de acum n-au nici o treabă cu medicina. Nu că n-ar vrea. Devin medici pe criterii politice, relații, rubedenii,etc. cu studii la universități obscure din localități cu tradiții îndelungate în alte ramuri gen siderurgie, construcții navale.
  7
  49
  Raportează
 • postat de Șerban Maria
  Sâmbătă, 20 Noiembrie 2021 10:53
  86.124.206.***
  În anul 2018, soțul meu a făcut un AVC iar aceste cadre medicale de la Spitalul județean au considerat că nu trebuie internat! Am ajuns la Spitalul Militar după alte 2 zile unde s-a dovedit că făcuse un AVC și a fost internat și tratat omenește! Dacă ai neșansa să ajungi la Spitalul județean, soarta îți e pecetluita!
  4
  72
  Raportează
 • postat de costel
  Sâmbătă, 20 Noiembrie 2021 10:42
  89.39.81.***
  Medicii lucrand si la stat si in privat,NU MAI AU TIMP SA SE ODIHNEASCA !! Cred ca legislatia ar trebui sa interzica practicarea meseriei de medic si la stat si in privat !! Ori una ori alta !!
  8
  84
  Raportează
 • postat de Dumbraveanu
  Sâmbătă, 20 Noiembrie 2021 10:37
  62.231.94.***
  O tragedie,fără îndoială. M-am uitat pe google ce înseamnă abces perianal. Printre simptome,durere locală greu de suportat,febră, etc.Nu am inteles de ce nu a spus că are durere în anus?Cine îți bagă degetul fără acord și neinformat?
  30
  13
  Raportează
 • postat de Moldoveanul
  Sâmbătă, 20 Noiembrie 2021 10:13
  5.13.162.***
  Eu zic sa ii dea pe toti afara si sa aduca altii in locul lor. Cum, nu mai sunt altii? Cum, cand oamenii jignesc cadrele medicale, cand sar la bataie la ei si cand oamenii din spitale nu au cu ce sa lucreze, nu se iese in strada? Cum, au ramas doar cei care nu sunt doriti in alta parte sau cei care sunt deja blazati? Cum, e vina noastra ca sistemul sanitar e in colaps si noi continuam sa votam ce votam, doar ca ne cresc pensiile si alocatiile? Cum zicea un alt domn politician foarte apreciat la un moment dat, ghinion.
  Posibil sa ramanem si fara astia, asa cum sunt ei, ca occidentul le ofera mii de euro salariu. Si daca spui " si ce daca, sa plece" , mai citeste odata articolul asta sau du-te si te trateaza la vrajitoare.
  73
  13
  Raportează
 • postat de Burghiu Alina
  Sâmbătă, 20 Noiembrie 2021 10:02
  134.0.1.***
  Mi-e teama sa ma reintorc în România! De ce? Din cauza sistemului nostru de sănătate! E un sistem sub 0!Nici nu se compara cu un alt sistem dintr-o alta tara europeana, ptr ca nu avem ce compara! Rușine tuturor și, în special, a acelor medici care nu își fac treaba pe care și-au ales-o!!!
  4
  83
  Raportează
 • postat de Alin
  Sâmbătă, 20 Noiembrie 2021 09:45
  95.76.32.***
  Foarte multi din cei care urmeaza o facultate de medicina sau teologie
  nu au vocatie pentru asa ceva. S-au inscris la aceste facultati stiind
  ca mai tarziu se vor imbogati. Medicii rezidenti se prezinta la serviciu
  doar pentru a poza pe facebook cat de interesanti sunt si cat de bine le sta
  cu stetoscopul atarnat pe gat, ecusonul in piept si buzele pline cu acid hialuronic.
  Acesti medici trebuie dati afara ca oricum sunt platiti degeaba. 4000 de lei net lunar
  se duc din buzunarul nostru pentru acesti nenorociti viitori medici casapi.
  Sistemul sanitar ca dealtfel tot sistemul bugetar este bolnav
  iar principalii vinovati suntem noi alegatorii, noi cei care le dam mita si tot felul de atentii.
  7
  97
  Raportează
 • postat de Rodica
  Sâmbătă, 20 Noiembrie 2021 00:33
  109.166.131.***
  Nu se intampla nimic daca nu iesim toți care ati trecut prin traume asemănătoare la acest spital .Sa ne unim toți și să dăm spitalul in judecata doar asa fiind mulți sa putem face dreptate.
  5
  88
  Raportează
 • postat de DAS
  Sâmbătă, 20 Noiembrie 2021 00:17
  89.137.231.***
  Lumea trebuie sa inteleaga ca la spitalul judetean sunt medici si asistente care nu au ce cauta acolo. Sunt si care sunt onesti si isi fac datoria si nu iau spaga dar sunt cazuti mai rare si oameni speciali care au dat dovada de omenie si care isi fac profesia cu pasiune.
  Cei care au lasat-o sa moara si nu au facut nimic trebuie imediat sa paraseasca spitalul si sa isi schimbe profesia.
  8
  206
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.